fbpx

Девет държави-членки пропуснаха първия краен срок за ОСП

януари 7, 2022

Една трета от 27-те страни от ЕС са пропуснали официалния краен срок за представяне на националните си стратегически планове по Общата селскостопанска политика (ОСП), включително Германия и Белгия, съобщи EURACTIV, позовавайки се на източник от Европейската комисия.

След като Европейският парламент даде зелена светлина на ревизираната програма за субсидиране на земеделието на ЕС през ноември, държавите-членки трябваше до 31 декември 2021 г. да представят своите национални стратегически планове (NSP) на Европейската комисия за одобрение. Чрез тези планове страните от ЕС описват подробно как ще постигнат деветте цели за целия ЕС на реформираната ОСП, като същевременно отговарят на нуждите на фермерите и селските общности.

Въпреки това не по-малко от една трета от държавите-членки са пропуснали този срок. Деветте изоставащи включват Белгия, България, Чехия, Германия, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Словакия. Говорител на Комисията обаче е отказал да коментира повече ситуацията. Междувременно еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски поздрави онези държави-членки, които са успели да спазят крайния срок и добави, че Комисията очаква с нетърпение да получи плановете на други страни възможно най-скоро.

Пътят към представянето на проектите за НСП е труден и още през октомври една трета от държавите изразиха опасения относно способността си да спазят крайния срок. Притесненията отново бяха изразени, след като Европейският парламент избра да отложи ключовото гласуване по детайлите на реформата на ОСП за януари, за да даде време за подходящ контрол. Гласуването щеше да одобри ключови актове, които ще осигурят на държавите-членки пълноценна правна рамка за изготвяне на техните стратегически планове.

Заинтересованите страни от ЕС преди това предупреждаваха как забавянията ще се отразят на земеделските производители, като подчертаха, че се нуждаят от разрешение най-късно до лятото, за да планират дейностите си за 2023 г. „Промените, планирани за новата ОСП, са важни за фермерите и ние трябва да знаем правилата на играта до края на пролетта на 2022 г.“, каза Кристиан Ламберт, президент на асоциацията на земеделските производители COPA. През ноември, Тасос Ханиотис от ГД „Земеделие“ потвърди, че Комисията има за цел да даде обратна връзка на държавите-членки в рамките на следващите три месеца, за да приключи всичко най-късно до лятото на 2022 г.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...