fbpx

Евродепутат: В Националните стратегически планове трябва да има изчерпателна информация за еко-схемите, за да не губят земеделските стопани финансови средства

ноември 20, 2021

Националните стратегически планове трябва да съдържат изчерпателна информация за прилагането на междусекторни схеми, така че фермерите да не губят значителни финансови ресурси, каза евродепутатът Даниел Буда, заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент (AGRI).

Той участва вчера в обмен на мнения с представители на държавите-членки, на който присъства и европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски относно „Разработване на стратегически планове за ОСП във всяка държава-членка“.

„Много ви благодаря за този изключително важен дебат, проведен в точния момент. В момента обсъждаме необходимостта държавите-членки да изготвят националните стратегически планове, които ще подкрепят прилагането на Общата селскостопанска политика в държавите-членки. В нашия обмен на мнения разсъждаваме за управлението и измерването на показателите за ефективност, колко ефективна е ОСП. Спомням си дебат през миналия мандат с представителя на Сметната палата, който повдигна като темата за това, колко ефективни са инвестициите в селското стопанство, по отношение на размера на парите, които харчим и как можем да определим количествено и измерим тези резултати “, посочи евродепутатът, цитиран от www.caleaeuropeana.ro. 

Той обърна внимание на европейския комисар по земеделието към факта, че „има голяма суматоха сред фермерите не само в страната, от която идва, но и на европейско ниво, по отношение на това какво означават еко-схемите, как ще бъдат те въведени в държавите-членки и особено , какво трябва да направят земеделските производители, за да нямат увеличена бюрокрация, от една страна, и от друга, да знаят как да ги прилагат правилно на полето, за да не загубят последователни финансови ресурси.”

„Уважаеми колеги, мисля, че трябва да проявим въображение и какво би означавало да купим килограм месо или литър мляко от фермер, който не се възползва от субсидии от ЕС. Това би означавало поне 2-3 пъти по-висока цена от тази на рафта. Ако днес купим килограм месо за 20 евро, със сигурност, ако нямахме тези субсидии, този килограм месо щеше да достигне някъде между 50-60 евро. Или по-скоро ще бъдем в ситуацията да внасяме храни от трети страни, които със сигурност няма да отговарят на същите стандарти за качество“, каза Даниел Буда, който покани Войчеховски да представи етапа на оценка на тези еко-схеми.

Евродепутатът също така изрази загриженост, че много държави-членки „нямат национални стратегически планове и че държавите-членки не се консултират сериозно със земеделските производители, така че тези планове в крайна сметка да отговарят на нуждите на фермерите“.

Въз основа на опростени правила на европейско ниво всяка държава-членка ще трябва да подготви и представи до 31 декември 2021 г. предложенията за стратегически план за прилагане на терен на целите на тази политика през следващите пет години, изискващи одобрението на Европейската комисия.

Европейската изпълнителна власт ще има шест месеца, за да оцени и одобри плановете, които след това ще влязат в сила в началото на 2023 г.

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...