fbpx

Европа отваря кризисния резерв, ще подпомогне производителите в три държави заради вноса от Украйна

март 14, 2023

Войчеховски: Помощта за фермерите е въпрос на дни

Европейският съюз ще отвори кризисния резерв, след като много страни от източната част на континента, включително и България настояха за това с цел подпомагане на най-засегнатите от вноса на зърнени култури от Украйна страни.

„Ние подготвяме помощ за трите страни, които са най-засегнати от този свръхвнос на зърно от Украйна, тоест Полша, Румъния и България. Пускането на тази помощ е въпрос на дни. Най-големи средства ще бъдат отпуснати на Полша, каза пред PAP Studio еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

„Подготвихме пускането на т.нар. кризисен резерв, който е предвиден в бюджета на Общата селскостопанска политика. Този резерв се прехвърля на държавите-членки и те решават кои земеделски производители и при какви условия да предоставят тази помощ“- каза още еврокомисарят.

Помощта е предназначена за страни, в които увеличеният внос на зърно от Украйна е нарушил функционирането на пазара. Сред тях са Полша, Румъния и България. Най-голямата помощ ще бъде отпусната на Полша.

За Полша сумата, която ще бъде използвана в тази посока, е в размер на 30 млн. евро, с възможност за увеличаване от националния бюджет. В същото време тази помощ е независима от вече стартираната от полското правителство под формата на субсидии за продадено зърно, каза политикът.

Войчеховски изрази надежда, че помощта ще бъде ефективна. Както отбеляза той, очакваната зърнена реколта в Украйна през 2023 г. ще бъде наполовина по-малка от тази през 2022 г. – Ситуацията трябва постепенно да се нормализира – оцени той.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...