fbpx

В „Ангелските градини“ пазят тайната на чистата храна

юли 19, 2022

Малката семейна ферма обединява знанията и желанието на стопаните за по-придодосъобразно производство на плодове и зеленчуци

Идеята за чисто производство, което да не вреди на природата, и в същото време да се осигуряват полезна и местна храна, е в основата на създаване на „Ангелските градини“ („Angels Gardens”) – малка семейна екологична ферма на семейство Касперски в Полша. През декември 2014 г. семейство Богдан и Камила Касперски се мести от Варшава, за да създаде биологично стопанство с градина върху терен от 2,3 ха в Будачово, селце в Западна Полша. Семейството иска да докаже, че дори без земеделско образование е възможно за кратко време на неплодородна почва в малко село да се създаде ферма от нулата.

Те кандидатстват за подпомагане по Мярка 11 „Биологично земеделие“ на Полската Програма за развитие на селските райони и стартират проекта „Ангелски градини“, чиято цел е да осигури храни с най-високо качество за едно семейство по екологосъобразен начин и да насърчи други да правят същото.

Стопаните се занимават с производство на био зеленчуци, плодове, билки и цветя за нуждите на семейството и местната общност. Организират и образование чрез работилници в градината и онлайн обучение.

Сърцето на градините

Най-интересният елемент от фермата е дворната градина с площ от 0,5 ха., базирана на пермакултурни лехи и с над 600 вида растения. Биологичното разнообразие в градината е много голямо.

Стопанството осигурява на био зеленчуци, плодове, билки, цветя и гъби в количеството, необходимо за 4 възрастни годишно и се управлява по напълно екологичен начин. Част от посевите се оставят за храна на различни животни в градината. Само излишъците се продават на индивидуални клиенти под формата на „фермерска кошница“, в която се комбинират различни плодове и зеленчуци или пък продукти по каталог.

Фермата е сертифицирана за биопроизводство и се намира в непосредствена близост до зоната Натура 2000 – Lasy Dobrosułowskie. Идеята на ползване на градината, нивите и ливадите е да благоприятстват максимално биологичното равновесие на района.

 

Поколения опит

В „Ангелски градини“ се събран опитът и семейните традиции на три поколения стопани. Предаването на знанията от поколение на поколение оказва значително влияние върху количеството, качеството и дълготрайността на екологичните решения, използвани във фермата. Уменията за отглеждане, приготвяне на храна или традиционно поведение се предават от стари на млади.
В ангелската ферма се отглеждат култури на пермакултурни насипи и повдигнати лехи. Провеждат се експерименти за идентифициране на най-екологичните и в същото време най-малко трудоемките методи на отглеждане.

На част от повърхността на градините почвата се обработва със специални инструменти. Има и няколко вида мулчиране на терена, с което се подобряват условията за развитие на всички култури. Всички органични отпадъци пък се преработват на място в компостери.

За някои от лехите се използва самозасяване. Във фермата има местообитания на елени, гущери,  жаби, птици, пеперуди, насекоми и таралежи.

 

Специалната сфера не се нуждае от енергия

В „Ангелски градини“  има „сферична градина“, базирана на патентована комбинация от градински елементи с възобновяеми енергийни източници. Растенията се отглеждат в геодезическия купол. Системите от отопляеми цветни лехи и саксии се използват за екологично отглеждане на зеленчуци, плодове и билки за продължителен период от време. Благодарение на използването на слънчева енергия, култивирането в сферична градина може да започне много рано през пролетта и да се удължи до късна есен. Слънчевата енергия се използва и за сушене на зеленчуци, билки и плодове.

Градинарите-ангели предават своите знания

Сферичната градина е проект, насочен както към индивидуални потребители, така и към институции. Това може да бъде много оригинален начин за екологично образование в училища и детски градини или други образователни центрове.

Семейството създава и CAMY – студио за екологичен дизайн, в което се разработва идеята и дизайна на стопанството. Регионалният земеделски консултативен център предоставя съдействие и съвети. По-късно са добавени ливади по Натура 2000 и други земеделски площи за агролесовъдство и отглеждане на диворастящи билки.

