fbpx

Модерните ферми: Странджа Сакар представи добри практики пред десетки гости

ноември 29, 2021

Второто събитие от поредицата „Модерните ферми отварят врати“ се проведе на 20 ноември 2021 в покрайнините на село Стефан Караджово.

В рамките на деня, гостите имаха възможността да се запознаят с добрите практики, които „Странджа Сакар“ прилагат в производството си, да научат тяхната история и да видят високотехнологичния кланичен пункт и месокомбинат, изградени с помощта на европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Събитието започна с презентация на Кирил Беспалов, PR по проекта CAP Green Zone и продължи с представяне на фермера с над 20 години опит – Николай Димов, който преобръща очакванията и представите на всички за отглеждане на животни в специфичен планински район като Странджа и Сакар.

Гостите бяха приветствани и от домакина, собственика на кланицата и преработвателното предприятие – Иван Киряков.

Друг акцент от събитието бе презентацията на технолога на „Странджа Сакар“ Стефан Дянков, който запозна присъстващите с дейността на преработвателното предприятие, основните отговорности на технолога и асортимента, който предприятието предлага на клиентите.

Посетителите първо направиха кратка разходка в стопанството, където имаха възможността от близо да разгледат разнообразието от чистопородни стада, отглеждани под строг селекционен контрол – Абърдийн Ангус, Лимузин, Гаскон, Симентал и Галоуей, да ги сравнят и да зададат въпросите към домакините.

Гости на събитието бяха други фермери от региона, млади земеделски производители и трима бивши министри по земеделие, които взеха активно участие в презентацията и изразиха позитивните си впечатления от фермата, предприятието и способността за отглеждане на двутонните животни в специфичния климат на Странджа и Сакар планина.

За финал, присъстващите имаха възможност да опитат и да се насладят на специално приготвен обяд с продукти от предприятието в компанията на ароматна чаша вино.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Woola: Замяна на опаковките с мехурчета чрез производство на опаковки от отпадъчна вълна

Woola: Замяна на опаковките с мехурчета чрез производство на опаковки от отпадъчна вълна

Woola е компания, основана за разработване на алтернативни опаковъчни материали, използващи отпадъчна вълна, като заместител на фолио с балончета.   Компания Woola, намираща се в селските райони на Естония разработва система и продукти за замяна на найлонови опаковки...

Биопроизводителите доказват обучение до края на годината

Биопроизводителите доказват обучение до края на годината

Подобно задължение имат и стопаните, заявили многогодишен ангажимент по Агроекология Производителите на биологична продукция са задължени да доказват преминат курс на обучение, ако са поели ангажименти по агроекологичните и биологичните интервенции, заложени в...

Цветан Цеков: Само устойчивото земеделие може да гарантира развитието на една биоферма

Цветан Цеков: Само устойчивото земеделие може да гарантира развитието на една биоферма

Иновациите показват правилния път към прогреса на едно от най-големите биостопанства у нас Само устойчивото земеделие може да гарантира развитието на една биоферма, коментира по време на уебинара „Дигитализация в биопроизводството“, организират по проекта „Be...