fbpx

От фермата до трапезата: ЕК търси мнения относно новите геномни техники

май 3, 2022

Целта на Комисията е да внесе законодателно предложение за новите геномни техники до средата на следващата година

Европейската комисия започна обществена консултация , призовавайки гражданското общество, публичните органи, бизнес операторите и всички заинтересовани да дадат своето мнение относно новите геномни техники (NGT) за растенията, предаде AG-press.

NGT са способни да променят генетичния материал на организмите, които могат да бъдат използвани за хранителни, промишлени или фармацевтични цели. Тези нови техники, позволяващи по-бързи, по-специфични и по-ефективни процеси на развъждане, са разработени през последните две десетилетия. Очаква се те да продължат да се разширяват.

Проучване за новите геномни техники

По искане на Съвета на ЕС, през изминалата година Комисията публикува проучване по темата, подчертавайки, че NGT имат потенциала да допринесат за устойчиви агрохранителни системи в съответствие с целите на Европейската зелена сделка и стратегията „От фермата до трапезата“.

През последните няколко месеца Комисията разработва политически действия по отношение на растенията, получени с помощта на NGT. Очаква се стартирането на обществена консултация да допринесе за тази работа и разработването на нова регулаторна рамка.

„Устойчивостта на храните ще бъде движеща сила за постигане на целите на Европейския зелен договор, и по-специално тези на стратегиите от фермата до вилица и биологичното разнообразие. Иновациите са в основата на нашата работа и ние вярваме, че съвременните биотехнологии, и по-специално новите геномни техники, могат да помогнат за по-устойчиви агрохранителни системи в бъдеще. Въпреки това защитата на високите стандарти на ЕС за безопасност на храните и здравето на потребителите винаги трябва да са на първо място. Имайки предвид потенциалното ново законодателство, ще трябва да оценим редица сложни въпроси. Ето защо призовавам всички заинтересовани да споделят своите виждания, за да можем да имаме възможно най-широк принос към тази важна инициатива ”, коментира Стела Кириакидес , европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните.

Обществената консултация ще бъде отворена до 22 юли

Въз основа на резултатите от тази консултация, която е отворена до 22 юли, и допълнителни анализи през следващите месеци, включително под формата на оценка на въздействието, Комисията ще продължи да работи по законодателно предложение, което ще бъде внесено в Европейския парламент и Съвета до средата на 2023 г.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...