fbpx

С евросредства подобряват биосигурността на кравеферма в село Драгомъж

юни 27, 2022

Общият бюджет е 891 292 лева

„Караджа – ФАГ” ООД град Исперих е получател на средства по проект „Изграждане на ограда и закупуване на оборудване за повишаване на биосигурността в кравеферма”, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщиха от ОИЦ-Разград.

Общият бюджет е 891 292 лева, от които 445 646 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалите са собствено участие от страна на бенефициента.

Инвестицията предвижда изграждане на ограда с обща дължина 1145.5 метра в животновъдния обект, находящ се в село Драгомъж, община Исперих. С оградата ще се постигне подобряване на биосигурността в стопанството. Тя ще ограничи свободния достъп на хора и животни към кравефермата и ще подобри здравното благополучие на животните.

Закупуване на съоръжения и оборудване

Ще бъде закупено оборудване за съхранение и раздаване на фуражите – самоходно фуражо-раздаващо ремарке. Стопанството ще бъде оградено и предпазено от  навлизането на животни с двулинеен електропастир, подходящ за ажурна ограда.

Микроклиматът ще бъде подобрен с вентилационна система за обор за крави със система за оросяване над хранителна пътека. Ще бъде въведена система за дистанционно управление и дистанционна помощ (в т.ч. от компютър или мобилен телефон).

Оборудването е в съответствие с изискванията за биосигурност, защита и хуманно отношение към селскостопанските животни. То ще допринесе за понижаване на риска от проникване, развитие и разпространение на болестите.

Очаква се проектните дейности да завършат през октомври 2023 година.

 

Снимка: Pixabay

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия започва създаването на Обсерватория за агрохранителната верига

Европейската комисия (ЕК) отправи покана за представяне на кандидатури за създаване на Обсерватория за агрохранителната верига на ЕС (AFCO), която ще разглежда производствените разходи, маржовете и търговските практики. Създаването на обсерваторията беше обявено в...

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! ви кани на съботен фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Националната кампания CAP Green Zone: Be Organic! и Вкусът на Добруджа ви канят на Фермерски занаятчийски пазар в гр. Варна на 13.04.2024 г. от 12:00 ч. в търговския център – Делта Планет мол Варна, ниво 2, където фермерите ще изложат продукцията си директно от своите...

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

Участниците в дискусията ще обсъдят устойчивостта на органичното земеделие Разширяването на биологичното земеделие и земеделските земи в ЕС е в основата на инициативите на Европейския зелен пакт. Органичното земеделие използва естествени вещества и процеси за...