fbpx

Амбиция на ЕС: повече защита на почвата, по-малко потребление на земя

ноември 19, 2021

Намаление на потреблението на земя до 2050 г. и безплатни проби от почвата за всички фермери в ЕС: това са целите на стратегията на ЕС за почвите. 

Европейската комисия представи стратегия почва за ЕС в сряда. Висшият европейски орган иска да създаде политическа рамка за справяне с почвите в ЕС. Освен всичко друго, Комисията планира да намали потреблението на земя в страните-членки на ЕС и да предложи безплатни проби от почвата на фермерите.

За заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс почвата играе централна роля в борбата срещу изменението на климата и сигурността на доставките в ЕС: „Тънкият слой, върху който стоим, формира основата за почти всяка храна, която ядем“ , каза холандецът в понеделник в Брюксел.

Какви мерки планира Европейската комисия?

  • Програма за безплатни почвени проби за фермери,
  • Насърчаване на изследванията върху почвата, систематично събиране на данни за почвите в Европа,
  • Правно обвързващи цели за ограничаване на отводняването на блатните почви.
  • До 2050 г. страните-членки на ЕС също трябва да намалят потреблението си на земя
  • Подобряване на деградиралите и замърсени почви.

Освен това Европейската комисия би искала да проучи различни инструменти, за да постигне 50% намаляване на загубите на хранителни вещества. Включително възможността да се изисква от фермерите да използват 20% по-малко тор.

За да приложи тези мерки, Европейската комисия планира закон за здрави почви. В него тя иска да задължи страните членки на ЕС, наред с други неща, да си поставят амбициозни цели срещу потреблението на земя. Европейската комисия иска да представи конкретни предложения за законови текстове през 2023 г., според почвената стратегия.

 

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...