fbpx

Младите фермери приветстват реформите в новата ОСП

януари 19, 2022

Новата ОСП предвижда увеличена подкрепа за младите земеделски стопани, включваща минимум 3 % от националните планове за директни плащания за финансиране, помощи за успешно установяване и инвестиционна подкрепа, насочени към младите земеделски стопани. Тази увеличена подкрепа представлява стъпка напред и призовава държавите-членки да приведат в съответствие адекватни инструменти за младите земеделски стопани за по-нататъшно развитие на земеделските си дейности и подобряване на условията им на живот. Съгласуваността  между насоките на ЕС и националното законодателство ще бъдат необходими и изисквани, за да се гарантира успешен преход към новата ОСП, предаде CEJA – European council of young farmers – Европейски съвет на младите фермери.

CEJA и членуващи в съвета организации заявиха, че ще останат много внимателна към съдържанието и изпълнението на националните стратегически планове на ОСП и ще продължат да си сътрудничат с националните законодатели, за да ги прецизират. Младите земеделски стопани се ангажират да стимулират положителна промяна в селското стопанство на ЕС на фронтовете на устойчивостта, икономическата конкурентоспособност, действията в областта на климата и социалното приобщаване. „За най-добри възможни резултати се нуждаем както от създателите на политики на ЕС, така и от националните политици, за да играят своята роля за осигуряването на съгласувано и амбициозно предоставяне на ОСП“, коментират от CEJA.

За подробности относно препоръките на младите земеделски стопани за националните стратегически планове на ОСП натиснете тук.

CEJA представлява политическите интереси на около два милиона млади земеделски стопани от цяла Европа. Основните му цели са да улесни установяването  на млади земеделски стопани, да информира и да ги обучава, както и да действа като форум за комуникация и диалог между тях.

Диана Лензи, президент на Европейския съвет на младите фермери ще вземе участие в онлайн видеоконференция, организирана от Euroactive и посветена на стратегията „От Фермата до трапезата“ на 27 януари 2022 г.

Стратегията „От фермата до трапезата“, която очертава няколко цели за екологизиране на агрохранителния сектор на ЕС, предизвика дебат още с представянето си през май 2020 г.

Corteva Agriscience, препарати за растителна защита, Agrozona.bgРиск от намаляване на производството на храни в ЕС?

Резултатите от някои първоначални проучвания за въздействието на стратегията „От фермата до трапезата“ заключават, че целите на стратегията са в обсега, но рискуват значително намаляване на производството на храни в ЕС и доходите на земеделските производители, подчертавайки опасенията им относно потенциалното въздействие на стратегията върху сектора.

Екологичните организации побързаха да подчертаят недостатъците на тези проучвания, като заявиха, че проучванията не разглеждат пълния набор от ползи, които по-устойчивото производство би донесло за сектора, предаде Euroactive.

Основното разделение между двете страни е, че индустрията иска цялостна оценка на въздействието на стратегията „От фермата до трапезата“, докато екологичните организации смятат, че оценката на всяка мярка в стратегията би била достатъчна.

По време на организираната от EURACTIV виртуална конференция ще бъдат обсъдено това, което все още не се знаем за въздействието на стратегията „От фермата до трапезата“ на ЕС върху фермерите, потребителите и околната среда. И какви политически инструменти ще са необходими за постигане на целите?

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА УЧАСТИЕ В СЪБИТИЕТО ТУК

 

 

Снимка: Pixabay

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...