fbpx

Иновативната фуражна добавка ще намали емисиите на метан от млечните крави в ЕС

февруари 28, 2022

Използването на фуражната добавка обещва да намали емисиите на метан при млечните крави с между 20% и 35%

В последните дни на месец февруари държавите-членки одобриха пускането на пазара в ЕС на иновативна фуражна добавка, както е предложено от Комисията. Добавката, състояща се от 3-нитрооксипропанол, ще помогне за намаляване на емисиите на метан, мощен парников газ, генериран от кравите, предаде ag-press.

„Иновациите са от ключово значение за успешното преминаване към по-устойчива хранителна система. ЕС продължава да води пътя за гарантиране на безопасността на храните, като същевременно се адаптира към новите технологии, които могат да направят производството на храни по-устойчиво. Намаляването на емисиите на метан, свързани със земеделието, е от ключово значение в нашата борба срещу изменението на климата и одобрението на тази фуражна добавка е много показателен пример за това, което можем да постигнем чрез нови селскостопански иновации.”, заяви комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес.

Фуражната добавка преминава научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните

Продуктът преминава през строга научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните, която заключи , че е ефикасен за намаляване на емисиите на метан от кравите за производство на мляко. 

След като решението бъде прието от Комисията, което се очаква през следващите месеци, фуражната добавка ще бъде първата по рода си, налична на пазара на ЕС. 

Този иновативен продукт ще допринесе за екологизирането на селското стопанство в ЕС и за целите на стратегията от фермата до вилицата: изчислено е, че ще намали емисиите на метан при млечните крави с между 20% и 35%, без да засяга производството. Употребата й е безопасна за кравите и потребителите и не оказва влияние върху качеството на млечните продукти.

Доклад за 2021 г. от Програмата на ООН за околната среда заключава, че емисиите, генерирани от добитък – от оборски тор и стомашно-чревни изпускания – представляват приблизително една трета от причинените от човека емисии на метан.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...