fbpx

Добрият пример: Вино и мезе

януари 27, 2022

Трима приятели зарязват големия град и стартират стопанство, което днес радва с качество и вкус

Трима приятели напускат големия град, за да се занимават със земеделие, винопроизводство и животновъдство. Деликатесите от техните животни са без аналог на пазара с изключителното си качество. А виното, което правят от техните 210 дка лозя, са чудесна “компания” на вкусните им мезета.

За оставянето на сериозен бизнес със счетоводна фирма и 17 служители, ни разказва Венцислав Узунов, който заедно с Мартин и Анатоли създават ферма от нов тип. „Всичко започна преди повече от 10-12 години, когато заедно с двамата ми най-добри приятели и колеги имахме една супер успешна фирма, 17 човека на работа във Варна, средна възраст 25-26 години, млад екип. Когато обаче започнахме да се занимаваме със земеделие, това ни обсеби изцяло. Ние си мислехме, че ще го вършим между другото. Много бързо видяхме, че това няма как да се случи между другото и бавно работата ни в счетоводството остана на заден план, до моментът, в който видяхме, че не можем да съвместяваме и двете неща и решихме изцяло да се насочим към фермерството“.

Първо започват със земеделие на собствена земя в района на Дългопол, а логично след това се ражда и идеята за лозето. Всичката продукция се преработва в собствена винарна, която струва на младите предприемачи близо 1 млн. лв, и от бъчвите излиза качествено вино от различни сортове.

От случайност в сериозен бизнес

„Тръгнахме не на шега, но по-скоро случайно, когато на един от моите колеги бабата и дядото не можеха да въртят стопанството си с 15-тина млечни крави и ние се заехме с отглеждането им“, разказва Венцислав Узунов. Скоро новите стопани разбират, че да отглеждаш животни на затворено пространство, да ги изкарваш за малко, не е работеща формула. „Бързо разбрахме, че това не е нашето земеделие, не е нашето животновъдство и се ориентирахме към месодайните породи, които да отглеждаме. 99% от времето те са на свободна паша“.

Стопанството стартира реално преди 6-7 години с един бик и 10 млади юници. „Сега имаме 140 майки в родилна възраст, над 40 крави, които сега ще се заплодят, 42 майки, 3 бика и десетки млади телета.“, показва Венцислав Узунов.

„Искахме да се спрем на някаква конкретна порода, много говорихме с хора, които са гледали, много мислехме, и в крайна сметка се спряхме на „Херефорд“. Месото им е с отлични качества. Това, което търсихме най-много като качества на животните, е да са спокойни. Ние знаехме, че те ще бъдат отглеждани на пасище“, продължава той.

Мисията на „Вино и мезе“ е да преработват само собствено, чисто месо, отгледано на пасище, без някакви изкуствени подобрители, за да може и продуктът да бъде качествен.

Овцете пазят стари български тайни

Във фермата има и стада с овце, които са от страхотни български породи, разказва стопанинът. Стадото им включва животни от породата „Шуменска медна“ и „Вакла марешка“, които са две стари български породи автохтонни.

„Все още мисля за нашата ферма, като за млада ферма, тепърва прохождаща и сравнително малка, дори и за България, и все още продължаваме да инвестираме в тази ферма“, допълва Узунов.

Модернизацията е основна цел

Ако досега инвестициите на тримата стопани са насочени по-скоро в изграждане на стадото, в обособяване на пасищата, чистене на терена, което отнема няколко години и все още се продължава в тази посока, то занапред модернизацията е основната цел на стопанството. „От година имаме време да обърнем внимание и на модерните технологии и на модернизацията, защото животните не са малко“. За всички животни фермерите разчитат на помощта на четирима пастира – един от тях се грижи за овцете, а трима – за всички крави и телета.

„Вече няколко години разполагаме с една модерна соларна система от електропастири, които сме обособили около цялото пасище. Предстои ни да инвестираме в система, с която да проследяваме животните, защото пасището никак не е малко и нормално е – животните се губят в него или не се прибират навреме. Отнема ни много време да търсим животни. Ще инвестираме в ДжиПиЕс система за проследяване на животните, електронни кантари и други модерни технологии“, разкрива плановете си.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...