fbpx

Глифозатът отново на дневен ред в ЕС

януари 26, 2022

Ще бъде ли удължен с още 5 г. срокът за използване на пестицида ?

На среща в Амиен от 20 до 22 януари европейските министри на околната среда споделиха визията си за намаляването на пестицидите в Европа. Франция се застъпва за важността на последователността на европейско и международно ниво и на подкрепата за земеделските производители, предаде Euroactive.

Ако целта е ясна, пътят все още не е ясен: до 2030 г. Европейският съюз иска да намали наполовина употребата на пестициди.

Réunions informelles des ministres de l'Environnement et de l'Énergie, Amiens, 20/22 janvier - Présidence française du Conseil de l'Union européenne 2022

Снимка източник: PRÉSIDENCE FRANÇAISE DU CONSEIL DE L’UNION EUROPÉENNE

Но както се вижда от обръщанията и отлагането във Франция, пропастта между заявените амбиции и реалността остава голяма. Правителството казва, че подкрепя по-специално повторното разрешаване на глифозат, спорен и потенциално канцерогенен хербицид, на европейско ниво и е в процес на обмисляне на ново повторно разрешение на няколко неоникотиноида (инсектициди, официално забранени в ЕС от 2018 г.).

Тъй като Европейската комисия се подготвя да предложи преразглеждане на Европейската директива за устойчива употреба на пестициди ( Sustainable Use of Pesticides Directive , SUD) през март, въпросът за мерките, необходими за намаляване на употребата на фитосанитарни продукти в Европа, бе част от дискусията на  неформална среща на 27-те министри на околната среда, на среща в Амиен от 20 до 22 януари.

Първо наблюдение: намирането на алтернативи на фитосанитарните продукти би изисквало „координирани усилия“ от 27-те, според френския министър на екологичния преход Барбара Помпили, която председателства обмените в рамките на френското председателство на Съвета на ЕС (PFUE ).

„Нуждаем се от европейски действия за хармонизиране и улесняване на инициативи“, насочени към намаляване наполовина на употребата на химически и опасни пестициди, подчерта тя след дискусиите.

По време на Съвета на министрите на земеделието на 17 януари Жулиен Денорманди, министър на земеделието,  също потвърждава необходимостта от „използване навсякъде в Европа на едни и същи стандарти за производство“ на агрохрани.

Вече не „изнасяме другаде това, което смятаме за вредно за нас“.

Освен хармонизирането на правилата на европейско ниво, министърът на екологичния преход подчерта важността на по-голяма последователност и на международно ниво.

От една страна, трябва да „внимаваме продуктите, внесени в Европа, да не представляват заплаха за нашето здраве, нито нелоялна конкуренция за европейското земеделие“ , според г-жа Помпили. Това би било целият смисъл на „огледалните мерки“ , за които Франция желае да се ангажира по време на председателството си.

От друга страна, обменът на министри на околната среда би „изнесъл на бял свят желанието на много колеги да работят, за да се сложи край на износа на продукти за растителна защита, които днес са забранени в Европейския съюз“ , посочи още министърът.

Това би било „въпрос на даване на пример и на последователност на нашите действия“, според г-жа Помпили: „Не можем да изнасяме другаде това, което смятаме за вредно за нас. »

Накрая министърът потвърди волята на 27-те за по-добро отчитане на гласа на науката: „Споделя се важността на адаптирането на нашите стандарти към най-новите научни данни“, смята Помпили.

Подкрепа за земеделските производители

На фона на неизбежните предпоставки за ефективно намаляване на пестицидите, министърът подчерта и необходимостта от подкрепа на земеделските производители. „Ако искаме да успеем в социално справедлив [ агроекологичен ] преход , усилията, които искаме от нашите фермери, не трябва да ги водят в задънена улица или да ги отслабват в лицето на международната конкуренция “, заяви Помпили.

За пореден път тези забележки отразяват тези на министъра на земеделието, който отново и отново застъпва доктрината „няма забрана без алтернатива“.

