fbpx

ЕК стартира платформа за насърчаване на производството и използването на водорасли в Европа

февруари 11, 2022
Европейската комисия, Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) и консорциум от консултантски организации, занимаващи се с водорасли (EurA AG, EABA, Systemiq, Technopolis и s.Pro) стартират европейска платформа за заинтересованите страни в областта на водораслите, наречена EU4Algae. Целта на платформата е да ускори развитието на европейската индустрия за водорасли и да насърчи тяхната консумация за хранителни и други цели сред потребителите и бизнеса в ЕС.
Водораслите се произвеждат и консумират по целия свят от векове. Поради високата си хранителна стойност и специфичния солен вкус те са особено ценени в азиатската кухня. През последните години водораслите станаха неизменна част от менюто на западните вегански ястия.
Извън кулинарната сфера, водораслите се превърнаха в изходна суровина за устойчиви индустриални приложения, като биоразградими пластмаси, например.
Въпреки това, усвояването на производството и потреблението на водорасли в Европа е твърде бавно. Именно затова Европейската комисия засилва ролята си, като обединява усилия с CINEA и консорциум (EurA AG, EABA, Systemiq, Technopolis и s.Pro) и стартират EU4Algae. Този 3-годишен проект ще ускори разрастването на регенеративна, устойчива, справедлива и благоприятна за климата индустрия на водорасли в Европа и ще разшири и разнообрази видовете, предлагани на пазара на ЕС.
Платформата ще бъде уникално пространство за сътрудничество между европейските заинтересовани страни в областта на водораслите, включително производители на водорасли, продавачи, потребители, разработчици на технологии, както и организации за подкрепа на бизнеса, инвеститори, публични органи, академични среди, изследователи и неправителствени организации. Платформата също така ще действа като единен информационен център, на който ще се публикуват покани за финансиране на проекти за водорасли, предоставяне на информация за бизнеса, както и проучване и представяне на най-добри практики в тази сфера.
Източник: https://ec.europa.eu/

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...