fbpx

Продоволствената сигурност е приоритет за чешкото председателство на Съвета на ЕС

юли 6, 2022

Продоволствената сигурност ще оформи приоритетите на чешкото председателство на Съвета в областта на селскостопанските храни и ще бъде в дневния ред на всички срещи на министрите на земеделието от ЕС през следващите шест месеца.

Чешката република пое ротационното шестмесечно председателство на ЕС на 1 юли, докато всички погледи са насочени към Украйна и нейната защита срещу агресивната война на Русия. 

„Руската агресия срещу Украйна предефинира приоритетите на чешкото председателство в почти всяка област и селското стопанство не е изключение“, каза Дмитрий Черников, говорител на чешкото постоянно представителство в ЕС, пред EURACTIV.

Гарантирането на безопасността на храните е „отново на върха на дневния ред“.

Преди началото на войната Русия и Украйна представляваха една четвърт от световния износ на пшеница и повече от половината от износа на слънчогледово масло. Поради това прекъсванията, причинени от руската инвазия, породиха опасения относно глобалната хранителна несигурност.

„Въздействието на кризата, причинена от руската агресия, ще бъде наш приоритет, ние ще продължим да ръководим дискусията за пазарната ситуация“, каза той, като обясни, че планът е да повдигнем въпроса „от самото начало“ и тази точка на всеки среща на министрите на земеделието на ЕС през следващите шест месеца.

„Ще дадем възможност на министрите да повдигнат най-тревожните въпроси и също така да предложат действия, ако е необходимо“, добави той.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...