fbpx

На гости на фермерски пазар Варна

април 29, 2022

Срещите на CAP Green Zone с фермери, производители и потребители продължиха и през април по време на специалнo събитие в рамките на Фермерски пазар Варна, който се проведе пред Фестивалния и конгресен център в морската ни столица.

Срещнахме се с местни производители, за да разкажем техните вдъхновяващи истории и да представим вкусните им натурални продукти. Модератор на живото включване в социалните мрежи и експерт по здравословно хранене бе Ивелина Вълчева, която представи производителитена пазара и разнообразието от продукти, които те предлагат.

Младите също имат място в земеделието

20-годишната Пламена Петкова е сред първите производители, с които ни среща фермерският пазар. Младото момиче вече е част от семейния бизнес и изучава агрономство в Технически университет Варна. Семейството на Пламена се занимава със земеделие в с. Круша от 10 години, отглеждайки предимно сезонни зеленчуци, но също ябълки и други плодни дръвчета. Всяка неделя, в продължение на седем години семейството е част от фермерския пазар във Варна.

„Стараем се да предлагаме чиста, прясна храна и високо качество. Мотивира ме контакта с хората. В днешно време е трудно да намериш нещо вкусно и естествено. Хубаво е когато можеш лично да се срещнеш с производителя, да зададеш въпросите, които те интересуват и да получиш повече информация за начина,  по който е отгледана храната“, споделя Пламена.

Био градини Алваново е проект на Янко Георгиев и Ростислав Димитров

„В свободното си време преди 13 години се опитахме да направим нещо, което взе, че се получи, прерасна в истински бизнес. По европроект направихме овощна градина със сливи и орехи. Първоначално нещата не се получиха с пресни плод, затова решихме да стигнем до крайния клиент по друг начин, вместо да продаваме сливите на прекупвачи. Направихме сушилни на слънце. Хвърляме много труд, даваме сърце и душа за този проект. Сивата е сушена на слънце, със запазени всички витамини, минерали, ензими, противоракови ензимни вещества“, разказва Ростислав.

„Друг продукт, който предлагаме на пазара е маслото от ядка на био синя слива. То е изключително мощен антиоксидант и съдържа в състава си над 13 различни омега-мастни киселини, витамини А и Е. То има 8 пъти пъти по-силна защитата срещу свободните радикали, спрямо аргановото масло“, разказва още Димитров.

„Бъдещите ни проекти включват сладка без захар и без консерванти, със 100% слива и орехи от нашата градина, приготвени на пещ“, допълва още той.

„Последният продукт, с който много се гордеем е пестилът, който приготвяме. Той е шоколадът на българите от много години. За него също използваме 100% сливи, но и много любов“, разказва с усмивка Ростислав.

„Земеделието е математика“

Фермерският пазар ни среща и със Стойко Стойков – земеделски производител от с. Рудник, който се занимава със земеделие от далечната 1984 г. През последните осем години фокусът му е насочен към отглеждането на ягоди.

„Земеделието е математика, то не е занаят за неграмотни хора. Математика е движението на ръцете, бързината, натоварването на опорно-двигателния апарат на работника. Почти целогодишно имаме ягоди“, споделя Стойко.

С аромат на ядки

Поръчай Лешников тахан, био произведен от ЗП Павел Конуков - Хранкооп

Източник: Фейсбук

Отговорник за вкусните, кремообразни тахани на фермерския пазар във Варна е Павел Конуков.

„Един от най-известните ни и търсени продукти е лешниковия тахан със 100% лешници, които леко се запичат и смилат. Бадемовият тахан също е сред предпочитаните от клиентите“, споделя Павел.

„За децата и хората, които обичат сладко направихме различни комбинации. Такъв е таханът ни „Рафаело“, за който използваме бадеми, мед и кокос. Предлагаме също веган шоколад със сироп от фурми, без добавени захари. Любим на децата е и таханът с белгийски натурален шоколад. Най-новият ни продукт е тахан с бял шоколад“, разказва още той.

С производството на тахани Павел се занимава от вече близо 3 години, като разполага със 150 дка лешникова градина, 20 дка бадемова и 40 дка орехова градина в област Варна. Така от градината до бурканчето производственият цикъл е затворен.

„Избрахме да се насочим именно към производството на таханите, тъй като за България това е един сравнително нов продукт, към който хората проявяват интерес и търсят все по-често. Предлагаме също студено пресовано масло от бадем и лешник за овкусяване на салати“, споделя още производителят.

Трето поколение пчелар

Полина Милчева е трето поколение пчелар. Родителите й се пчелари повече от 30 г., а преди това дядо й също се занимавал с отглеждането на пчели.

„Преди малко повече от 8 години аз и семейството ми се върнахме от София тук, за да вършим това, което обичаме. Отглеждаме малко над 200 пчелни кошера. Зад тази дейност стоят много труд както на пчелите, така и на пчеларите. Паралелно с практикуването на пчеларството направихме и една медена къща, като музей на пчеларството, където има различни пчелни жилища, стъклени кошери, в които можем да наблюдаваме директно животът на пчелите. Медена къща”Михови”  се намира в с. Прилеп, обл. Добрич, а пчелите се отглеждат в защитена зона Батовата“, разказва Полина.

Медена къща „Михови“ бори кризата с онлайн търговия – ProNews Dobrich

Източник: Фейсбук

„Идеята на за медената къща беше да популяризираме живота на пчелите и хората да си дадат сметка  колко важен е той за нас. Ако няма пчели, които да опрашват, не ни остава много и на нас“, коментира още тя.

„Предлагаме изцяло на дребно продукцията си по късата верига производител-потребител, която е изключително важна за нас. Освен мед, предлагаме и всякакви други пчелни продукти – прашец и прополис. Прополисова тинктура е ценен продукт, има имуностимулиращо действие. Предлагаме също спрейчета за нос и за гърло с прополис“, разказва още Полина.

„Освен това имаме регистрирано козметично предприятие. Влагаме пчелните продукти в козметичните. Това се е случвало много преди нас и има защо. Пчелните продукти имат много ползи за красотата. Имаме също регистрирано и друго предприятие за преработка на мед, за да приготвяме комбинации като мед със сусамов тахан. Правим и вкусни и полезни медни вафли. На фермерските пазари идват осъзнати хора, които търсят вкусна и чиста храна“, допълва Полина.

Други производители на фокус

Други производители на фокус по време на събитието бяха ферма “Овчарника” с.Доброглед, които отглеждат пасищно защитена порода родопски говеда, овце и кози и произвеждат голяма гама млечни продукти. Освен това те имат награда за хуманно отглеждане на животните.

Ферма за гъби гр. Варна предложи на посетителите на фермерския пазар гъби кладница, шийтаке и други пресни и преработени видове гъби.

Тодор Моралийски също е част от земеделските производители на пазара, които радват клиентите с вкусни продукти. Той отглежда лимец, овес, ръж и елда и предлага на пазара зърна и брашна, смлени на каменна мелница, овесени ядки и други зърнени храни.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...