fbpx

С евросредства подобряват биосигурността на кравеферма в село Драгомъж

юни 27, 2022

Общият бюджет е 891 292 лева

„Караджа – ФАГ” ООД град Исперих е получател на средства по проект „Изграждане на ограда и закупуване на оборудване за повишаване на биосигурността в кравеферма”, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщиха от ОИЦ-Разград.

Общият бюджет е 891 292 лева, от които 445 646 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалите са собствено участие от страна на бенефициента.

Инвестицията предвижда изграждане на ограда с обща дължина 1145.5 метра в животновъдния обект, находящ се в село Драгомъж, община Исперих. С оградата ще се постигне подобряване на биосигурността в стопанството. Тя ще ограничи свободния достъп на хора и животни към кравефермата и ще подобри здравното благополучие на животните.

Закупуване на съоръжения и оборудване

Ще бъде закупено оборудване за съхранение и раздаване на фуражите – самоходно фуражо-раздаващо ремарке. Стопанството ще бъде оградено и предпазено от  навлизането на животни с двулинеен електропастир, подходящ за ажурна ограда.

Микроклиматът ще бъде подобрен с вентилационна система за обор за крави със система за оросяване над хранителна пътека. Ще бъде въведена система за дистанционно управление и дистанционна помощ (в т.ч. от компютър или мобилен телефон).

Оборудването е в съответствие с изискванията за биосигурност, защита и хуманно отношение към селскостопанските животни. То ще допринесе за понижаване на риска от проникване, развитие и разпространение на болестите.

Очаква се проектните дейности да завършат през октомври 2023 година.

 

Снимка: Pixabay

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ОСП: Устойчивостта е основна цел на стопаните през новия програмен период

ЕК публикува доклад относно приложението на ОСП през 2023-2027 г. Европейската комисия публикува доклад относно приложението на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. В документа се потвърждава важната роля на стратегическите планове по ОСП за...

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Броени дни до края на кампанията на МЗХ „Призвание: БиоЛогичен!“

Инициативата за популяризиране на биопроизводството обхвана 56 населени места До 5 декември продължава информационната кампания под мотото „Призвание: БиоЛогичен!“, напомнят от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Кампанията стартира на 7 ноември 2023 г...

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

АГРОПОЛИТИКИ: Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика

Защо био? Био-то е кауза, био-то е здраве, био-то е политика. Информационна кампания за популяризирането му с цел привличане на нови биопроизводители провежда МЗХ. Какви са амбициите на аграрното ведомство и можем ли да обърнем негативните тенденции за спад в броя на...