fbpx

ЕК излиза със законодателно предложение за хранителната независимост на 23 март

март 11, 2022
Законодателно предложение относно Осигуряването на хранителната независимост на ЕС във връзка с последствията от войната между Русия и Украйна ще направи Европейската комисия на 23-и март, съобщи Георги Събев, политически съветник в областта на селското стопанство, рибарството, храните и международната търговия в ЕК.
Засега се очаква то да съдържа предложение за активиране на чл. 219 от Регламент № 1308/2013 относно общата организация на пазарите на селскостопански продукти, лансиране на схема за частно складиране за свинско месо и най-вероятно в него ще бъде включено предложение и относно доставката на торове, както и на фуражи.
ЕК активира член 219 за последно през 2020 г. във връзка с избухването на глобалната пандемия. Тогава на държавите членки бяха дадени следните механизми:
  • Преразпределяне на предлагането, така че то да бъде адаптирано към промяната на потребителското търсене – прилагане на по-гъвкав финансов подход към секторните програми на Общността във връзка с изтеглянето на продукти от пазара (унищожаване, дестилиране, складиране или събиране на реколтата на зелено)
  • Частно складиране за сирена.
Член 219 беше активиран и при налагането на руското ембарго за внос на земеделски стоки през август 2014 година. Въведените мерки тогава включваха:
  • изтегляне от пазара;
  • бране на зелено и небране;
  • засилване на промоцията на продукти.
Очаква се във връзка с военната ситуация близо 4 милиона украинци да напуснат страната, като голяма част от тях ще се насочат към държави-членки на ЕС – като транзитни или като крайна дестинация. В допълнение се очаква да има и близо 7 милиона украински граждани, които ще бъдат вътрешно разселени. Част от хранително-вкусовата промишленост в страната продължава да оперира, но имайки предвид развитията, най-вероятно ще има големи последствия и за нея.
Тези два процеса – дали от временен или по-постоянен характер, ще създаде натиск върху производството и доставките на храни в ЕС вътрешно, а също така и в желанието да се помогне на тези в нужда, казва в поста си бившият зам.-министър на земеделието от служебния кабинет.
Чуват се мнения в посока на това да се преустанови производството на био-горива (горива, произведени например от царевица, картофи, коноп, соя), с цел да се гарантира наличността на достатъчно ресурси за човешка консумация и фуражи. Ситуацията е динамична, но ЕС е мотивиран да предостави помощ на нуждаещите се от засегнатите страни.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия (ЕК) отправи покана за представяне на кандидатури за създаване на Обсерватория за агрохранителната верига на ЕС (AFCO), която ще разглежда производствените разходи, маржовете и търговските практики. Създаването на обсерваторията беше обявено в...

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Националната кампания CAP Green Zone: Be Organic! и Вкусът на Добруджа ви канят на Фермерски занаятчийски пазар в гр. Варна на 13.04.2024 г. от 12:00 ч. в търговския център – Делта Планет мол Варна, ниво 2, където фермерите ще изложат продукцията си директно от своите...

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Участниците в дискусията ще обсъдят устойчивостта на органичното земеделие Разширяването на биологичното земеделие и земеделските земи в ЕС е в основата на инициативите на Европейския зелен пакт. Органичното земеделие използва естествени вещества и процеси за...