fbpx

Още 2 млн. ха протеинови култури иска ЕК през 2022 година

март 22, 2022

Европейската комисия иска през тази година да се постигне 50% увеличение на площите с протеинови култури, така че да има още 2 млн. хектара допълнително. Това съобщи европейския комисар по земеделие Януш Вожйчеховски пред аграрните министри от общността, които имаха вчера среща в Брюксел. Целта е да се осигури независимост на сектора с протеиновите култури.

„Ние смятаме, че приносът на новия план при прилагане на стратегията „От фермата до трапезата“ не трябва да бъде отслабван, напротив необходим ни е по-стабилен подход към селското стопанство, за да се осигури устойчивост, която е изключително необходима за нашата дългосрочна политика на продоволствена сигурност“, каза още еврокомисарят.

Добрата новина е, че вече в Брюксел са получени всички стратегически планове. В момента еврочиновниците са много близо до приемането на становища за първите 19 плана и съгласно ангажимента по прозрачността, след като ЕК направи своите оценки, ще бъдат публикувани. „Нашият общ интерес е плановете да бъдат приети навреме, за да могат стопаните да вземат правилно решение за следващата година. Колко бързо ще се получи това одобрение зависи в много голяма степен от вас. Това е свързано с преработените варианти на плановете, които да отговарят на нашите очаквания и бележки по него“, каза той на земеделските министри от ЕС.

По отношение на екологичните и климатичните цели също е много важно да се работи сериозно, каза еврокомисарят. Освен това е необходимо да се помисли за екологичното законодателство и климатичните цели, които не винаги са добре показани, а имат потенциал и той трябва добре да се използва, например при ротацията на културите. В една част от държавите членки се търси неприлагане на този принцип, но това не отговаря на принципите на регламента. В държавите-членки се предлагат 250 различни екосхеми, които да обхващат различни практики. В много от тях те са добре разработени, но други като че ли не полагат достатъчно амбиция и не се насочват към задачи, свързани с предизвикателствата по отношение на климата, сподели още Войчеховски.

Държавите-членки най-общо са амбициозни по отношение на разработването и развитието на биоземеделието, но за някои все още се изискват допълнителни усилия за да се повиши амбицията и значението на подкрепата. Комисията би искала тези принципи да бъдат съобразени с конкретните национални обстоятелства. Смятаме, че трябва да се положат повече усилия по отношение поглъщането на въглерод и разработването на пазари на въглерод. Това изисква иновации и идеи, които можем да вземем един от друг, за да видим по какъв начин най-успешно може да бъде прилаган този принцип.

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия (ЕК) отправи покана за представяне на кандидатури за създаване на Обсерватория за агрохранителната верига на ЕС (AFCO), която ще разглежда производствените разходи, маржовете и търговските практики. Създаването на обсерваторията беше обявено в...

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Националната кампания CAP Green Zone: Be Organic! и Вкусът на Добруджа ви канят на Фермерски занаятчийски пазар в гр. Варна на 13.04.2024 г. от 12:00 ч. в търговския център – Делта Планет мол Варна, ниво 2, където фермерите ще изложат продукцията си директно от своите...

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Участниците в дискусията ще обсъдят устойчивостта на органичното земеделие Разширяването на биологичното земеделие и земеделските земи в ЕС е в основата на инициативите на Европейския зелен пакт. Органичното земеделие използва естествени вещества и процеси за...