Използването на фуражната добавка обещва да намали емисиите на метан при млечните крави с между 20% и 35%
„Иновациите са от ключово значение за успешното преминаване към по-устойчива хранителна система. ЕС продължава да води пътя за гарантиране на безопасността на храните, като същевременно се адаптира към новите технологии, които могат да направят производството на храни по-устойчиво. Намаляването на емисиите на метан, свързани със земеделието, е от ключово значение в нашата борба срещу изменението на климата и одобрението на тази фуражна добавка е много показателен пример за това, което можем да постигнем чрез нови селскостопански иновации.”, заяви комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес.
Фуражната добавка преминава научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните
Продуктът преминава през строга научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните, която заключи , че е ефикасен за намаляване на емисиите на метан от кравите за производство на мляко.
След като решението бъде прието от Комисията, което се очаква през следващите месеци, фуражната добавка ще бъде първата по рода си, налична на пазара на ЕС.
Този иновативен продукт ще допринесе за екологизирането на селското стопанство в ЕС и за целите на стратегията от фермата до вилицата: изчислено е, че ще намали емисиите на метан при млечните крави с между 20% и 35%, без да засяга производството. Употребата й е безопасна за кравите и потребителите и не оказва влияние върху качеството на млечните продукти.
Доклад за 2021 г. от Програмата на ООН за околната среда заключава, че емисиите, генерирани от добитък – от оборски тор и стомашно-чревни изпускания – представляват приблизително една трета от причинените от човека емисии на метан.