fbpx

ЕК стартира платформа за насърчаване на производството и използването на водорасли в Европа

февруари 11, 2022
Европейската комисия, Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) и консорциум от консултантски организации, занимаващи се с водорасли (EurA AG, EABA, Systemiq, Technopolis и s.Pro) стартират европейска платформа за заинтересованите страни в областта на водораслите, наречена EU4Algae. Целта на платформата е да ускори развитието на европейската индустрия за водорасли и да насърчи тяхната консумация за хранителни и други цели сред потребителите и бизнеса в ЕС.
Водораслите се произвеждат и консумират по целия свят от векове. Поради високата си хранителна стойност и специфичния солен вкус те са особено ценени в азиатската кухня. През последните години водораслите станаха неизменна част от менюто на западните вегански ястия.
Извън кулинарната сфера, водораслите се превърнаха в изходна суровина за устойчиви индустриални приложения, като биоразградими пластмаси, например.
Въпреки това, усвояването на производството и потреблението на водорасли в Европа е твърде бавно. Именно затова Европейската комисия засилва ролята си, като обединява усилия с CINEA и консорциум (EurA AG, EABA, Systemiq, Technopolis и s.Pro) и стартират EU4Algae. Този 3-годишен проект ще ускори разрастването на регенеративна, устойчива, справедлива и благоприятна за климата индустрия на водорасли в Европа и ще разшири и разнообрази видовете, предлагани на пазара на ЕС.
Платформата ще бъде уникално пространство за сътрудничество между европейските заинтересовани страни в областта на водораслите, включително производители на водорасли, продавачи, потребители, разработчици на технологии, както и организации за подкрепа на бизнеса, инвеститори, публични органи, академични среди, изследователи и неправителствени организации. Платформата също така ще действа като единен информационен център, на който ще се публикуват покани за финансиране на проекти за водорасли, предоставяне на информация за бизнеса, както и проучване и представяне на най-добри практики в тази сфера.
Източник: https://ec.europa.eu/

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...