fbpx

Сметната палата на ЕС призовава Европейската комисията да премине към цифровизация

юни 28, 2022

Европейската комисия продължава ръчно да обработва селскостопански данни за Общата селскостопанска политика (ОСП) в електронни таблици в Excel, според нов доклад на Сметната палата на ЕС, който призовава изпълнителната власт на ЕС да премине към цифровата ера.

Докладът , публикуван от одиторите, разглежда дали Комисията използва добре данните и аналитичните инструменти в анализа на политиката и последващото проектиране на селскостопанските субсидии от ЕС. Одиторите смятат, че сегашната система за обработка и анализ на данни не е адаптирана към времето.

„Селскостопанската служба на Комисията все още използва конвенционални инструменти като електронни таблици, за да анализира ръчно данните, които събира от страните от ЕС, и не използва техники за големи данни за копаене на текст и автоматизирано копаене “, се казва в изявление на одиторите. Комисията също така не разполага с автоматизирани или полуавтоматизирани инструменти за обработка, за да анализира тези данни, добавят те.

По този начин, въпреки че притежава големи обеми от данни, свързани с проектирането, наблюдението и оценката на програмата за земеделски субсидии на стойност 387 милиарда евро , настоящите инструменти и данни на Комисията „не позволяват да се получи определена съществена информация, необходима за развитието на добре информирани политики“ , според Жоел Елвингер, член на Сметната палата, отговорен за доклада.

Това означава, че Комисията не разполага с достатъчно доказателства за цялостна оценка на нуждите и въздействието на ОСП, нито за използване на прогнозен анализ за ефективно планиране или разработване на бъдещи политики.

Възходът на цифровите технологии в селското стопанство се бори да се интегрира в ОСП

Цифровите технологии заемат централно място в европейския селскостопански сектор напоследък. Но интегрирането му в общата селскостопанска политика след 2020 г. остава несигурно.

Поради това одиторите призоваха Комисията да „използва големите данни“ , като казаха, че това е необходимо за оползотворяване на потенциала на данните, които се събират в момента, както и за проправяне на пътя за ефективен анализ на бъдещи данни.  „Не е достатъчно през 2022 г. да превъзхождаме само с Excel “, казаха одитори на пресконференция днес подчертавайки, че това е необходимо, за да може анализът на данни и селското стопанство да бъдат „подходящи за целта“. дигиталната ера .

В същото време Елвингер нарече данните „обща нишка в създаването на разумна политика “, отбелязвайки, че големите данни също се превръщат в „златен стандарт в селското стопанство “.  „Европейската комисия трябва да подобри своите анализи на данни и да направи повече, за да използва потенциала на големите данни за анализ на ОСП въз основа на обширни доказателства “, каза тя.

Комисията остава „скептична“ към автоматизацията

За да демонстрират как автоматизацията може да спомогне за улесняването на процеса, одиторите се заеха да проектират пилотно устройство, което според тях се оказа възможно и полезно при замяната на „времеемките ръчни процедури“. Според одиторите тестът предполага, че Комисията има „значителна свобода на действие за интегриране на икономически ефективни усъвършенствани аналитични инструменти и свързани инструменти в съществуващи ИТ системи“ , като се посочва, че създаването на електронна таблица с 11 000 записа е отнело само 12 часа, освен това автоматизацията избягва човешка грешка. Въпреки това Комисията остава „скептична“ относно ефективността на автоматизацията, казаха одиторите.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...