fbpx

ЕК: Търговията на ЕС със селскостопански храни се възстановява

септември 2, 2023

Вносът на зърнени култури в ЕС се е увеличил с 1,7 милиарда евро от януари до май 2023 г., с 48% ръст на обемите

След като търговията със селскостопански храни в ЕС се забави през април т. г., тя се възстанови с увеличение както на вноса, така и на износа през май. По-голямото увеличение на износа в сравнение с вноса позволи излишъкът на хранително-вкусовата промишленост на ЕС да нарасне с 2% на месечна база през май, достигайки +5,2 милиарда евро, се посочва в последния месечен доклад за търговията с селскостопански храни, публикуван от Европейската комисия.

 

Износ

Износът на селскостопански храни от ЕС се повиши с 8% на месечна база през май 2023 г., достигайки 19,4 милиарда евро, същата сума като през май 2022 г. Износът от януари до май 2023 г. възлиза общо на 95,7 милиарда евро, което е с 8% повече от съответния период през 2022 г.

Износът се увеличи през май в повечето продуктови категории в сравнение с предходния месец. От януари до май 2023 г. най-голямото увеличение на кумулативния износ е регистрирано за заготовки от плодове и зеленчуци, които са нараснали с 974 милиона евро (+25% в сравнение с 2022 г.), захарни изделия и шоколад с 645 милиона евро (+18%), и заготовки от зърно продукти с 1,3 милиарда евро (+15%).

Въпреки че повечето от тези увеличения могат да се отдадат на по-високите експортни цени, за разлика от промените в обема, растителните масла, маслодайните семена, протеиновите и зърнените култури се открояват с нарастване на обема на износа съответно с 40%, 23% и 16%.

Първите три дестинации за износ на селскостопански храни от ЕС между януари и май са Обединеното кралство, Съединените щати и Китай. Износът за Обединеното кралство и Китай се е увеличил спрямо 2022 г., докато е намалял в посока САЩ и Египет.

 

Внос

Вносът на ЕС също нарасна през май и се равнява на 14,3 милиарда евро, което е ръст от 10% на месечна база. Те останаха с 8% под нивото си през май 2022 г., тъй като единичните стойности на вноса на селскостопански храни са намалели през годината. От началото на 2023 г. общият внос остава с 3% по-висок от същия период на 2022 г.

Вносът на зърнени култури се е увеличил с 1,7 милиарда евро от януари до май 2023 г., с 48% увеличение на обемите. Вносът на захар почти се е удвоил. Вносът на тютюн се е увеличил с 53%. Вносът на растителни масла намалява както в стойност, така и в обем, подобно на смесените храни. Вносът на маргарин и други масла и мазнини намалява с 16%, но основно поради по-ниските цени на вноса.

Първите три държави на произход за вноса на селскостопански храни от ЕС между януари и май са Бразилия, Обединеното кралство и Украйна. Вносът от Украйна се е увеличил в сравнение с 2022 г., докато вносът от Аржентина и Русия е намалял.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...