fbpx

Продоволствената сигурност е приоритет за чешкото председателство на Съвета на ЕС

юли 6, 2022

Продоволствената сигурност ще оформи приоритетите на чешкото председателство на Съвета в областта на селскостопанските храни и ще бъде в дневния ред на всички срещи на министрите на земеделието от ЕС през следващите шест месеца.

Чешката република пое ротационното шестмесечно председателство на ЕС на 1 юли, докато всички погледи са насочени към Украйна и нейната защита срещу агресивната война на Русия. 

„Руската агресия срещу Украйна предефинира приоритетите на чешкото председателство в почти всяка област и селското стопанство не е изключение“, каза Дмитрий Черников, говорител на чешкото постоянно представителство в ЕС, пред EURACTIV.

Гарантирането на безопасността на храните е „отново на върха на дневния ред“.

Преди началото на войната Русия и Украйна представляваха една четвърт от световния износ на пшеница и повече от половината от износа на слънчогледово масло. Поради това прекъсванията, причинени от руската инвазия, породиха опасения относно глобалната хранителна несигурност.

„Въздействието на кризата, причинена от руската агресия, ще бъде наш приоритет, ние ще продължим да ръководим дискусията за пазарната ситуация“, каза той, като обясни, че планът е да повдигнем въпроса „от самото начало“ и тази точка на всеки среща на министрите на земеделието на ЕС през следващите шест месеца.

„Ще дадем възможност на министрите да повдигнат най-тревожните въпроси и също така да предложат действия, ако е необходимо“, добави той.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия (ЕК) отправи покана за представяне на кандидатури за създаване на Обсерватория за агрохранителната верига на ЕС (AFCO), която ще разглежда производствените разходи, маржовете и търговските практики. Създаването на обсерваторията беше обявено в...

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Участниците в дискусията ще обсъдят устойчивостта на органичното земеделие Разширяването на биологичното земеделие и земеделските земи в ЕС е в основата на инициативите на Европейския зелен пакт. Органичното земеделие използва естествени вещества и процеси за...

Удължава се срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1 от ПРСР 2014-2020 г.

Удължава се срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1 от ПРСР 2014-2020 г.

Удължава се срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации на оперативни групи по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“от ПРСР 2014-2020 г. С промяната в насоките за кандидатстване по процедурата се създава...