fbpx

Вносът на агрохрани на ЕС подпомага веригите на доставки

януари 25, 2022

Кои обаче са рисковете, които създава той за участниците по веригата

През периода 2005—2018 г. вносът на агрохрани на ЕС стана съставен основно от сурови и междинни продукти, като делът на крайните продукти намалява. Произходът им също еволюира, претърпявайки процес на диверсификация. Делът на вноса от европейски (държави извън ЕС) и държавите от Югоизточна Азия се е увеличил, докато тези от Южна Америка са се понижили в относително изражение. Като цяло въздействието на вноса на хранително-вкусова промишленост се допълва предимно с производството на ЕС, с ограничена замяна. Това са сред ключовите констатации от „Изследването на вноса на хранително-вкусова промишленост и тяхната роля във веригите за доставки на ЕС „, публикувано от Европейската комисия.

Проучването установи, че за някои продукти разчитането на вноса предполага потенциално излагане на някои рискове от веригата на доставки и че участниците във веригата на създаване на стойност са засегнати по различен начин от увеличаването на вноса на агрохрани. Редица инструменти на политиката обаче спомагат за смекчаването на тези рискове, включително подпомагането на доходите в рамките на Общата селскостопанска политика или квотите за тарифни тарифи в рамките на търговската политика на ЕС. Бизнес стратегиите също така смекчават тези рискове, чрез стратегии за диверсификация, модернизиране на производствените стандарти и брандиране или преструктуриране на веригата за създаване на стойност.

Проучването заключава също, че промените във вноса на агрохрани е само един от многото допринасящи фактори за структурните промени на селскостопанския сектор в ЕС, например по отношение на изходящите потоци от работна ръка и конкурентоспособността на хранително-вкусовата промишленост на ЕС.

Проучването предоставя анализ на въздействието на вноса на хранително-вкусова промишленост върху селскостопанското производство в ЕС и върху други части на веригата на стойността между 2005 г. и 2018 г., включително икономическите, социалните последици и последиците за околната среда. Той се ръководи от три теми, обхващащи 13 учебни въпроса, вариращи от преглед на вноса на агрохранителни продукти, типологиите на агрохранителни вериги за създаване на стойност и на водачите, които стоят зад тези тенденции при вноса, до въпроси, оценяващи тяхното въздействие. Накрая, тя включва някои въпроси относно това какви фактори са помогнали или са възпрепятствали участниците във веригата на стойността да се справят или да печелят от увеличените потоци от внос.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...