Разумните стойности на изхранване също трябва да са сред приоритетите на политиката
Близо половината от европейците смятат, че осигуряването на стабилни доставки на храни в ЕС по всяко време трябва да бъде основна цел на Общата селскостопанска политика (ОСП), сочи последният Евробарометър за селското стопанство и ОСП. Това е увеличение с близо 6 процентни пункта спрямо 2020 г, уточняват от Европейската комисия (ЕК). Това мнение се развива в 22 страни от ЕС, и се увеличава с най-малко десет процентни пункта в шест държави (Финландия, Литва, Швеция, Гърция, Испания и Италия). Освен това повече от половината от респондентите (55%, +6 процентни пункта) добавят, че ОСП също трябва да допринесе за осигуряване на разумни цени на храните за потребителите. От 2020 г. насам тази гледна точка се наложи в 20 страни от ЕС и беше най-честият отговор в Гърция (76%), Кипър (75%), България (62%), Унгария (61%), Чехия (58%), Латвия (57%) и Полша (52%). На въпроса дали ОСП допринася ефективно за тези две цели – стабилно предлагане на храни и разумни цени – съответно 79% и 65% от европейците смятат така.
Осигуряването на безопасна, здравословна и устойчива храна с високо качество остава основната мисия на ОСП според шестима от десет европейци. Това остава стабилно за период от няколко години. Освен това Евробарометър подчертава общественото мнение, че изменението на климата сега засяга селскостопанската дейност все повече и повече. Докато голяма част от респондентите (58%, +3 процентни пункта) казват, че селското стопанство вече е дало значителен принос в борбата с изменението на климата и че ОСП помага за опазването на околната среда и справянето с изменението на климата (65%), две трети (67%) смятат, че земеделските производители в ЕС все още могат да направят повече, като променят начина си на работа, дори ако това означава, че селското стопанство в ЕС е по-малко конкурентоспособно в световен мащаб. Това са основните констатации на последния Евробарометър за европейците, селското стопанство и ОСП, проведен в 27-те държави-членки на ЕС между 21 февруари и 21 март 2022 г. Обхванатите теми включват също международна търговия със селскостопански продукти, етикети за качество, специални хранителни нужди и училищната схема на ЕС.