fbpx

Климат по поръчка за качествени ягоди и малини

февруари 10, 2022

С уникална технология се намаляват разходите за вода и безконтролното използване на торове в оранжерии край Попово

Преди почти 20 години Димитринка Стоянова – земеделски производител от гр. Попово се заема с отглеждането на ягоди и малини на открито. Стопанството на „Ди берри груп“ стартира с 30 дка малини и 15 дка ягоди. „В момента полското ни производство с марка „Ди берри груп“ включва 710 дка малини, 50 дка ягоди и 60 дка стоманено-стъклена оранжерия“, разказват Деница Иванова и Пламен Маринов, които са второ поколение производители на ягодоплодни култури. Стопанството е сред първенците на пазара на ягоди, малини и къпини, произведени по уникална технология, която намалява разходите на вода, спестява безконтролното подаване на торове и гарантират качество, на което ще се радва всеки клиент. Деница разказва, че производителите вече трета година стопанисват стоманено-стъклената оранжерия, а от 2020 г съоръжението е изцяло променено, като ягодите и къпините се отглеждат на хидропоника.

Първенци в отглеждането на ягодоплодни

„Основната причина, която ни накара през 2019 г да започнем производството на ягодоплодни в стоманено-стъклена оранжерия първо с 15 дка, след това с 30 дка и сега с пълния капацитет на оранжерията – 60 дка, са промените в климатичните условия през последните години в полското производство и все по-голямата несигурност, която имаме в него. Имахме проблеми с работната ръка, с поливната вода на полето. Още повече, че нашето желание беше вече да се стремим тези плодове да ги предлагаме целогодишно, което няма как да се случи без оранжерийно производство и затова решихме да рискуваме със създаването на целият оранжериен комплекс, като първо започнахме с 15 дка от него, след това 30 и вече е зареден с целия си капацитет от 60 дка.“, разказва тя.

Ягодите се гледат на едноетажни стелажи в чувалчета с кокосов субстрат, обяснява Деница Иванова. Конструкцията, на която са поставени чувалчетата, има много предимства, сред които е по-доброто хранене на растенията, дозираната влага, лесната грижа за стръковете, а добивите са по-високи и периодът на плододаване е удължен. „Ако в полското производство добив от 1,5 тона може да се смята за оптимален, тук добивите са тройно по-високи“, разказва Деница Иванова. „При оранжерийното производство на плодове сме защитени от дъждовете, които са сред основните причини за проваляне на реколтата и унищожаване на продукцията на полето“, категорични са производителите.

Недостигът на вода, който е задавал основния тон на работа на производителите на плодове и зеленчуци в района на Попово, е решен. От „Ди берри груп“ работят вече със собствени водоизточници, които ги правят независими от условията на напоителните оператори в района.

 

Дигитализация на целия процес, но с еконасоченост

Дигитализацията и умното управление на целия цикъл на живот на ягодовите, малиновите и къпиновите насаждения представлява изключително улеснение за собствениците на оранжерия. Храненето на растенията се извършва чрез капково напояване, като разтворът достига до кокосовите чували, разказва Пламен Маринов. „При стоманено-стъклените оранжерии не сме зависими от природата. Сами управляваме климата чрез специални модерни системи, а храната се подава чрез хранителен възел с висока концентрация на комбинирани торове“, споделя той.

Деница допълва, че борбата с вредителите обикновено се води чрез биологични средства, като в повечето случаи те се опитват да прилагат биопрерапати, както и разрешени пестициди, но в дози, които не позволяват да има пестицидни остатъци в плодовете. „Има много добър мониторинг на целия процес“, категоричен е Пламен Маринов.

 

Трудностите не спират развитието

Оранжерийното производство на ягодоплодни не е сред лесните начинания в земеделието, но младите предприемачи не спират пред трудностите. „Има трудности, има и улеснения, но в много направления оранжерийното производство е много по-сериозно и отговорно в сравнение с полското. Имаме много предизвикателства, пред които се изправяме, въпреки че самото отглеждане е максимално автоматизирано. Инвестициите са много големи, разсадите тук са много по-скъпи, цената на газа вече е доста сериозен проблем, с който тепърва трябва да се справяме“, казва Деница.

В оранжерията на „Ди берри груп“ залагат на качествен посадъчен материал, който си набавят от чужбина. „Работим с английски сортове и лицензирани разсадници, защото искаме чист произход и качествени плодове, за да можем да работим с растенията няколко реколти“, разказва Денице Иванова.

За опрашването на насажденията в оранжерията на семейното стопанство са поставени 9 кошера с пчели и 15 кошера с бомбуси, които са ангажирани постоянно с работа по растенията. „Това е признак, че гледаме плодовете макар и оранжерийно, максимално чисто.“, коментира Деница Иванова.  Плодовете могат да бъдат намерени на щандовете на големи търговски вериги, като „Кауфланд“, Фантастико“, Билла“, „Паркмарт“ и др.

В оранжерията на стопанството постоянна заетост намират 30 човека, а в плановете влиза и разширяване на комплекса.

Прибира се 99% от продукцията

В оранжерийното производство добивите от ягоди се измерват на растение, обясняват от „Ди берри груп“. Тук от едно ягодово храстче се прибират по 500-750 г ягоди. В полското производство добивите могат да бъдат същите, но 50% от реколтата пропада заради лошите климатични условия – дъждове, влага, силно слънце, суховеи и др. Причина за по-ниските резултати от полското производство е липсата на работна ръка, която да прибере реколтата навреме. В стоманено-стъклените оранжерии реколтата се прибира на 99%, категорични са младите предприемачи, тъй като няма плодове, които да са узрели и да не са откъснати. При полското производство около 30% от ягодите могат да бъдат пропуснати, допълват още те.

 

Финансирането

През 2004 година ЗП Димитринка Стоянова е сред одобрените кандидати по  програма САПАРД, който е реализиран през 2005 година. С годините земеделският производител разширява стопанството си, върху които са създадени трайни насаждения. Три години по-късно Димитринка Стоянова е сред кандидатите по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони за периода  2007-2013 година. Проектът се финансира с помощта на Първа инвестиционна банка, като средствата са инвестирани в закупуването на специализирана овощарска техника: трактор, овощарска пръскачка, пневматична уредба за рязане, шредер, система за капково напояване и система за оросяване.

 

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...