fbpx

Кръгът: От нулево до положително въздействие

септември 28, 2023

Кръгът преминава от нулево към положително въздействие, използвайки аквапоника за производство на висококачествена устойчива храна.

Настоящите екологични предизвикателства могат да представляват заплаха за продоволствената сигурност, включително ерозия на почвата, консумация на вода и нива на замърсяване. И страните, и компаниите са призовани да предоставят осезаеми и ефективни отговори на тези проблеми.

Предприемаческата идея на група от четирима млади специалисти по индустриални биотехнологии беше да надхвърли идеята за нулево въздействие чрез създаване на процес, който да доведе до положително въздействие. Целта на предложения проект беше да се отглеждат най-добрите сортове зеленчуци чрез повторно въвеждане на рибни отпадъци в производствения цикъл и развитие на кръгова икономическа верига на стойността.

Компания, наречена „Кръгът“, прие решение за конкретен отговор на изменението на климата. Компанията създаде устойчив и конкурентен модел на развитие за производство на висококачествени устойчиви храни без отрицателно въздействие върху околната среда: аквапоника. Като селскостопанска техника и бизнес модел, аквапониката гарантира по-високи добиви и по-бърз растеж на отглежданите растения.

Проектът включва трансформиране на рибни органични отпадъци и амоняк в хранителни вещества за растенията чрез биофилтър без използване на химикали, като по този начин възпроизвежда естествения цикъл. Останалата вода, пречистена от растенията, след това се освобождава обратно към рибите, спестявайки повече от 90% от водата, използвана в затворената система. Освен това компанията участва в опит за разработване на микроводорасли като форма на храна за риба, която ще позволи системата да бъде още по-затворена. Като селскостопанска техника и бизнес модел, аквапониката гарантира по-високи добиви и по-бърз растеж на отглежданите растения.

След като получи финансиране от ПРСР за регион Лацио, Кръгът инсталира фотоволтаични панели за захранване на операцията, което позволи на операцията да стане енергийно самодостатъчна и да намали емисиите на въглероден диоксид.

Методът на аквапоника е не само продуктивен, но и много печеливш. Кръгът иска и може да бъде в челните редици, за да отговори на пазарното търсене на устойчиви продукти и услуги с положително въздействие върху околната среда. Освен това може да се адаптира към развитието на пазарните сегменти и да отговори на нуждите и покупателното поведение на потребителите. Пазари на Circle са ясни и определени: висококачествени ресторанти, хотели и търговци на дребно на масовия пазар. Повече от 130 ресторанта в цяла Италия, с фокус в Рим, избират Кръгът всяка седмица като синоним на устойчивост и качество. Кръгът е добър пример за нов начин за осъзнаване на околната среда на бизнеса.

Резултати от проекта: 

  • 135 литра спестена вода на kg продукт
  • 33 000 kg избегнати емисии на CO 2 в атмосферата всяка година
  • Удвоете количеството добив на хектар в сравнение с конвенционалното производство
  • 0% входящи емисии
  • Нула използвани хербициди, синтетични торове и инсектициди
  • По-високи добиви и по-бърз растеж на отглежданите растения

Производственият модел за аквапоника на Circle е лесно преносим благодарение на модулното развитие на неговите производствени единици, които могат да бъдат поставени навсякъде, тъй като не зависят от земеделска почва. Този тип система също благоприятства развитието на мрежа от високоспециализирани квалифицирани хора.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...