fbpx

Европа отваря кризисния резерв, ще подпомогне производителите в три държави заради вноса от Украйна

март 14, 2023

Войчеховски: Помощта за фермерите е въпрос на дни

Европейският съюз ще отвори кризисния резерв, след като много страни от източната част на континента, включително и България настояха за това с цел подпомагане на най-засегнатите от вноса на зърнени култури от Украйна страни.

„Ние подготвяме помощ за трите страни, които са най-засегнати от този свръхвнос на зърно от Украйна, тоест Полша, Румъния и България. Пускането на тази помощ е въпрос на дни. Най-големи средства ще бъдат отпуснати на Полша, каза пред PAP Studio еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

„Подготвихме пускането на т.нар. кризисен резерв, който е предвиден в бюджета на Общата селскостопанска политика. Този резерв се прехвърля на държавите-членки и те решават кои земеделски производители и при какви условия да предоставят тази помощ“- каза още еврокомисарят.

Помощта е предназначена за страни, в които увеличеният внос на зърно от Украйна е нарушил функционирането на пазара. Сред тях са Полша, Румъния и България. Най-голямата помощ ще бъде отпусната на Полша.

За Полша сумата, която ще бъде използвана в тази посока, е в размер на 30 млн. евро, с възможност за увеличаване от националния бюджет. В същото време тази помощ е независима от вече стартираната от полското правителство под формата на субсидии за продадено зърно, каза политикът.

Войчеховски изрази надежда, че помощта ще бъде ефективна. Както отбеляза той, очакваната зърнена реколта в Украйна през 2023 г. ще бъде наполовина по-малка от тази през 2022 г. – Ситуацията трябва постепенно да се нормализира – оцени той.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...