fbpx

ЕС вече има 3 500 регистрирани храни и напитки с географски означения

февруари 27, 2023

58% от продуктите се реализират основно на националните пазари, сочи проучване на Евробарометър

Европейската комисия (ЕК) вече има признати 3500 храни и напитки със защитено наименование за произход (ЗНП), след като одобри добавянето на вината „Corrèze“ от Франция към Европейския регистър на географските указания.

Вината „Corrèze“ включват червени вина, бели вина и вина, произведени от стафидирано грозде, носещи традиционния етикет „vin de paille“. Определеният географски район „Corrèze“, т.е. югозападната част на департамент Corrèze, е разположен в подножието на басейните на реките Brive и Meyssac. Геоложките условия, както и човешките фактори, като техники за сушене, допринасят за състава и структурата на вината, оправдавайки ЗНП.

Географските указания се прилагат за различни храни, селскостопански продукти, вина, ароматизирани вина и спиртни напитки, произведени в определени региони. Те защитават репутацията на конкретни имена на продукти, регионални и традиционни производствени процеси или други основни елементи, които оформят кулинарното наследство в цяла Европа, казват от ЕК.

Хранително-вкусовите продукти и вината могат да бъдат защитени като защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско указание (ЗГУ), а спиртните напитки като географски указания (ГУ).

Изследване на Евробарометър показва, че зачитането на местните традиции и ноу-хау е важен фактор при закупуването на хранителни продукти за голяма част от европейците (от 56% до 97% в зависимост от страната). Също така е по-вероятно респондентите да купуват хранителни продукти, които идват от географска област, която познават. Данните сочат още, че продажната стойност на продукт със защитено наименование е средно двойно по-голяма от продажната стойност на подобен продукт без сертификат. Надбавката за стойност е 2,85 за вина, 2,52 за спиртни напитки и 1,5 за селскостопански продукти и храни.

Според същото проучване географските указания на ЕС представляват приблизителна стойност на продажбите от 74,76 милиарда евро през 2017 г., 6,8 % от общата стойност на продажбите на европейския сектор на храните и напитки. Вината представляват повече от половината от тази стойност (39,4 милиарда евро), селскостопански продукти и храни 35% (27,34 милиарда евро) и спиртни напитки 13% (10,35 милиарда евро).

Географските означения се реализират основно на националните пазари (58% от тяхната продажна стойност). Останалите продажби се разпределят поравно между пазара на ЕС и извън ЕС.

Продуктите с регистрирано наименование представляват 15,4% от общия износ на селскостопански храни от ЕС . Вината остават най-важният продукт както по отношение на общата стойност на продажбите (51%), така и по отношение на търговията извън ЕС (50%). Отвъд своите граници ЕС предприема много стъпки за защита на автентичността на продуктите и гарантира, че европейските качествени продукти са признати в целия свят. Защитата с ГУ помага в борбата с фалшифицираните продукти, които застрашават репутацията на автентичните, местни и регионални продукти и поминъка на техните производители.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...