fbpx

Войчеховски: Потенциалът на европейското селско стопанство е тясно свързан с поддържането на малки и средни ферми

май 9, 2022
Потенциалът на европейското селско стопанство е тясно свързан с поддържането на малки и средни стопанства и слагането на край на индустриализацията на селското стопанство – подчерта днес в Лодз еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски. В рамките на Деня на Европа, отбелязан в понеделник, еврокомисарят изнесе лекция във Факултета по биология и опазване на околната среда на Университета в Лодз, озаглавена „Еволюция на политиката на ЕС за опазване на околната среда и климата на примера на селскостопанския сектор”.

Фермите изчезват

Войчеховски посочи, наред с другото, че в селското стопанство имаме работа с нарастваща интензивност на селскостопанското производство и индустриализация на този сектор на икономиката, което води до голям спад в броя на фермите в ЕС. По думите му през 2005 г. те са били 14 милиона, а за десетилетие са намалели с 4 милиона стопанства.

Потенциалът на европейското селско стопанство е тясно свързан с поддържането на малки и средни ферми, но индустриализация на селското стопанство, превръщането на земеделието в индустрия –  фермите във фабрики, животните в машини – това не е добра посока, а нещо, което се опитваме да променим в сегашната обща селскостопанска политика, подчерта той.

Той обясни, че Италия е добър пример за политика, която базира селското си стопанство върху системата на малките ферми. Той посочи, че тази страна в момента има около 8 процента земеделска земя в ЕС, а дава 18%  от производство на Съюза в този сектор.

Задачи на Общата селскостопанска политика

Еврокомисарят по земеделието подчерта, че реформата на общата селскостопанска политика е също така да направи селското стопанство по-екологично, щадящо климата и с хуманно отношение към животните. От друга страна, тя трябва да се проведе така, че да бъде реформа, която е приятелска и за фермерите. Без тях няма да имаме продоволствена сигурност. Ние провеждаме реформа, която се опитва да съгласува тези цели. Вече осъществихме първия й етап, който беше свързан със законодателната форма на общата селскостопанска политика за 2021-2027 г. Това вече е направено, миналата година Европейският парламент прие реформата – обясни Войчеховски. Сега – както добави той – тече вторият етап от разработването на Националните стратегически планове. „Има текущ диалог с държавите-членки и той трябва да доведе до одобрение на плановете през следващите няколко месеца“, каза той.

Еврокомисарят отбеляза, че целият бюджет на общата селскостопанска политика е 387 милиарда евро за седем години, от които приблизително 100 милиарда евро са фонд за развитие на селските райони, а 287 милиарда евро ще отидат директно за фермерите.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия (ЕК) отправи покана за представяне на кандидатури за създаване на Обсерватория за агрохранителната верига на ЕС (AFCO), която ще разглежда производствените разходи, маржовете и търговските практики. Създаването на обсерваторията беше обявено в...

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Националната кампания CAP Green Zone: Be Organic! и Вкусът на Добруджа ви канят на Фермерски занаятчийски пазар в гр. Варна на 13.04.2024 г. от 12:00 ч. в търговския център – Делта Планет мол Варна, ниво 2, където фермерите ще изложат продукцията си директно от своите...

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Участниците в дискусията ще обсъдят устойчивостта на органичното земеделие Разширяването на биологичното земеделие и земеделските земи в ЕС е в основата на инициативите на Европейския зелен пакт. Органичното земеделие използва естествени вещества и процеси за...