fbpx

Европейският съд ще решава как да се етикетират растителните протеинови продукти

август 29, 2023

Ще можем ли да определяме като пържола, салам и кюфте вегетариански продукти?

Върховният съд на Европейския съюз скоро ще излезе с решение относно етикетирането на хранителни продукти от растителен произход. Въпреки че продуктите, съдържащи растителни протеини, стават все по-популярни в Европейския съюз, все още има несигурност относно пускането им на пазара на единния пазар, пише Euroactiv.

„Това решение ще определи веднъж завинаги дали ЕС следва хармонизиран подход към етикетирането на растителни храни или ще принуди компаниите и потребителите да се борят с 27 различни правила“, коментира Елена Уолдън, старши мениджър по политиката в Европейския институт по хранене.

Решението на съдиите в ЕС ще има далечни последици за индустрията, каза тя, тъй като други страни от ЕС като Италия и Белгия обмислят приемането на национални закони, забраняващи използването на термини, свързани с месо, за продукти на растителна основа.

Въпросът е терминологията, използвана за етикетиране на растителни алтернативи, по-специално етикетирането на тези продукти, използвайки термини, свързани с месото, като пържола, наденица, кюфте или бургер, които понастоящем не са регулирани.

Въпросът беше повдигнат в контекста на последната реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП), но опитът за забрана на вегетарианските бургери беше отхвърлен от Европейския парламент през 2020 г., тъй като евродепутатите гласуваха против измененията, които биха запазили термините, свързани с месото и наименования изключително за месо.

Франция прие закон през 2021 г., за да направи етикетирането на храните по-прозрачно. Той забранява използването на имена, които обикновено се свързват с животински продукти, за етикетиране на продукти, съдържащи растителни протеини, като вегетариански бургери или вегански колбаси.

Законът беше оспорен от вегетариански и вегански защитници като Европейския вегетариански съюз (EVU) и тяхната национална асоциация на вегетарианците на Франция (AVF), които поставиха под съмнение неговата съвместимост със законодателството на ЕС.

В началото на август Държавният съвет на Франция – правителствен орган, който съветва изпълнителната власт и Върховния съд по правни въпроси – реши да отнесе случая до Съда на Европейските общности като основен тълкувател на правото на ЕС.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...