“Екологичната градина не само е моят килер, аптека, дрогерия и място за почивка, но и оазис и банка за диви растения и животни.”, твърди  Камила Касперска, която управлява сертифицирана биологична ферма „Ангелски градини“.

Създател на CAMY е Богдан Касперски. Той е и управител на проекта. „Създавам и усъвършенствам екологични градински техники. Проектирам решения, които създават биоразнообразие в околната среда“, разказва за себе си Богдан. „Особено интересно ми е да се занимавам с ефективното отглеждане на зеленчуци в повдигнати лехи, алеопатия и естествено торене. Аз съм запален по модерните технологии, особено решенията, базирани на естествени модели. Създавам концепции и прототипи, използвайки възобновяеми енергийни източници. Проектирам и реализирам продукти, свързани с енергийната ефективност и строителството. Създавам комуникационна и графична идентичност за продукти и компании.“, но всичко това е подчинено на екологосъобразното съществуване на природата.

През 2017 г. проектът започва сътрудничество с научно-изследователски центрове, Любуския център за агротехнически иновации и внедряване в Калск и Центъра за възобновяема енергия в Сулечов. Средства по „Иновационен ваучер“ подпомагат осъществяването на идеята за „енергоспестяващи повдигнати лехи“, която получава „Любуска награда за иновации“ за иновативен стартъп. През декември 2020 г. са издадени патенти за внедряването на тези нови методи на биологично земеделие.

От 2017 г. CAMY организира градински изложения и семинари в стопанството с участието на 450 души, включително местната администрация, училища и детски градини. Любуската туристическа организация LOTUR присъжда на стопанството свидетелство „Любуска перла на туризма 2018“.

Интернет академия в разгара на пандемията

През декември 2020 г. стартира Интернет академията на „Ангелски градини“. До момента 170 души са участвали в тези мултимедийни курсове, в които се преподава биологично градинарство и преработка, от зърното до хляба и показват други аспекти на екологията в живота, дома и бизнеса.

От „Ангелски градини“ получават финансиране и от Регионалната оперативна програма – Любуские 2020 за подпомагане на създаването на малки семейни екологични ферми от нулата.

Образователни филми, публикации в пресата и интернет доказват ползите от проекта, а в социалните мрежи имат над 12 000 последователи.

Източник: agrozona.bg

Снимки: https://anielskieogrody.pl/

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Copa&Cogeca: Изключенията от условията на ОСП са навременно решение за фермерите, трябват още инструменти и стимули

Copa&Cogeca: Изключенията от условията на ОСП са навременно решение за фермерите, трябват още инструменти и стимули

Copa&Cogeca приветстват предложението на Комисията за предоставяне на изключения от правилата на обуславянето на ОСП, но трябва да постави под въпрос действителния им принос за смекчаване на дефицитите и прекъсванията, причинени от войната в Украйна. Времето,...

Равносметката: Достигнахме до 500 хиляди потребители, които се интересуват как ОСП помага на българските фермери да произвеждат качествена и чиста храна

Равносметката: Достигнахме до 500 хиляди потребители, които се интересуват как ОСП помага на българските фермери да произвеждат качествена и чиста храна

Какво е постигнатото през годината Последното събитие по проекта CAP GREEN ZONE се проведе в Бургас на 23 юли. В рамките на събитието под надслов „Открий фермерските продукти в твоя магазин – град Бургас“ бяха представени подбрани продукти на фермерска от мандра...

ЕК предлага временни изключения при сеитбооборота до 2023 г заради продоволствената сигурност

ЕК предлага временни изключения при сеитбооборота до 2023 г заради продоволствената сигурност

Дерогацията обаче няма да се отнася до фуражните култури, като царевица и соя Европейската комисия (ЕК) предлага временна краткосрочна дерогация от правилата относно ротацията на културите и поддържането на непродуктивни особености върху обработваемите земи след...