fbpx

От фермата до трапезата: ЕК търси мнения относно новите геномни техники

май 3, 2022

Целта на Комисията е да внесе законодателно предложение за новите геномни техники до средата на следващата година

Европейската комисия започна обществена консултация , призовавайки гражданското общество, публичните органи, бизнес операторите и всички заинтересовани да дадат своето мнение относно новите геномни техники (NGT) за растенията, предаде AG-press.

NGT са способни да променят генетичния материал на организмите, които могат да бъдат използвани за хранителни, промишлени или фармацевтични цели. Тези нови техники, позволяващи по-бързи, по-специфични и по-ефективни процеси на развъждане, са разработени през последните две десетилетия. Очаква се те да продължат да се разширяват.

Проучване за новите геномни техники

По искане на Съвета на ЕС, през изминалата година Комисията публикува проучване по темата, подчертавайки, че NGT имат потенциала да допринесат за устойчиви агрохранителни системи в съответствие с целите на Европейската зелена сделка и стратегията „От фермата до трапезата“.

През последните няколко месеца Комисията разработва политически действия по отношение на растенията, получени с помощта на NGT. Очаква се стартирането на обществена консултация да допринесе за тази работа и разработването на нова регулаторна рамка.

„Устойчивостта на храните ще бъде движеща сила за постигане на целите на Европейския зелен договор, и по-специално тези на стратегиите от фермата до вилица и биологичното разнообразие. Иновациите са в основата на нашата работа и ние вярваме, че съвременните биотехнологии, и по-специално новите геномни техники, могат да помогнат за по-устойчиви агрохранителни системи в бъдеще. Въпреки това защитата на високите стандарти на ЕС за безопасност на храните и здравето на потребителите винаги трябва да са на първо място. Имайки предвид потенциалното ново законодателство, ще трябва да оценим редица сложни въпроси. Ето защо призовавам всички заинтересовани да споделят своите виждания, за да можем да имаме възможно най-широк принос към тази важна инициатива ”, коментира Стела Кириакидес , европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните.

Обществената консултация ще бъде отворена до 22 юли

Въз основа на резултатите от тази консултация, която е отворена до 22 юли, и допълнителни анализи през следващите месеци, включително под формата на оценка на въздействието, Комисията ще продължи да работи по законодателно предложение, което ще бъде внесено в Европейския парламент и Съвета до средата на 2023 г.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...