fbpx

Правителството на Словакия одобри Стратегическия план за ОСП, само 4 страни още не са готови

февруари 14, 2022

Словашкото правителство прие своя национален Стратегически план за Общата селскостопанска политика (ОСП), който е готов за представяне на Европейската комисия 

Планът беше приет на специално правителствено заседание миналия четвъртък след няколко дни на конфликт, тъй като няколко министри се опитаха да блокират плана. В крайна сметка обаче министърът на земеделието Самуел Влчан обаче успя да убеди министрите само за един ден. „След като обяснихме няколко въпроса, всички министри признаха, че материалът е с добро качество“, обясни Влчан на пресконференция.

Планът ще бъде представен на Европейската комисия за одобрение тази седмица, според министъра, който каза на EURACTIV Словакия, че ще изпрати документа на Комисията най-късно до пет дни.

С плана на Словакия общият брой на подадените документи ще нарасне до 23, като само четири държави-членки все още изостават от графика – Германия, България, Румъния и Белгия, последната от които се очаква да представи два отделни плана за регионите Валония и Фландрия . Натискът обаче се засилва тези планове да бъдат представени и приети възможно най-бързо, за да може новата ОСП да влезе в сила, както е планирано на 1 януари 2023 г.

Запитан за очаквания график за плана, Влчан уточнява, че очаква Комисията да одобри словашкия план „през лятото“.  Министърът не очаква големи промени в документа, след като министерството получи писмо с забележки от Комисията и обясни, че процесът не трябва да бъде възпрепятстван от недостатъчната връзка между плана и целите на Европейския зелен пакт.

„Вярвам, че сме достатъчно амбициозни, когато става въпрос за зелени цели“, казва министърът. Словакия очаква да получи 4,2 милиарда евро от новата ОСП, както и почти 800 милиона евро, които ще бъдат свързани със земеделски фондове чрез новите финансови инструменти.

Националните стратегически планове (НСП) са една от основните новости на реформираната Обща селскостопанска политика (ОСП), която ще продължи от 2023 до 2027 г. Чрез тези планове страните от ЕС описват подробно как ще изпълнят деветте цели за целия ЕС на реформираната ОСП, като същевременно отговарят на нуждите на фермерите и селските общности. Държавите-членки трябваше до края на 2021 г. да представят своите национални планове на Комисията за одобрение, процес, който в момента е в ход. Процесът на подаване обаче не беше обикновен, като една трета от държавите-членки пропуснаха крайния срок до края на 2021 г.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...