fbpx

Награди на ЕС за органични продукти 2023: Финалистите са ясни

септември 12, 2023

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) обяви финалистите за всяка категория от второто издание на  Европейските награди за органични продукти, организирани съвместно с Европейската комисия и други партньори за награждаване за отлични постижения по европейската верига за биологично производство.

Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 25 септември, във връзка с Деня на органичните продукти на ЕС, на специална церемония, на която присъства еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

„Докато органичният преход набира скорост в цяла Европа, ние сме свидетели на множество забележителни инициативи в действие. Първоначалната фаза на оценяването приключи и след подробно разглеждане на всички предложения, ние сме горди да представим финалистите във всяка от трите категории“, съобщават от ЕИСК.

 

  1. Най-доброто малко и средно предприятие (МСП) за преработка на органични храни
    • Ekološka kmetija Kukenberger , Словения, преработка на млечни продукти.
    • Fürstenhof GmbH , Германия, преработка на яйца и птиче месо.
    • The Merry Mill , Ирландия, основно преработваща овесени ядки и брашно без глутен.
  2. Най-добрър органичен търговец на дребно
  3. Най-добър органичен ресторант/сервиз за храна

Благодарение на своята мрежа от организации на гражданското общество ЕИСК отново успя да привлече висококачествени кандидатури за тези награди. Тези забележителни проекти обхващат цялата органична верига, предоставяйки ясно доказателство, че реална практическа промяна към по-устойчиви и справедливи хранителни системи вече е в ход. Сега е наложително политиците да създадат благоприятни условия, които да позволят на тези инициативи да процъфтяват и да бъдат подражавани в различни региони, според Петер Шмид , председател на специализирана секция „Земеделие, развитие на селските райони и околна среда“ (NAT) на ЕИСК.

Наградите стартираха като част от ангажимента, поет в плана за действие на Комисията за развитие на биологичното производство с цел признаване на отличните постижения по веригата на органичните храни, от фермера до ресторанта. Той награждава най-добрите и най-иновативни органични оператори, които помагат за намаляване на въздействието на селското стопанство върху климата и околната среда и чиито действия ще помогнат за постигане на амбициите на стратегиите „От фермата до вилицата“ и „Биоразнообразие“.

Допълнителна информация относно кандидатите, критериите за подбор и наградите като цяло можете да намерите на уебсайта на Наградите на ЕС за органични продукти и на уебсайта на ЕИСК .

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...