fbpx

Нови възможности за доходи чрез въглеродно земеделие

февруари 9, 2022

По време на неформалния съвет на министрите на земеделието на ЕС в Страсбург  френският министър на земеделието Жулиен Денорманди изтъкна големия потенциал на селскостопанските поглъщатели на въглерод. Министрите посетиха в понеделник ферми в Елзас, които вече работят по благоприятен за климата начин. Във вторник министрите на земеделието на ЕС проведоха дебат относно въглеродното земеделие в Страсбург. На Съвета по земеделие австрийският аграрен министър Елизабет Кьостингер призова Европейската комисия да внесе проект за задължително етикетиране на произхода на храните преди края на тази година.

Въглеродното земеделие предлага на фермерите възможност да разработят нови възможности за доходи от климатичната криза. Френският председател на Съвета на ЕС съобщи, че има голям интерес във всички страни членки на ЕС. Той би искал да популяризира темата в Земеделския съвет на ЕС и използва неформалната среща за разговори с Европейската комисия и страните членки. „Нуждаем се от нова политическа рамка за въглеродното земеделие“, подчерта Денорманди.

Създаване на нови рамкови условия за въглеродно земеделие в съществуващата ОСП

„По отношение земеделието с ниски въглеродни емисии е необходимо да се  запази конкурентоспособността на земеделските производители и продоволствената сигурност и да се предостави достатъчна компенсация за стопаните за допълнителните усилия, които трябва да направят в посока реализиране на поставените от ЕК амбициозни цели за намаляване на парниковите емисии.” Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на неформалното заседание на министрите на земеделието на държавите членки на ЕС в Страсбург, в което взе участие и заместник-министър Стефан Бурджев. За нашата страна според министър Иванов практиките, благоприятни за намаляване на емисиите и съхраняване на въглерод са поддържането на растителна покривка през най-чувствителните периоди, отглеждане на азотфиксиращи култури, прилагане на подходящи сеитбообороти и добавянето в почвата на биоразградима биомаса. „В проекта на Стратегическия план на България са предвидени възможности за подпомагане по 10 доброволни схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните,  като например екстензивно поддържане на постоянно затревените площи, запазване и възстановяване на почвения потенциал и поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми”, допълни Иванов.

В края на годината Европейската комисия възнамерява да представи предложение за търгуеми въглеродни сертификати от селското стопанство. Необходим е европейски начин за въглеродно земеделие, каза германският министър на земеделието Джем Йоздемир в Страсбург. В Австрия големи компании вече се занимават с по-благоприятно за климата земеделие, съобщи Кьостингер. За нея е важно новите рамкови условия на ЕС за въглеродно земеделие да са уредени в съществуващата Обща селскостопанска политика (ОСП). Там вече има възможности за „частно-публично партньорство“, например във втория стълб на ОСП, обясни Кьостингер.

Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски прояви голям интерес към доклади от държави-членки на ЕС относно инвестициите на частния сектор в селскостопански поглъщатели на въглерод. Той подчерта важната роля на ОСП, която предлага стимули за благоприятно за климата производство и по този начин дава възможност за преобразуване на производството. ОСП остава приоритетната политика за селското стопанство, поясни Войчеховски и намали твърде високите очаквания за търговията със сертификати като нов източник на доходи.

Изграждане на съюзи между няколко страни членки

Тъй като Европейската комисия все още не е действала, страните членки на ЕС трябва да вървят напред, обясни австрийския министър във връзка със задължителното етикетиране на произхода на храните. Франция ще въведе задължително етикетиране за произход на месото през март. Други страни като Финландия или Италия също настояват за национални решения за укрепване на създаването на регионална стойност сред земеделските производители, повишаване на прозрачността за потребителите и също така постигане на ефект върху опазването на климата чрез къси транспортни маршрути. „В момента сме в двустранни разговори със страните-членки, включително Франция и Германия, за да постигнем съвместен съюз за прилагане и укрепване на етикетирането на произхода“, съобщи Кьостингер, цитирана от aiz.info.

В австрийската правителствена програма коалиционните партии се споразумяха да въведат задължително етикетиране на произхода на основните съставки мляко, месо и яйца в масовото хранене и в преработените храни. Министерството на земеделието работи съвместно с Министерството на здравеопазването, отговарящо за тази тема, Министерството на икономиката и с експерти по конституционно и европейско право по прилагането през изминалата година, като това вече е във финална фаза.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Добрият пример: От градината на баба и дядо до собствен производствен цех

Или как Одринка Дукатинова съживи производството ябълков сок в Перник Земеделието е не само професия, но и начин на живот. Особено за тези, които са израснали на село и са били възпитани в любов към природата и земята. От първите стъпки в земеделието, вдъхновени от...

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...