fbpx

Млад фермер получава близо 50 000 лв. за стопанството си с проект по подмярка 6.1

февруари 14, 2022

Младият земеделският производител Мустафа Мехов ще получи възможност да осъществи проект на стойност близо 50 000 лв., като стартова помощ по подмярката за млади земеделски стопани.

Мустафа Мехов осъществява дейност в областта на растениевъдството, сектор „Плодове и зеленчуци”. Той стопанисва 17,928 дка овощни насaждения (7,568 дка череши и 10,360 дка кайсии) на площи взети под аренда в землищeтo на село Синя вода, община Лозница.

Мустафа започна изпълнението на проект, подкрепен чрез подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” от Програмата за развитие на селските райони да 2014 – 2020 г., съобщиха от Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове.

Основната проектна цел е постигне на устойчивост и жизнеспособност на земеделското стопанство, и повишаване на неговата конкурентоспособност.

Дейностите предвиждат инвестиции в разширяване на стопанството с увеличаване на площите с нови 6,082 дка кайсии, които ще бъдат отглеждани по биологичен начин; закупуване на селскостопански инвентар; преминаване на специфични обучения по придобиване на професионални умения и курс по опазване на околната среда, както и създаване на допълнителна заетост.

Общата стойност на проекта възлиза на 48 895 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

Очаква се проектните дейности да приключат до средата на януари 2025 година.

Областен информационен център – Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...