fbpx

Be Organic! представи ОСП на разбираем език на фермерския пазар пред МЗХ

юни 6, 2024

Националната кампания CAP Green Zone: Be Organic! в партньорство с на Фондация „Биоселена“ проведоха събитие по време на столичния Фермерски пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХ) на 29 май 2024 г.

Екипът на Be Organic! поговори с потребителите и земеделските производители на разбираем език относно възможностите, които предоставя Общата селскостопанска политика (ОСП), включително националните стратегически планове по ОСП, Зелената сделка, стратегията „От фермата до трапезата“, Стратегията за биологичното разнообразие и други.

В програмата бе включена дегустация на фермерски продукти, налични на пазара, а водещ на събитието бе Петър Христов, който се погрижи за доброто настроение и информира всеки, който се спря на щанда на Be Organic! за ползата от чистата храна и късите вериги на доставка. „Само на такива места хората могат да намерят разнообразие от натурални и био продукти, по-голямо качество на живот както за нас самите, така и за нашето семейство, за нашите деца“, сподели той.

От своя страна фермерите споделиха пред нашите камери, че благодарение на фермерските пазари, тяхната продукция стига до потребителите и те са от ключово значение за малките и средни земеделски производители. „Моето участие по фермерските пазари за мен е всичко, стопанството ми е малко“, сподели Теодор Пушкаров, пчелар. „Полезно е нашето присъствие на фермерските пазари, защото ние не пестим нищо като усилия, всичко е направено с любов и това е един от начините да бъде оценено нашето производство“, каза пред нашите камери винарът Александър Гаврилов.

Фермерският пазар се провежда всяка сряда пред МЗХ. В него хората могат да намерят мед, млечни и месни продукти, яйца, хлебни изделия, сезонни плодове и зеленчуци, вино, подправки и други.

По време на събитието екипът на кампанията раздаде подаръци, срещу попълнени анкети както и награди под формата на фермерски продукти от пазара.

Събитието се организира по проектa CAP Green Zone: Be Organic!, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...