fbpx

С вкус от миналото и с надежда за бъдещето

март 30, 2022


Коневъдството по нашите земи има хилядолетна история, която датира още от времето на траките, които освен с отглеждането на лозя и производството на вино, стават известни и с конете, които развъждат. С идването на прабългарите на Аспарух на Балканите, коневъдството отново бележи бум. Прабългарите са един от т. нар. конните народи, за които тези животни са от изключително значение. Целият им бит, култура, мироглед се върти около конете. Всичко, което правят, включително и основаването на българската държава, те постигат с основното участие на конете.

Обръщайки поглед назад към миналото, историята и бита на народа ни, едно семейство от Врачанския Балкан решава да възроди този позабравен поминък и да го направи свое бъдеще.

Международното изложение АГРА 2022 в Пловдив ни среща с лъчезарните Петя и Мартин Харизанови. Амбициозното младо семейство представя широка гама от продукти от конско месо „Крепостите“ пред посетителите на изложението и успява да накара дори най-колебливите от тях да опитат.

Вкус и красота от Врачанския Балкан

Фамилията отглежда и развъжда коне от далечната 1983 г. В па- сищата на Врачанския Балкан, на над 1200 м. надморска височина, стадото, наброяващо 1000 животни представлява гледка спираща дъха. Стопанството разполага с 2100 декара биосертифицирани пасища, от които произвежда храната за конете. По този начин семейството осигурява чиста и висококачествена храна на животните по естествен начин, без употребата на антибиотици и хормони.

Името на стопанството и марката на продуктите – „Крепостите“ е вдъхновено от мястото, което конете обитават. Не какъв и да е обор, а крепости, се явяват покоите на достолепните животни, разказват  семейство Харизанови.

„Нашите животни се отглеждат във фамилните ни ферми, които са биосертифицирани. Живописният Врачански Балкан създава най-добрите условия за отглеждането им – обширни девствени пасища, които изобилстват от над 300 различни видове билки, чист и свеж въздух, и изворна вода. Начинът, по който се хранят животните ни, има огромен ефект върху качественото съдържание на протеини в месото и вкуса на продуктите ни“, убедени са младите земеделски производители Петя и Мартин Харизанови.

Как и с какви средства семейството изгражда преработвателното предприятие, как са разпределени длъжностите около животновъдната дейност и кой за какво отговаря в семейството и до коя европейска страна стига мълвата за вкусните продукти на „Крепостите“, може да прочетете в новия брой на списание АЗОНА, което ще бъде достъпно онлайн само след няколко дни.

Ползи от конското месо

Конското месо се смята за едно от най-екологично чистите, поради начина на хранене на животните, условията, в които те се отглеждат, както и заради хранителните качества, които самото месо притежава. Протеините в него са идеално балансирани, като същевременно конското месо е рекордьор по съдържание на тиамин, витамин B2 /рибоф- ловин/, мед, желязо, магнезий. То не предизвиква алергии и е чудесен вариант дори за детското меню.

Мазнините на конското месо се стопяват при 36С, което е естествената температура на човешкото тяло. След като попаднат в организма, те бързо се разграждат и доставят голямо количество енергия.
Конското месо е най-добрата алтернатива сред червените меса, като се отличава с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на ненаситени мастни киселини. То е изключителен източник на желязо и на омега-3 мастни киселини. Освен това включването му в дневното меню има благоприятен ефект върху сърцето и спомага за връщане на здрава еластичност при стеснение на съдовете. Поради ниското съдържание на мазнини, консумацията му спомага за намаляване на теглото и нивото на вредния холестерол, подобряване на общото състояние на метаболизма и нормализиране работата на храносмилателните органи. Освен това има данни, че консумацията на конско месо допринася за възстановяване на функцията на черния дроб и активиране на имунитета.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия стартира обсерватория за селските райони

Европейската комисия стартира обсерватория за селските райони

Тя ще се използва за информиране на изготвянето на политики, свързани със селските райони, за оценка на въздействието на инициативите на ЕС в различни области на политиката и за проследяване на напредъка Европейската комисия (ЕК) стартира нова инициатива –...

Всички стратегически планове са одобрени, новата ОСП стартира от 1 януари 2023г.

Всички стратегически планове са одобрени, новата ОСП стартира от 1 януари 2023г.

Одобрението на всичките 28 стратегически плана, по един за всяка държава от ЕС и два за Белгия от Европейската комисия бележи началото на новата Обща селскостопанска политика, планирано за 1 януари 2023 г. 264 милиарда евро финансиране от ЕС ще подпомогне европейските...

Зелена сделка: Край на разточителното опаковане, европейците ще наблягат на повторната употреба и рециклиране

Зелена сделка: Край на разточителното опаковане, европейците ще наблягат на повторната употреба и рециклиране

За справяне с ненужните опаковки ще бъдат забранени опаковките за еднократна употреба за храни и напитки, когато се консумират в ресторанти и кафенета, опаковки за еднократна употреба за плодове и зеленчуци, както и  мини бутилките от шампоан и други малки опаковки в...