fbpx

Ивайло Тодоров, управител на Агробизнес консултинг: Приемът по НПВУ стартира, акцент са приоритетните сектори

септември 15, 2023

Вижте условията и допустимите разходи по процедурата за технологична и екологична модернизация

Въпреки забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) очакваме приемът по процедурите да стартира в средата на месеца, обяви по време на уебинар Ивайло Тодоров, управител на Агробизнес Консултинг ЕООД. Уебинарът на тема „Инвестиции в технологична и екологична модернизация на селското стопанство с Национален план за възстановяване и устойчивост“ се организира съвместно между Агробизнес Консултинг ЕООД и Банка ДСК.

Ивайло Тодоров обяви, че според настоящите условия по процедурата минималният размер на допустимите разходи за един проект е 30 хил. лв. без ДДС, а максималният – 1 млн. лв. без ДДС. Финансовата помощ за одобрените проекти е в размер на 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

„Одобреното предложение трябва да се изпълни в срок до 12 месеца от датата на подписването на договора“, коментира още Ивайло Тодоров.

Според условията за допустимост кандидатите трябва да са регистрирани земеделски производители за настоящата, но и за предходната стопанска година. Големите стопанства не могат да кандидатстват по процедурата. „Тук акцент са микро, малките и средните предприятия“, допълни още Ивайло Тодоров. Важно е, че стопаните не трябва да доказват минимален икономически размер на стопанството. По процедурата за модернизация и инвестиции в екологична инфраструктура обаче няма да са допустими инвестиции в строителство или изграждане с изключение на проектите, които са за фотоволтаични централи.

Разпределението на точките за оценка предвижда повече точки да се дават на кандидати до 40 години, както и на проектни предложения, направени от жени. Малките проекти, до 500 хил. лв., ще бъдат точкувани допълнително, коментира Ивайло Тодоров. Ще имат превес и проекти, които са свързани с биологично производство, както и тези, които са насочени към инвестиции в секторите Плодове и зеленчуци, Животновъдство, Етеричномаслени култури, както и тези с екологична насоченост.

Според Ивайло Тодоров процедурата за кандидатстване е доста опростена и от кандидатите не се изискват много документи. Той обясни и че стопаните ще се трябва да представят една оферта по време на кандидатстването и други две сравними оферти при подписването на договора.

За допустими по процедурата за технологична и екологична модернизация на отделните фази на производствените процеси в растениевъдството са различни техники и технологии при обработка на почвата, торене, растителна защита и прибиране на реколтата ведно със специфично оборудване за проследимост на операциите, като например, трактори, комбайни, товарачи, култиватори, сеялки, пръскачки и много други. „Важното е да се избере модерна нова и прецизна техника, с което да се покаже, че стопанството върви в посока на екологична модернизация“, обясни Ивайло Тодоров.

Допустими са също така и доставка и монтаж на оборудване за следене на климата в оранжериите, системи за борба с климатичните промени, метеостанции, автоматизирани машини за подготовка на растениевъдна продукция за продажба, но не и за преработка, каза Тодоров. В сектор Животновъдство е допустим разход инвестирането в системи и оборудване за механизирано или автоматизирано хранене, доене, почистване, системи за управление и наблюдение.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...