fbpx

Младите фермери приветстват реформите в новата ОСП

януари 19, 2022

Новата ОСП предвижда увеличена подкрепа за младите земеделски стопани, включваща минимум 3 % от националните планове за директни плащания за финансиране, помощи за успешно установяване и инвестиционна подкрепа, насочени към младите земеделски стопани. Тази увеличена подкрепа представлява стъпка напред и призовава държавите-членки да приведат в съответствие адекватни инструменти за младите земеделски стопани за по-нататъшно развитие на земеделските си дейности и подобряване на условията им на живот. Съгласуваността  между насоките на ЕС и националното законодателство ще бъдат необходими и изисквани, за да се гарантира успешен преход към новата ОСП, предаде CEJA – European council of young farmers – Европейски съвет на младите фермери.

CEJA и членуващи в съвета организации заявиха, че ще останат много внимателна към съдържанието и изпълнението на националните стратегически планове на ОСП и ще продължат да си сътрудничат с националните законодатели, за да ги прецизират. Младите земеделски стопани се ангажират да стимулират положителна промяна в селското стопанство на ЕС на фронтовете на устойчивостта, икономическата конкурентоспособност, действията в областта на климата и социалното приобщаване. „За най-добри възможни резултати се нуждаем както от създателите на политики на ЕС, така и от националните политици, за да играят своята роля за осигуряването на съгласувано и амбициозно предоставяне на ОСП“, коментират от CEJA.

За подробности относно препоръките на младите земеделски стопани за националните стратегически планове на ОСП натиснете тук.

CEJA представлява политическите интереси на около два милиона млади земеделски стопани от цяла Европа. Основните му цели са да улесни установяването  на млади земеделски стопани, да информира и да ги обучава, както и да действа като форум за комуникация и диалог между тях.

Диана Лензи, президент на Европейския съвет на младите фермери ще вземе участие в онлайн видеоконференция, организирана от Euroactive и посветена на стратегията „От Фермата до трапезата“ на 27 януари 2022 г.

Стратегията „От фермата до трапезата“, която очертава няколко цели за екологизиране на агрохранителния сектор на ЕС, предизвика дебат още с представянето си през май 2020 г.

Corteva Agriscience, препарати за растителна защита, Agrozona.bgРиск от намаляване на производството на храни в ЕС?

Резултатите от някои първоначални проучвания за въздействието на стратегията „От фермата до трапезата“ заключават, че целите на стратегията са в обсега, но рискуват значително намаляване на производството на храни в ЕС и доходите на земеделските производители, подчертавайки опасенията им относно потенциалното въздействие на стратегията върху сектора.

Екологичните организации побързаха да подчертаят недостатъците на тези проучвания, като заявиха, че проучванията не разглеждат пълния набор от ползи, които по-устойчивото производство би донесло за сектора, предаде Euroactive.

Основното разделение между двете страни е, че индустрията иска цялостна оценка на въздействието на стратегията „От фермата до трапезата“, докато екологичните организации смятат, че оценката на всяка мярка в стратегията би била достатъчна.

По време на организираната от EURACTIV виртуална конференция ще бъдат обсъдено това, което все още не се знаем за въздействието на стратегията „От фермата до трапезата“ на ЕС върху фермерите, потребителите и околната среда. И какви политически инструменти ще са необходими за постигане на целите?

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА УЧАСТИЕ В СЪБИТИЕТО ТУК

 

 

Снимка: Pixabay

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия (ЕК) отправи покана за представяне на кандидатури за създаване на Обсерватория за агрохранителната верига на ЕС (AFCO), която ще разглежда производствените разходи, маржовете и търговските практики. Създаването на обсерваторията беше обявено в...

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Националната кампания CAP Green Zone: Be Organic! и Вкусът на Добруджа ви канят на Фермерски занаятчийски пазар в гр. Варна на 13.04.2024 г. от 12:00 ч. в търговския център – Делта Планет мол Варна, ниво 2, където фермерите ще изложат продукцията си директно от своите...

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Участниците в дискусията ще обсъдят устойчивостта на органичното земеделие Разширяването на биологичното земеделие и земеделските земи в ЕС е в основата на инициативите на Европейския зелен пакт. Органичното земеделие използва естествени вещества и процеси за...