fbpx

Войчеховски: Потенциалът на европейското селско стопанство е тясно свързан с поддържането на малки и средни ферми

май 9, 2022
Потенциалът на европейското селско стопанство е тясно свързан с поддържането на малки и средни стопанства и слагането на край на индустриализацията на селското стопанство – подчерта днес в Лодз еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски. В рамките на Деня на Европа, отбелязан в понеделник, еврокомисарят изнесе лекция във Факултета по биология и опазване на околната среда на Университета в Лодз, озаглавена „Еволюция на политиката на ЕС за опазване на околната среда и климата на примера на селскостопанския сектор”.

Фермите изчезват

Войчеховски посочи, наред с другото, че в селското стопанство имаме работа с нарастваща интензивност на селскостопанското производство и индустриализация на този сектор на икономиката, което води до голям спад в броя на фермите в ЕС. По думите му през 2005 г. те са били 14 милиона, а за десетилетие са намалели с 4 милиона стопанства.

Потенциалът на европейското селско стопанство е тясно свързан с поддържането на малки и средни ферми, но индустриализация на селското стопанство, превръщането на земеделието в индустрия –  фермите във фабрики, животните в машини – това не е добра посока, а нещо, което се опитваме да променим в сегашната обща селскостопанска политика, подчерта той.

Той обясни, че Италия е добър пример за политика, която базира селското си стопанство върху системата на малките ферми. Той посочи, че тази страна в момента има около 8 процента земеделска земя в ЕС, а дава 18%  от производство на Съюза в този сектор.

Задачи на Общата селскостопанска политика

Еврокомисарят по земеделието подчерта, че реформата на общата селскостопанска политика е също така да направи селското стопанство по-екологично, щадящо климата и с хуманно отношение към животните. От друга страна, тя трябва да се проведе така, че да бъде реформа, която е приятелска и за фермерите. Без тях няма да имаме продоволствена сигурност. Ние провеждаме реформа, която се опитва да съгласува тези цели. Вече осъществихме първия й етап, който беше свързан със законодателната форма на общата селскостопанска политика за 2021-2027 г. Това вече е направено, миналата година Европейският парламент прие реформата – обясни Войчеховски. Сега – както добави той – тече вторият етап от разработването на Националните стратегически планове. „Има текущ диалог с държавите-членки и той трябва да доведе до одобрение на плановете през следващите няколко месеца“, каза той.

Еврокомисарят отбеляза, че целият бюджет на общата селскостопанска политика е 387 милиарда евро за седем години, от които приблизително 100 милиарда евро са фонд за развитие на селските райони, а 287 милиарда евро ще отидат директно за фермерите.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...