Вносът на агрохрани на ЕС подпомага веригите на доставки

януари 25, 2022

Кои обаче са рисковете, които създава той за участниците по веригата

През периода 2005—2018 г. вносът на агрохрани на ЕС стана съставен основно от сурови и междинни продукти, като делът на крайните продукти намалява. Произходът им също еволюира, претърпявайки процес на диверсификация. Делът на вноса от европейски (държави извън ЕС) и държавите от Югоизточна Азия се е увеличил, докато тези от Южна Америка са се понижили в относително изражение. Като цяло въздействието на вноса на хранително-вкусова промишленост се допълва предимно с производството на ЕС, с ограничена замяна. Това са сред ключовите констатации от „Изследването на вноса на хранително-вкусова промишленост и тяхната роля във веригите за доставки на ЕС „, публикувано от Европейската комисия.

Проучването установи, че за някои продукти разчитането на вноса предполага потенциално излагане на някои рискове от веригата на доставки и че участниците във веригата на създаване на стойност са засегнати по различен начин от увеличаването на вноса на агрохрани. Редица инструменти на политиката обаче спомагат за смекчаването на тези рискове, включително подпомагането на доходите в рамките на Общата селскостопанска политика или квотите за тарифни тарифи в рамките на търговската политика на ЕС. Бизнес стратегиите също така смекчават тези рискове, чрез стратегии за диверсификация, модернизиране на производствените стандарти и брандиране или преструктуриране на веригата за създаване на стойност.

Проучването заключава също, че промените във вноса на агрохрани е само един от многото допринасящи фактори за структурните промени на селскостопанския сектор в ЕС, например по отношение на изходящите потоци от работна ръка и конкурентоспособността на хранително-вкусовата промишленост на ЕС.

Проучването предоставя анализ на въздействието на вноса на хранително-вкусова промишленост върху селскостопанското производство в ЕС и върху други части на веригата на стойността между 2005 г. и 2018 г., включително икономическите, социалните последици и последиците за околната среда. Той се ръководи от три теми, обхващащи 13 учебни въпроса, вариращи от преглед на вноса на агрохранителни продукти, типологиите на агрохранителни вериги за създаване на стойност и на водачите, които стоят зад тези тенденции при вноса, до въпроси, оценяващи тяхното въздействие. Накрая, тя включва някои въпроси относно това какви фактори са помогнали или са възпрепятствали участниците във веригата на стойността да се справят или да печелят от увеличените потоци от внос.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Млади хора разработват нова инициатива за селски туризъм, водена от общността

Млади хора разработват нова инициатива за селски туризъм, водена от общността

Водените от LEADER младежки действия „отдолу нагоре“ в селските райони на Унгария диверсифицират сектора на селския туризъм чрез творческо начинание, което отдава почит на уникалните културни характеристики на общността. В контекста на развитието на селските райони в...

Семейната фирма за биокозметика InaEssentials инвестира 2 млн. лв. в нов цех

Семейната фирма за биокозметика InaEssentials инвестира 2 млн. лв. в нов цех

Само преди месец компанията откри втора дестилерия за 6 млн. лева, а в края на юни - треи фирмен магазин "ИНА трейд" отвори в Панагюрище нов цех за производство и опаковане на козметични биопродукти, биоетерични масла и флорални води. Инвестицията по изграждането...