fbpx

Амбиция на ЕС: повече защита на почвата, по-малко потребление на земя

ноември 19, 2021

Намаление на потреблението на земя до 2050 г. и безплатни проби от почвата за всички фермери в ЕС: това са целите на стратегията на ЕС за почвите. 

Европейската комисия представи стратегия почва за ЕС в сряда. Висшият европейски орган иска да създаде политическа рамка за справяне с почвите в ЕС. Освен всичко друго, Комисията планира да намали потреблението на земя в страните-членки на ЕС и да предложи безплатни проби от почвата на фермерите.

За заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс почвата играе централна роля в борбата срещу изменението на климата и сигурността на доставките в ЕС: „Тънкият слой, върху който стоим, формира основата за почти всяка храна, която ядем“ , каза холандецът в понеделник в Брюксел.

Какви мерки планира Европейската комисия?

  • Програма за безплатни почвени проби за фермери,
  • Насърчаване на изследванията върху почвата, систематично събиране на данни за почвите в Европа,
  • Правно обвързващи цели за ограничаване на отводняването на блатните почви.
  • До 2050 г. страните-членки на ЕС също трябва да намалят потреблението си на земя
  • Подобряване на деградиралите и замърсени почви.

Освен това Европейската комисия би искала да проучи различни инструменти, за да постигне 50% намаляване на загубите на хранителни вещества. Включително възможността да се изисква от фермерите да използват 20% по-малко тор.

За да приложи тези мерки, Европейската комисия планира закон за здрави почви. В него тя иска да задължи страните членки на ЕС, наред с други неща, да си поставят амбициозни цели срещу потреблението на земя. Европейската комисия иска да представи конкретни предложения за законови текстове през 2023 г., според почвената стратегия.

 

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...