fbpx

Субсидия за торове: 426 000 поляци кандидатстват за плащане на хектар

юни 16, 2022

Около 426 000 полски фермери са кандидатствали за субсидии за торове. Заявките за потенциални бенефициенти сега са във фаза на проверка, според говорителя на Полската разплащателна агенция Павел Войчешак. Крайният срок за кандидатстване беше 31 май. За тази схема правителството е отпуснало 3,9 милиарда злоти, което се равнява на около 826 милиона евро.
Срокът за подаване на заявления първоначално беше определен за 16 май, но министърът на земеделието го удължи до края на май. Заявленията се приемаха само на хартиен носител, след подадено директно заявление за плащане.

Говорителят на разплащателната агенция ARMA припомня, че размерът на подпомагането може да се изчисли по два начина – за земеделски култури (не повече от 50 ха) е 500 злоти (105,96 евро) на 1 хектар, а за ливади и пасища и треви на обработваема земя – 250 злоти (52,98 евро) на 1 ха. Подпомагането може да бъде изчислено и въз основа на миналогодишните фактури за покупка на тор. В този случай стойността на плащането ще бъде разликата между цената на тора спрямо миналата година и изкупната цена за тази година.

Когато се изплащат субсидии за торове

Запитан за възможната дата на плащане, Войчешак информира, че заявленията се проверяват и че плащанията ще бъдат стартирани веднага след изчисляването на размера на подкрепата. Програмата за субсидиране на закупуването на торове в контекста на покачващите се цени на газа след инвазията на Русия в Украйна беше одобрена от Европейската комисия в средата на април тази година. Помощта възлиза на 3,9 милиарда полски злоти.

Броят на кандидатите за безвъзмездна помощ намалява

Едновременно с молбите за торене се приемат и заявки за директни плащания, които могат да се подават само в електронен формат. До края на май бяха получени 1 255 000. заявления, т.е. 98,5 на сто от броя на заявленията, регистрирани през миналата година. Войчешак отбеляза, че всяка година има по-малко кандидати за безвъзмездни средства от ЕС, съобщава полската преса. Крайният срок за подаване на документи също беше 31 май, но заявлението може да бъде коригирано до 15 юни без финансови последици. ARMA също така ще приема заявления до 25 календарни дни от крайния срок, т.е. до 27 юни 2022 г. (тъй като 25-26 юни е събота и неделя), но за всеки работен ден на забавяне, считано от 1 юни 2022 г., плащането ще бъде намалена с 1% дължимата сума.

Авансовите плащания за директни плащания се планират от средата на октомври. Размерът им ще стане известен едва след 30 септември, когато Европейската централна банка ще обяви обменния курс евро/злота, а министърът на земеделието ще определи ставките на субсидията.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...