fbpx

Крачка напред: Роботи хранят и доят животните в кравефермата на семейство Рогови

януари 18, 2022

Кравите сами избират кога да отидат да се хранят или да бъдат издоени от робота.

 

„В нашата кравефермата технологичните новости са на почит. След като роботизирахме процеса, сега работим на съвсем различно ниво и сме много доволни“, разказва Радослава Рогова от семейната кравеферма Рогови в добричкото село Котленци. Модерното им стопанство отговаря на всички европейски изисквания, като хуманно отношение към животните, торохранилище, софтуерна система за контрол здравословното състояние на кравите, зърнохранилище с кухня за собствени фуражи, доилна зала и собствена мандра.

В стопанството от миналата година са инсталирани роботи за доене. С тях процесът по доенето на кравите протича без човешко участие. „Ние работим семейно като наблюдаваме показателите и на практика контролираме робота. Той ни дава справки за всички показатели, които са ни необходими“, споделя Радослава. От семейството са положили доста труд, за да обучат животните. От втори септември 2021 г. досега животните се дресират индивидуално, за да влизат при робота. Той ги храни според състоянието на всяко животно, отчита всички проблеми  – как се развива кравата,какво е количеството и качеството на млякото. Целия този процес води до по-високо качество на млякото, защото

Новият робот отменя стопаните и им помага животните да се отглеждат правилно.

човек не може да направи такова качествено измиване на вимето, освен това доенето е еднообразното всеки път, кравата не обича разлики и усеща отношението на хората към нея.С помощта на робота още преди да се разболее едно животно ще бъде ясно дали не се е хранило нормално или температурата му е повишена. Ветеринарят ще има възможност да получава информация на телефона си.

“Закупихме два роботи като всеки от тях работи с 60 животни, общо инвестицията е около 1 млн. лева. В момента около 30-40 крави са сухостойни и са тежко бременни. Освен това малко намалихме и бракувахме някои по-възрастни животни”, споделя Радослава. Общо в момента в семейната кравеферма се гледат 350 животни от породата Черно-шарено говедо.

Липсата на работна ръка „стимулира“ автоматизацията

За да развият стопанството си, Рогови са ползвали собствени средства и европейско подпомагане. Специално за роботите са разчитали на банков кредит, тъй като финансирането по подмярка 4.2 не достигнало до техния проект. Въпреки това не съжаляват за направената инвестиция, която решава в голяма степен и проблема с недостига на работна ръка.

Радослава Рогова

“Вече никой не иска да работи в животновъдството, няма квалифицирани работници, голяма част от от хората заминават за Западна Европа, където няма значение дали имат опит или не”. Макар никога да не са работили с много хора, тъй като цялото семейство се е включило във фамилния бизнес, заминаването дори и на един човек веднага се усеща.

Освен това е много трудно да се обучават хора, които нямат никакво желание за дадена работа. В момента в стопанството работят Радослава, нейният съпруг и тяхната дъщеря с приятеля си. Имат постоянно нает ветеринарен техник, както и двама работници, които се занимават с храненето на животните.

Изборът на семейство Рогови за по-голяма механизация и автоматизация е бил воден и от мисълта, че те самите трябва да живеят малко по-спокойно. През годините те са работили целенасочено в тази посока и са финансирали различни дейности. През миналата година са успели по подмярката за преработвателната промишленост – 4.2 да реализират малък проект за реконструкция на мандрата към фирмата за бутикови продукти. С одобрените средства са закупени няколко типа оборудване за преработване на мляко.

Няма стабилно стопанство без собствен фураж

За да се обезпечи храната на кравите, Рогови обработват и ниви за фураж. За първа година през 2021 г. е успяла да приготви цялото зърно за фураж на стопанството. Обработват се около 4000 декара и цялата реколта остава за животните, нищо не се продава, за да няма проблеми с изхранването.

Спомен от времената, когато кравеферма Рогови участваше редовно във фермерските пазари.

Малката мандра, която имат пък работи с част от добитото мляко, а другата част се продава на предприятие от Севлиево, тъй като неговите собственици са предложили добра цена за суровината. „В момента ни плащат редовно 80 стотинки на литър мляко, но това е роботно доене, за чистотата няма компромис.

Има и по-ниски цени, но е от значение какво е качеството на млякото, какво доене е направено“, споделя още Радослава Рогова.

Готовите продукти, произведени в мандра Рогови се реализира в магазин, който фамилията поддържа вече над 10 години, като началото е било с млекомат. Около 1 тон мляко се преработва в тяхната мандра дневно. В началото Рогови продават и на фермерския пазар в добруджанския град, но вече времето не достига за участие в седмичните изложения на малките производители. Правят се различни интересни продукти – използват се боровинки, гъби, маслини както и сушени домати за направата на кашкавал. Освен това има кашкавал с орехи, правят се и сирена с оригинални добавки, в последно време се предлага и прясно сирене с босилек. За по-взискателните домакини се произвежда и маскарпоне, за да правят по-качествени торти.

 

Източник:agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...