„От фермата до трапезата“: Какви цели си залага България?

август 29, 2023

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Националната програма за действие за принос към изпълнение на целите на Стратегията до 2030 г.

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Националната програма за действие за принос към изпълнение на целите на Стратегията „От фермата до трапезата“ до 2030 г. Стратегическият документ е разработен съвместно с Аграрен институт – Пловдив и е в изпълнение на Реформа С6.R1 „Актуализиране на стратегическата рамка на аграрния сектор“ по Компонент 6 „Устойчиво селско стопанство“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

В Програмата са формулирани стратегически цели и мерки за тяхното постигане, които ще допринесат за изпълнение на целите на Стратегията „От фермата до трапезата“.

Програмата допълва и надгражда стратегическата рамка за управление на аграрния сектор, регламентирана в Националната програма за развитие България `2030. Определени са инструменти, мерки и дейности, свързани с изпълнение на ангажиментите, допринасящи за опазване околната среда, биоразнообразието и природните ресурси, и за повишаване на адаптивността спрямо изменението на климата за периода до 2030 г.

Националната програмата е съобразена с провежданата през последните години политика в аграрния сектор, основаваща се на производство, щадящо околната среда и изграждане на устойчиви производствени хранителни системи.

Проектът на Програмата е публикуван за обществена консултация на интернет – страниците на Министерството на земеделието и храните и на Аграрен университет – Пловдив. Крайният срок за предоставяне на предложения от страна на заинтересованите лица е до 28 септември 2023 г.

С документа може да се запознаете тук: https://www.mzh.government.bg/bg/obsha-selskostopanska-politika-2021-2027-g/nacionalen-plan-po-mehanizma-za-vzstanovyavane-i-ustojchivost/.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Млади хора разработват нова инициатива за селски туризъм, водена от общността

Млади хора разработват нова инициатива за селски туризъм, водена от общността

Водените от LEADER младежки действия „отдолу нагоре“ в селските райони на Унгария диверсифицират сектора на селския туризъм чрез творческо начинание, което отдава почит на уникалните културни характеристики на общността. В контекста на развитието на селските райони в...

Семейната фирма за биокозметика InaEssentials инвестира 2 млн. лв. в нов цех

Семейната фирма за биокозметика InaEssentials инвестира 2 млн. лв. в нов цех

Само преди месец компанията откри втора дестилерия за 6 млн. лева, а в края на юни - треи фирмен магазин "ИНА трейд" отвори в Панагюрище нов цех за производство и опаковане на козметични биопродукти, биоетерични масла и флорални води. Инвестицията по изграждането...