fbpx

Разширяват пазара на фермерски храни

октомври 10, 2023

Земеделското министерство работи по наредба, която ще регламентира фермерските пазари

Министерството на земеделието и храните работи по нова наредба по Закона за храните, която ще регламентира фермерските пазари с цел безопасност на предлаганите продукти и сигурност за потребителите. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Националния съвет по храните, който се проведе в МЗХ. На фермерските пазари трябва да приключат недобросъвестните практики с храни, предлагани като собствено производство, без да са такива, подчерта министър Вътев.

Целта на предложението за нова наредба за фермерските пазари е гъвкаво приложение на хигиенните изисквания, без да се прави компромис с безопасността, коментира заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев. Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева заяви, че общините са силно заинтересовани да има такъв регламент и ясни правила за сигурност, за да запазят своите производители и да дадат възможност тяхната продукция на стигне до потребителите.

В момента нормативният акт се подготвя в рамките на работната група, след което предстои вътрешноведомствено съгласуване. Необходимо е да се създаде правно основание с промяна в Закона за храните.

Участниците в заседанието бяха информирани също, че земеделските производители, които предлагат директно от стопанствата малки количества преработена животинска продукция с регистрация по Наредба 26 от 2010 г., вече ще могат да правят доставки в цялата страна. Сега наредбата разрешава директната доставка на сурово мляко, млечни продукти, пчелен мед, яйца и други в областта, в която се намира фермата и в една съседна на нея. Наредбата е преминала през съгласуване и нотификация пред ЕК и е необходимо изменение в Закона за храните, за да бъде обнародвана в Държавен вестник.

Министър Вътев съобщи, че с браншовите организации предстои да бъде обсъден подготвяният проект на Закон за търговията с храни, по който е започнала работа съвместно с Министерството на икономиката. Той уточни, че нормативната уредба работят водещи експерти в сферата на търговията. Планът засяга търговията с храни като специфична стока. Трябва да си подредим пазара, за да ни бъде подредено производството, коментира заместник-министър Йоцев.

Експерти от МЗХ информираха за изпълнението на мерките, заложени в Плана за действие към Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни и плановете за популяризиране на темата сред учениците, както и насърчаване на здравословното хранене.

Участниците в заседанието бяха информирани и за предприетите от МЗХ стъпки в процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). На съвета бяха обсъдени и вписването на двата млечни продукта от национално значение „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход в европейския Регистър на защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания (ЗГУ).

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...