fbpx

Евродепутатите искат пауза за изискванията за биоразнообразие на ОСП заради войната

май 20, 2022

Лидерите на групи от мнозинството в комисията по земеделие на Европейския парламент поискаха от Комисията да разгледа временни дерогации от вече приетата реформа на ЕС за селскостопански субсидии в светлината на войната в Украйна.

„Промяна на Общата селскостопанска политика [ОСП] за ограничен период от време“ може да бъде „начин за противодействие на глобалния недостиг на хранителни доставки и за принос към продоволствената сигурност“, се казва в писмото, цитирано от EURACTIV.

Документът е изготвен от председателя на комисията, консервативния германски евродепутат Норберт Линс, като мнозинството от координаторите на парламентарните групи се съгласиха със съдържанието и изпращането на писмото до Комисията в сряда (18 май). Въпреки това, не всички страни бяха убедени от този ход, тъй като той може да възобнови дебата около ОСП и по-специално относно мерките за околната среда.

През юни 2021 г. законодателите на ЕС постигнаха политическо споразумение относно реформата на ОСП, която трябва да влезе в сила от 2023 г., а цялото съответно законодателство на ЕС беше прието до началото на тази година.

В писмото, чието съдържание е доста общо, се прави препратка към член 148 от регламента за стратегическите планове на ОСП, който включва възможността Комисията да превърне временното изключение в постоянно решение, ако специфичните проблеми, довели до дерогацията, продължават.

Според източник, основната цел на писмото е да се оцени възможността да се разшири и към следващата програма на ОСП преустановяването на изискването за екологично фокусирани зони (EFA), предназначени да подобрят биоразнообразието във фермите.

В предишната реформа на ОСП, която все още е в сила до края на годината, земеделските производители с обработваема земя над 15 хектара трябва да гарантират, че поне 5% от земята им трябва да бъде посветена на площи, полезни за биоразнообразието, като дървета, жив плет или земя оставена под угар.

Но в новите правила на ОСП, които трябва да влязат в сила от 2023 г., изискването се променя на 4% угар за всички земеделски стопани, независимо от размера на фермата – една от основните области, в които фермерите сега призовават за повече гъвкавост, за да заемат повече земя в производството.

Германският министър на земеделието Джем Йоздемир лобира пред Европейската комисия да отложи нов регламент за сеитбообращението, за да могат фермерите да отглеждат повече пшеница с оглед на войната в Украйна. EURACTIV Германия съобщава.

През март Комисията разреши изключителна и временна дерогация, за да позволи производството на всякакви култури върху угар през тази година, като същевременно запази пълното ниво на плащанията за екологизиране за земеделските производители.

Писмото от сряда идва, тъй като инвазията на Русия в Украйна доведе до напрежение на световните селскостопански пазари. В него се посочва окончателното комюнике, прието от министрите на земеделието на Г-7 през уикенда, което предупреждава за „очаквани сериозни последици за глобалната продоволствена сигурност и хранене“ в светлината на войната.

Сега предимно държавите-членки са тези, които все още имат свобода на действие в това как да прилагат рамката на ЕС чрез своите национални стратегически планове, които те все още финализират в процес на сътрудничество с Комисията.

Досега, в реакцията си на войната в Украйна, изпълнителната власт на ЕС се съсредоточи върху това да даде на държавите-членки повече свобода в това прилагане, вместо да променя правилата на ЕС.

По-нататък в писмото се иска от Комисията правна оценка на потенциална „модификация“, по-специално по отношение на така наречената условност, тоест основните правила, които земеделският производител трябва да следва, за да получи директни плащания по ОСП на първо място.

Този ход беше критикуван от еколози, които предупредиха, че отказът от угари може да има пагубно въздействие върху усилията за опазване на климата и биологичното разнообразие, като същевременно ще доведе до ограничено допълнително производство.

Писмото обаче не се впуска в подробности кои точно правила за условност трябва да бъдат променени.

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...