fbpx

Войчеховски: Не е необходим преглед на селскостопанската политика на ЕС

март 4, 2022

Европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски смята, че е изключително важно Русия да бъде изключена от международната търговия. Той обаче не приема за необходимо да се преразгледа европейската селскостопанска политика в резултат на войната в Украйна.

Нахлуването на Русия в Украйна също нарушава световните пазари на селскостопански продукти и суровини, необходими за селскостопанското производство, като енергия и торове. От началото на конфликта световните цени вече се повишиха рязко, достигайки исторически високи нива.

Според европейския комисар по земеделието, оборотът на селскостопанския износ от Европейския съюз за трите страни, участващи в конфликта – Русия, Беларус и Украйна, възлиза на 10,5 милиарда евро. Това е 6 процента от общата европейска търговия. Войчеховски смята, че цифрите са важни, но не и решаващи за селското стопанство и продоволствената сигурност в Европа.

Осемте съседни държави страдат най-много

Последствията са особено силни за осемте съседни държави, които ще бъдат най-засегнати от конфликта: Полша, балтийските държави, Финландия, Словакия, Унгария и Румъния. Основните европейски земеделски производители, като Франция и Германия, ще бъдат по-малко засегнати, според еврокомисаря.

Холандският министър на земеделието Хенк Стагоуер посочва в писмо до парламента, че дискусията в сряда следобед е организирана, за да се идентифицират действията, които трябва да бъдат предприети в рамките на Европейския съюз. Също така в сътрудничество с други международни организации, като Световната организация по храните FAO и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Той посочи, че на срещата все още няма да се вземат конкретни решения.

Добър компромис

Войчеховски опроверга настояванията, че европейската селскостопанска политика и стратегията „От ферма до вилицата“ трябва да бъдат преразгледани заради войната в Украйна. Според него Общата селскостопанска политика (ОСП) е много добър компромис между еколози и фермери, които се страхуват от ограничения.

„Не мисля, че новата ОСП ще доведе до спад в селскостопанското производство. Напротив, определени мерки могат да допринесат за неговото развитие“, каза еврокомисарят пред репортери по време на посещение тази седмица на селскостопанския панаир Salon de l’Agriculture в Париж.

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...