fbpx

ЕК излиза със законодателно предложение за хранителната независимост на 23 март

март 11, 2022
Законодателно предложение относно Осигуряването на хранителната независимост на ЕС във връзка с последствията от войната между Русия и Украйна ще направи Европейската комисия на 23-и март, съобщи Георги Събев, политически съветник в областта на селското стопанство, рибарството, храните и международната търговия в ЕК.
Засега се очаква то да съдържа предложение за активиране на чл. 219 от Регламент № 1308/2013 относно общата организация на пазарите на селскостопански продукти, лансиране на схема за частно складиране за свинско месо и най-вероятно в него ще бъде включено предложение и относно доставката на торове, както и на фуражи.
ЕК активира член 219 за последно през 2020 г. във връзка с избухването на глобалната пандемия. Тогава на държавите членки бяха дадени следните механизми:
  • Преразпределяне на предлагането, така че то да бъде адаптирано към промяната на потребителското търсене – прилагане на по-гъвкав финансов подход към секторните програми на Общността във връзка с изтеглянето на продукти от пазара (унищожаване, дестилиране, складиране или събиране на реколтата на зелено)
  • Частно складиране за сирена.
Член 219 беше активиран и при налагането на руското ембарго за внос на земеделски стоки през август 2014 година. Въведените мерки тогава включваха:
  • изтегляне от пазара;
  • бране на зелено и небране;
  • засилване на промоцията на продукти.
Очаква се във връзка с военната ситуация близо 4 милиона украинци да напуснат страната, като голяма част от тях ще се насочат към държави-членки на ЕС – като транзитни или като крайна дестинация. В допълнение се очаква да има и близо 7 милиона украински граждани, които ще бъдат вътрешно разселени. Част от хранително-вкусовата промишленост в страната продължава да оперира, но имайки предвид развитията, най-вероятно ще има големи последствия и за нея.
Тези два процеса – дали от временен или по-постоянен характер, ще създаде натиск върху производството и доставките на храни в ЕС вътрешно, а също така и в желанието да се помогне на тези в нужда, казва в поста си бившият зам.-министър на земеделието от служебния кабинет.
Чуват се мнения в посока на това да се преустанови производството на био-горива (горива, произведени например от царевица, картофи, коноп, соя), с цел да се гарантира наличността на достатъчно ресурси за човешка консумация и фуражи. Ситуацията е динамична, но ЕС е мотивиран да предостави помощ на нуждаещите се от засегнатите страни.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...