fbpx

Най-голямото биостопанство на Балканите отвори врати за посетители

ноември 5, 2021

Биостопанството на Цветан Цеков посрещна гости за първото събитие от поредицата “Модерните ферми отварят врати”, което се реализира по проекта CAP-GREEN ZONE. Яблена Натура не е просто марката, под която се продават плодовете от 800 дка ябълкови и крушови градини, както и от 1000 дка вишни, отглеждани по екологичен начин. Това е първото биостопанство в страната, където вече почти две десетилетия се работи упорито и последователно, за да има качествена биопродукция, която достига не само до българския пазар, но и намира успешна реализация и далеч зад граница в едни от най-капризните и трудни европейски пазари.

Цветан Цеков е изпреварил своето време

Цветан Цеков е изпреварил своето време и имплементира в работата си всички ценности, които новата ОСП прокарва в следващия програмен период. За него биологичното земеделие не е просто бизнес, а кауза, която защитава упорито през всичките нелеки години, заедно със своя екип.

Такива мероприятия са изключително ценни и полезните практики, те показват какъв е потенциалът на нашата земя и какво може да произвеждаме, каза домакинът в началото на събитието, в което се включиха над 30 гости – земеделски стопани, агрономи и други селскостопански специалисти, както и представители на медиите от региона. Стопанството се намира в землището на село Радотина, където надморската височина е от порядъка на 520-700 метра.

“Благодарение на изключително много труд и усилия създадохме стопанство, което е на високо световно ниво. Сам без колегите и екипа не бих се справил с нищо, което виждате, резултат е на много труд, лишения, преминаване през много предизвикателства и вземане на много нестандартни решения и излагане на сериозни рискове”, каза още Цеков. Още от самото начало заедно с него е Светла Липова, главен агроном на стопанството, която отговаря и досега за цялостното управление на ежедневните процеси. Освен това в Яблена Натура работят още двама агронома, които се обучават и учат, както и  още десетки човека персонал.

Биологичното производство е всекидневно предизвикателство

В началото всички са се учили от проби и грешки в работата си, но едно е било абсолютно категорично, а именно решението да се занимават с биологично производство, което към онзи момент е било изключително непознато, липсвали са и практики, от който да се черпи опит.

“С много усилия изминахме този дълъг път и мога да твърдя, че имаме собствено ноу-хау за това как и то по най-добрият начин да се произвежда продукция, която е на високо европейско ниво, да се реализира без проблем, да се харесва на крайните клиенти, произведена изцяло органично”, категоричен е Цветан Цеков.Според него ябълката е вероятно най-трудния плод, който се провежда по биологичен начин и има опасност, ако не се спазват принципите на работа в биостопанството, целият многогодишен труд за един миг да отиде на халос. В най-добрия случай това може да бъдат усилията от последните 12 месеца, тъй като работата в една биологична градина не спира, всеки ден и всеки месец има мероприятия, свързани с производството.

Голямото семейство на Яблена 

Семейството на Яблена Натура е голямо, аз съм едно от неговите деца, имал съм възможността и удоволствието да наблюдавам процеса на работа още от времето, когато почти всичко се вършеше ръчно, но с времето нещата се променяха докато достигнахме до това това модерно производство. .Така се представи на гостите Марк Цеков. Синът на Цветан Цеков вече е застанал до баща си и заедно с него работи за успешното развитие на Яблена Натура. “Биологичното производство, което имаме ни позволи да навлезем успешно на българския пазар, въпреки че имаме не добре обучен консуматор, недостатъчно рекламирана чиста продукция. Това, което целим в момента е да скъсим веригата на доставка, така че цената на нашата продукция да е много по-достъпна и изключително конкурентна дори на вносните конвенционални продукти, разказва младият човек, получил академичното си образование в Берлин, но се завърнал в Ботевград, за да помага в семейната фирма.

Яблена Натура изнася успешно и в чужбина, но Цветан Цеков държи българските потребители да имат достъп до чисти храни. “Една от нашите мисии е да популяризираме биологичния метод на производство и да стимулираме консумацията на еко продукти”, споделя още той.

Шансът за успешното развитие на сектор Плодове и зеленчуци в България минава през развитието на органичното производство, както и отдалечаване от сега приетите норми и територии, на които се отглеждат тези култури. Климатът така се променя, имаме по 2-3 месеца горещини, които създават огромни проблеми за производителите на плодове в равнинните райони, затова производството трябва да бъде изтеглено в полупланинските райони, но това е въпрос на стратегия и вземане на решения от държавата.

Цветан Цеков се надява опитът на Яблена да увлече и други прохождащи земеделски производители, които да тръгнат по правилния път за производство.

Източник: Agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Copa&Cogeca: Изключенията от условията на ОСП са навременно решение за фермерите, трябват още инструменти и стимули

Copa&Cogeca: Изключенията от условията на ОСП са навременно решение за фермерите, трябват още инструменти и стимули

Copa&Cogeca приветстват предложението на Комисията за предоставяне на изключения от правилата на обуславянето на ОСП, но трябва да постави под въпрос действителния им принос за смекчаване на дефицитите и прекъсванията, причинени от войната в Украйна. Времето,...

Равносметката: Достигнахме до 500 хиляди потребители, които се интересуват как ОСП помага на българските фермери да произвеждат качествена и чиста храна

Равносметката: Достигнахме до 500 хиляди потребители, които се интересуват как ОСП помага на българските фермери да произвеждат качествена и чиста храна

Какво е постигнатото през годината Последното събитие по проекта CAP GREEN ZONE се проведе в Бургас на 23 юли. В рамките на събитието под надслов „Открий фермерските продукти в твоя магазин – град Бургас“ бяха представени подбрани продукти на фермерска от мандра...

ЕК предлага временни изключения при сеитбооборота до 2023 г заради продоволствената сигурност

ЕК предлага временни изключения при сеитбооборота до 2023 г заради продоволствената сигурност

Дерогацията обаче няма да се отнася до фуражните култури, като царевица и соя Европейската комисия (ЕК) предлага временна краткосрочна дерогация от правилата относно ротацията на културите и поддържането на непродуктивни особености върху обработваемите земи след...