По повод на дебата за законопроект, насочен към забрана на глифозата във Франция, на 13 януари г-н Деноранди предупреди, че „агроекологичният преход не може да бъде постановен със заповед, призовавайки „да се върне науката и разума в центъра на дебатите“ и да се спре използването на спорни пестициди само „там, където има реални алтернативи, които са икономически жизнеспособни и имат смисъл от екологична гледна точка”.

Депутатите от LREM са против забраната на глифозат във Франция

Депутатите от президентското мнозинство обаче се позиционират срещу забраната на спорния пестицид във Франция, докато евентуално повторно разрешение на продукта в момента се оценява на европейско ниво.

На 31 декември няколко десетки депутати от LREM се противопоставиха на законопроекта за забрана на глифозата във Франция, който беше регистриран в Народното събрание на 30 ноември от членове на La France Insoumise (LFI).

След 2021 г., белязана от противоречия около неоникотиноидните инсектициди и възможното повторно разрешение на глифозата в Европейския съюз, това ново съобщение предвещава разгорещени дебати и през 2022 г., въпреки че Еманюел Макрон обеща да намали употребата на пестициди в ЕС като важен фокус на френското председателство на Съвета на ЕС (PFUE), което Франция пое от 1 януари тази година .

Законопроектът, представен от депутатите от LFI в края на ноември, призовава за забрана на употребата на продукти за растителна защита, съдържащи глифозат, на френска територия.

Потвърждавайки отново „доказаната опасност“ на пестицида – класифициран като вероятен канцероген от Световната здравна организация (СЗО) –, авторите на предложението твърдят, че като председател на Съвета на ЕС Франция „  трябва да бъде образцова и амбициозна  “ като забрани това вещество, чието последно повторно разрешение през 2017 г. вече беше силно оспорвано.

Докато настоящото разрешение изтича в края на 2022 г., в момента на европейско ниво се проучва ново разрешение за пестицида за период от пет години. Ако Групата за оценка на глифозата (GEG) – на която Франция е член – е преценила, че глифозатът „отговаря на критериите за одобрение за човешкото здраве“ миналия юни, асоциациите за защита на здравето и околната среда критикуват предубедения процес на одобрение .

Глифозатът би бил „символът на селскостопанска система без дъх“ , твърдят авторите на текста, посочвайки, че забраната на глифозат ще бъде не само поет ангажимент за общественото здраве и околната среда, но и срещу влиянието на „фитосанитарните мултинационални компании“ , които ще бъде в основата на „смъртоносен модел на селскостопански храни, царуване на нездравословна храна, импрегнирана с пестициди и ендокринни разрушители“.

Във Франция, както и в Европа царуват различни нива на амбиции

Тази позиция обаче не е единодушна. Във Франция призивите за по-амбициозен ангажимент за намаляване на пестицидите – и окончателната забрана на противоречиви продукти като глифозат – се умножават през последните месеци.

Още на 10 януари неправителствени организации също изправиха пред съда френската държава, за да признаят ролята, която играе в срива на биоразнообразието, като продължават да разрешават „неумерената и систематична“ употреба на пестициди, въпреки обещанията за обратното.

В Европа също нивата на амбиция варират в различните страни.

Франция, заедно с Унгария, Холандия и Швеция, е част от групата за оценка на глифозата в полза на повторното й разрешение (миналия юни групата заключи в доклад, че продуктът „отговаря на критериите за европейско одобрение по отношение на здравето на хората и околната среда).

Новото германско правителство, напротив, иска да бъде по-амбициозно: министерствата на земеделието и на околната среда там обявиха желанието си да пледират за по-строги европейски разпоредби относно пестицидите. Това трябва по-специално да включва по-добър анализ на въздействието на веществата върху биоразнообразието, каза министърът на околната среда Щефи Лемке на селскостопанския конгрес в Берлин на 18 януари.

Правителството също така обяви, че иска да премахне глифозата от пазара до края на 2023 г. (настоящото разрешение на европейско ниво изтича на 31 декември 2022 г.).

Люксембург остава европейската държава, която е извървяла целия път за забрана: глифозатът там е забранен от 1 януари 2021 г.

 

Използвани снимки: Pixabay

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...