fbpx

Модерните ферми: Странджа Сакар представи добри практики пред десетки гости

ноември 29, 2021

Второто събитие от поредицата „Модерните ферми отварят врати“ се проведе на 20 ноември 2021 в покрайнините на село Стефан Караджово.

В рамките на деня, гостите имаха възможността да се запознаят с добрите практики, които „Странджа Сакар“ прилагат в производството си, да научат тяхната история и да видят високотехнологичния кланичен пункт и месокомбинат, изградени с помощта на европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Събитието започна с презентация на Кирил Беспалов, PR по проекта CAP Green Zone и продължи с представяне на фермера с над 20 години опит – Николай Димов, който преобръща очакванията и представите на всички за отглеждане на животни в специфичен планински район като Странджа и Сакар.

Гостите бяха приветствани и от домакина, собственика на кланицата и преработвателното предприятие – Иван Киряков.

Друг акцент от събитието бе презентацията на технолога на „Странджа Сакар“ Стефан Дянков, който запозна присъстващите с дейността на преработвателното предприятие, основните отговорности на технолога и асортимента, който предприятието предлага на клиентите.

Посетителите първо направиха кратка разходка в стопанството, където имаха възможността от близо да разгледат разнообразието от чистопородни стада, отглеждани под строг селекционен контрол – Абърдийн Ангус, Лимузин, Гаскон, Симентал и Галоуей, да ги сравнят и да зададат въпросите към домакините.

Гости на събитието бяха други фермери от региона, млади земеделски производители и трима бивши министри по земеделие, които взеха активно участие в презентацията и изразиха позитивните си впечатления от фермата, предприятието и способността за отглеждане на двутонните животни в специфичния климат на Странджа и Сакар планина.

За финал, присъстващите имаха възможност да опитат и да се насладят на специално приготвен обяд с продукти от предприятието в компанията на ароматна чаша вино.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия стартира обсерватория за селските райони

Европейската комисия стартира обсерватория за селските райони

Тя ще се използва за информиране на изготвянето на политики, свързани със селските райони, за оценка на въздействието на инициативите на ЕС в различни области на политиката и за проследяване на напредъка Европейската комисия (ЕК) стартира нова инициатива –...

Всички стратегически планове са одобрени, новата ОСП стартира от 1 януари 2023г.

Всички стратегически планове са одобрени, новата ОСП стартира от 1 януари 2023г.

Одобрението на всичките 28 стратегически плана, по един за всяка държава от ЕС и два за Белгия от Европейската комисия бележи началото на новата Обща селскостопанска политика, планирано за 1 януари 2023 г. 264 милиарда евро финансиране от ЕС ще подпомогне европейските...

Зелена сделка: Край на разточителното опаковане, европейците ще наблягат на повторната употреба и рециклиране

Зелена сделка: Край на разточителното опаковане, европейците ще наблягат на повторната употреба и рециклиране

За справяне с ненужните опаковки ще бъдат забранени опаковките за еднократна употреба за храни и напитки, когато се консумират в ресторанти и кафенета, опаковки за еднократна употреба за плодове и зеленчуци, както и  мини бутилките от шампоан и други малки опаковки в...