fbpx

Селскостопанска статистика на ЕС: субсидии, работни места и производство

декември 6, 2021

Селското стопанство е важен отрасъл за всички страни от ЕС и всички те получават средства от ЕС чрез Общата селскостопанска политика (ОСП). Тези фондове подпомагат земеделските производители директно чрез Европейския фонд за гарантиране на земеделието и селските райони, действията в областта на климата и управлението на природните ресурси чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Селскостопански субсидии от ЕС по държави

През 2019 г. 38,2 милиарда евро са изразходвани за директни плащания към фермерите и 13,8 милиарда евро за развитие на селските райони. Още 2,4 милиарда евро са изплатени в подкрепа на пазара на селскостопански продукти, показва справка на сайта на Европейската комисия.

Правилата, уреждащи как се изразходват средствата от Общата селскостопанска политика, се определят от дългосрочния бюджет на ЕС. Настоящите правила важат до декември 2022 г., след което най-новата реформа на Общата селскостопанска политика ще влезе в сила и ще продължи до 2027 г.

Инфографика с карта, показваща размера на субсидиите от Общата селскостопанска политика на държави от ЕС през 2019 г.

 

Статистика за заетостта в селското стопанство на ЕС

Селскостопанската индустрия подкрепя 9 476 600 работни места през 2019 г. и 3 769 850 работни места в производството на храни (през 2018 г.) и представлява 1,3% от брутния вътрешен продукт на ЕС през 2020 г.

През 2019 г. най-много са заетите лица в селското стопанство в Румъния, докато Дания е страната с най-много хора, заети в производството на храни през 2018 г.

За всяко похарчено евро селскостопанският сектор създава допълнителни 0,76 евро за икономиката на ЕС. Брутната добавена стойност от селското стопанство – разликата между стойността на всичко, произведено от първичния селскостопански сектор на ЕС, и цената на услугите и стоките, използвани в производствения процес – е 178,4 милиарда евро през 2020 г.

Инфографика, показваща заетостта в селското стопанство (през 2019 г.) и производството на храни (през 2018 г.) по страна от ЕС.

 

Селскостопанско производство в Европа

Селското стопанство на ЕС произвежда богато разнообразие от хранителни продукти, от зърнени храни до мляко. ЕС е приел законодателство, за да гарантира, че храните, произведени и продавани в ЕС, са безопасни за консумация.

Стратегията на ЕС от фермата до трапезата, обявена през 2020 г., има за цел да гарантира, че храната се произвежда и по-устойчиво. Депутатите искат да намалят употребата на пестициди, за да защитят по-добре опрашителите и биоразнообразието, да сложат край на използването на клетки в животновъдството и да увеличат използването на земята за биологично земеделие до 2030 г.

Инфографика, показваща количеството произведени храни (през 2019 г.) в ЕС.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...