fbpx

С вкус от миналото и с надежда за бъдещето

март 30, 2022


Коневъдството по нашите земи има хилядолетна история, която датира още от времето на траките, които освен с отглеждането на лозя и производството на вино, стават известни и с конете, които развъждат. С идването на прабългарите на Аспарух на Балканите, коневъдството отново бележи бум. Прабългарите са един от т. нар. конните народи, за които тези животни са от изключително значение. Целият им бит, култура, мироглед се върти около конете. Всичко, което правят, включително и основаването на българската държава, те постигат с основното участие на конете.

Обръщайки поглед назад към миналото, историята и бита на народа ни, едно семейство от Врачанския Балкан решава да възроди този позабравен поминък и да го направи свое бъдеще.

Международното изложение АГРА 2022 в Пловдив ни среща с лъчезарните Петя и Мартин Харизанови. Амбициозното младо семейство представя широка гама от продукти от конско месо „Крепостите“ пред посетителите на изложението и успява да накара дори най-колебливите от тях да опитат.

Вкус и красота от Врачанския Балкан

Фамилията отглежда и развъжда коне от далечната 1983 г. В па- сищата на Врачанския Балкан, на над 1200 м. надморска височина, стадото, наброяващо 1000 животни представлява гледка спираща дъха. Стопанството разполага с 2100 декара биосертифицирани пасища, от които произвежда храната за конете. По този начин семейството осигурява чиста и висококачествена храна на животните по естествен начин, без употребата на антибиотици и хормони.

Името на стопанството и марката на продуктите – „Крепостите“ е вдъхновено от мястото, което конете обитават. Не какъв и да е обор, а крепости, се явяват покоите на достолепните животни, разказват  семейство Харизанови.

„Нашите животни се отглеждат във фамилните ни ферми, които са биосертифицирани. Живописният Врачански Балкан създава най-добрите условия за отглеждането им – обширни девствени пасища, които изобилстват от над 300 различни видове билки, чист и свеж въздух, и изворна вода. Начинът, по който се хранят животните ни, има огромен ефект върху качественото съдържание на протеини в месото и вкуса на продуктите ни“, убедени са младите земеделски производители Петя и Мартин Харизанови.

Как и с какви средства семейството изгражда преработвателното предприятие, как са разпределени длъжностите около животновъдната дейност и кой за какво отговаря в семейството и до коя европейска страна стига мълвата за вкусните продукти на „Крепостите“, може да прочетете в новия брой на списание АЗОНА, което ще бъде достъпно онлайн само след няколко дни.

Ползи от конското месо

Конското месо се смята за едно от най-екологично чистите, поради начина на хранене на животните, условията, в които те се отглеждат, както и заради хранителните качества, които самото месо притежава. Протеините в него са идеално балансирани, като същевременно конското месо е рекордьор по съдържание на тиамин, витамин B2 /рибоф- ловин/, мед, желязо, магнезий. То не предизвиква алергии и е чудесен вариант дори за детското меню.

Мазнините на конското месо се стопяват при 36С, което е естествената температура на човешкото тяло. След като попаднат в организма, те бързо се разграждат и доставят голямо количество енергия.
Конското месо е най-добрата алтернатива сред червените меса, като се отличава с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на ненаситени мастни киселини. То е изключителен източник на желязо и на омега-3 мастни киселини. Освен това включването му в дневното меню има благоприятен ефект върху сърцето и спомага за връщане на здрава еластичност при стеснение на съдовете. Поради ниското съдържание на мазнини, консумацията му спомага за намаляване на теглото и нивото на вредния холестерол, подобряване на общото състояние на метаболизма и нормализиране работата на храносмилателните органи. Освен това има данни, че консумацията на конско месо допринася за възстановяване на функцията на черния дроб и активиране на имунитета.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Woola: Замяна на опаковките с мехурчета чрез производство на опаковки от отпадъчна вълна

Woola: Замяна на опаковките с мехурчета чрез производство на опаковки от отпадъчна вълна

Woola е компания, основана за разработване на алтернативни опаковъчни материали, използващи отпадъчна вълна, като заместител на фолио с балончета.   Компания Woola, намираща се в селските райони на Естония разработва система и продукти за замяна на найлонови опаковки...

Биопроизводителите доказват обучение до края на годината

Биопроизводителите доказват обучение до края на годината

Подобно задължение имат и стопаните, заявили многогодишен ангажимент по Агроекология Производителите на биологична продукция са задължени да доказват преминат курс на обучение, ако са поели ангажименти по агроекологичните и биологичните интервенции, заложени в...

Цветан Цеков: Само устойчивото земеделие може да гарантира развитието на една биоферма

Цветан Цеков: Само устойчивото земеделие може да гарантира развитието на една биоферма

Иновациите показват правилния път към прогреса на едно от най-големите биостопанства у нас Само устойчивото земеделие може да гарантира развитието на една биоферма, коментира по време на уебинара „Дигитализация в биопроизводството“, организират по проекта „Be...