fbpx

ЕК раздаде наградите за биопроизводство

септември 26, 2023

8 фермера, търговци и ресторанти бяха отличени в 7 категории

Европейската комисия (ЕК) представи осемте победители във второто издание на наградите на ЕС за биологични продукти на специална церемония в Брюксел. Подобно на миналогодишното издание, тазгодишните победители са различни участници от европейския биологичен сектор, които представляват високи постижения по веригата на стойността на биологичното производство, коментират от ЕК. Наградите на ЕС за биологично земеделие отбелязват и честването на Деня на биологичното производство на ЕС, стартиран от Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия през 2021 г.

Тази година бяха получени близо 100 кандидатури от цяла Европа, като 24 кандидати бяха избрани от 11 държави от ЕС. Схемата на ЕС за органични награди се състои от 7 категории и 8 индивидуални награди. Те признават отлични, иновативни, устойчиви и вдъхновяващи проекти, които произвеждат реална добавена стойност за биологичното производство и потребление. Наградите се организират съвместно от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, КОПА-КОДЖЕКА и IFOAM Органикс Европа, с подкрепата на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

Бяха връчени осем награди:

За най-добър биологичен фермер (жена) бе отличена Клара Бенито Пачеко в Испания, която управлява обширна органична ферма за кози, хранена изключително с местна трева. Нейното свободно пасищно екологично стадо допринася за биоразнообразието. Благодарение на технологиите за виртуални огради и използването на GPS нашийници, възрастните животни могат да пасат свободно, тъй като вече не са необходими физически огради, допринасяйки за улавянето на въглерод в пасищата.

Най-добър биологичен фермер (мъж) стана Томас Москос в Гърция. Заедно с брат си той управлява семейната ферма „Москос“ в Костур, която е органична животновъдна ферма, специализирана в отглеждането на овце и производството на млечни продукти. Той прилага нови методи на земеделие, подобряване на почвата и сеитбооборота, което от своя страна води до по-високи почвени органични вещества и добиви.

Като най-добър органичен регион бе признат Бургенланд в Австрия. Бургенланд се превърна в модел за подражание в сцената на органичната реконверсия благодарение на научното прилагане на стратегията „Bioland Burgenland“. Стратегията има за цел не само да увеличи дела на обработваната по биологичен начин земеделска земя до 50% до 2030 г., но и да подобри цялостната верига на доставки на биологични продукти, включително за регионалните столове, бюфети и училища.

Най-добрият органичен град е Виена в Австрия. Австрийската столица произвежда биологични земеделски продукти за своите жители от своите 44 000 хектара гори и земеделски земи в своята широкообхватна концепция за органична „от фермата до трапезата“.

Най-добър органичен биорайон стана Idanha-a-Nova в Португалия. Екорегионът е най-голямата площ земеделска земя за биологично земеделие в Португалия, като подкрепя проекти, които укрепват късите вериги на доставки и увеличават предлагането на биологични продукти.

Най-доброто МСП за преработка на биологични храни е „Весела мелница“ в Ирландия. Семейната органична ферма произвежда редица органични храни без глутен в затворена система в своята биологична ферма. За да управляват целия процес от началото до края, за да гарантират, че няма да има кръстосано замърсяване на други зърна, те са построили първата в Ирландия органична мелница за овес без глутен.

Най-добър органичен търговец на дребно отиде при „Гут Вулксфелде“ в Германия. Компанията управлява фермерски магазин с площ 600 м², продаващ продукти от собствена биологична ферма, с размер 450 хектара земя с над 50 сорта зеленчуци. Освен че продава повече от 8 органични хранителни продукта, магазинът разполага и с пекарна и ресторант със зелена звезда Мишлен.

Като най-добър органичен ресторант / храна бе отличен „Luftburg – Kolarik im Prater“ в Австрия. Това е най-големият напълно сертифициран органичен ресторант в света с екологична и социална устойчивост в основата на своята философия. Носител на няколко австрийски награди, тя използва възобновяема енергия и има за цел да сведе до минимум екологичния си отпечатък, където може.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...