fbpx

Още 2 млн. ха протеинови култури иска ЕК през 2022 година

март 22, 2022

Европейската комисия иска през тази година да се постигне 50% увеличение на площите с протеинови култури, така че да има още 2 млн. хектара допълнително. Това съобщи европейския комисар по земеделие Януш Вожйчеховски пред аграрните министри от общността, които имаха вчера среща в Брюксел. Целта е да се осигури независимост на сектора с протеиновите култури.

„Ние смятаме, че приносът на новия план при прилагане на стратегията „От фермата до трапезата“ не трябва да бъде отслабван, напротив необходим ни е по-стабилен подход към селското стопанство, за да се осигури устойчивост, която е изключително необходима за нашата дългосрочна политика на продоволствена сигурност“, каза още еврокомисарят.

Добрата новина е, че вече в Брюксел са получени всички стратегически планове. В момента еврочиновниците са много близо до приемането на становища за първите 19 плана и съгласно ангажимента по прозрачността, след като ЕК направи своите оценки, ще бъдат публикувани. „Нашият общ интерес е плановете да бъдат приети навреме, за да могат стопаните да вземат правилно решение за следващата година. Колко бързо ще се получи това одобрение зависи в много голяма степен от вас. Това е свързано с преработените варианти на плановете, които да отговарят на нашите очаквания и бележки по него“, каза той на земеделските министри от ЕС.

По отношение на екологичните и климатичните цели също е много важно да се работи сериозно, каза еврокомисарят. Освен това е необходимо да се помисли за екологичното законодателство и климатичните цели, които не винаги са добре показани, а имат потенциал и той трябва добре да се използва, например при ротацията на културите. В една част от държавите членки се търси неприлагане на този принцип, но това не отговаря на принципите на регламента. В държавите-членки се предлагат 250 различни екосхеми, които да обхващат различни практики. В много от тях те са добре разработени, но други като че ли не полагат достатъчно амбиция и не се насочват към задачи, свързани с предизвикателствата по отношение на климата, сподели още Войчеховски.

Държавите-членки най-общо са амбициозни по отношение на разработването и развитието на биоземеделието, но за някои все още се изискват допълнителни усилия за да се повиши амбицията и значението на подкрепата. Комисията би искала тези принципи да бъдат съобразени с конкретните национални обстоятелства. Смятаме, че трябва да се положат повече усилия по отношение поглъщането на въглерод и разработването на пазари на въглерод. Това изисква иновации и идеи, които можем да вземем един от друг, за да видим по какъв начин най-успешно може да бъде прилаган този принцип.

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...