fbpx

Войчеховски: Не е необходим преглед на селскостопанската политика на ЕС

март 4, 2022

Европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски смята, че е изключително важно Русия да бъде изключена от международната търговия. Той обаче не приема за необходимо да се преразгледа европейската селскостопанска политика в резултат на войната в Украйна.

Нахлуването на Русия в Украйна също нарушава световните пазари на селскостопански продукти и суровини, необходими за селскостопанското производство, като енергия и торове. От началото на конфликта световните цени вече се повишиха рязко, достигайки исторически високи нива.

Според европейския комисар по земеделието, оборотът на селскостопанския износ от Европейския съюз за трите страни, участващи в конфликта – Русия, Беларус и Украйна, възлиза на 10,5 милиарда евро. Това е 6 процента от общата европейска търговия. Войчеховски смята, че цифрите са важни, но не и решаващи за селското стопанство и продоволствената сигурност в Европа.

Осемте съседни държави страдат най-много

Последствията са особено силни за осемте съседни държави, които ще бъдат най-засегнати от конфликта: Полша, балтийските държави, Финландия, Словакия, Унгария и Румъния. Основните европейски земеделски производители, като Франция и Германия, ще бъдат по-малко засегнати, според еврокомисаря.

Холандският министър на земеделието Хенк Стагоуер посочва в писмо до парламента, че дискусията в сряда следобед е организирана, за да се идентифицират действията, които трябва да бъдат предприети в рамките на Европейския съюз. Също така в сътрудничество с други международни организации, като Световната организация по храните FAO и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Той посочи, че на срещата все още няма да се вземат конкретни решения.

Добър компромис

Войчеховски опроверга настояванията, че европейската селскостопанска политика и стратегията „От ферма до вилицата“ трябва да бъдат преразгледани заради войната в Украйна. Според него Общата селскостопанска политика (ОСП) е много добър компромис между еколози и фермери, които се страхуват от ограничения.

„Не мисля, че новата ОСП ще доведе до спад в селскостопанското производство. Напротив, определени мерки могат да допринесат за неговото развитие“, каза еврокомисарят пред репортери по време на посещение тази седмица на селскостопанския панаир Salon de l’Agriculture в Париж.

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия (ЕК) отправи покана за представяне на кандидатури за създаване на Обсерватория за агрохранителната верига на ЕС (AFCO), която ще разглежда производствените разходи, маржовете и търговските практики. Създаването на обсерваторията беше обявено в...

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Националната кампания CAP Green Zone: Be Organic! и Вкусът на Добруджа ви канят на Фермерски занаятчийски пазар в гр. Варна на 13.04.2024 г. от 12:00 ч. в търговския център – Делта Планет мол Варна, ниво 2, където фермерите ще изложат продукцията си директно от своите...

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Участниците в дискусията ще обсъдят устойчивостта на органичното земеделие Разширяването на биологичното земеделие и земеделските земи в ЕС е в основата на инициативите на Европейския зелен пакт. Органичното земеделие използва естествени вещества и процеси за...