fbpx

Биологично растениевъдство: Кои са основните стъпки при сертифициране на стопанството и продукцията

януари 24, 2024

Хидропониката не може да се приеме за биологична практика, стана ясно по време на уебинар от д-р Стоилко Апостолов

Основните изисквания към биологичните производители представи по време на онлайн семинар на тема „Биосертифициране и намаляване на административната тежест“ д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена“ и съветник по биопроизводство към Министерството на земеделието. Няколко са основните изисквания в областта на растениевъдството, като задължително условие за практикуване на биологично земеделие, е отглеждането на растенията в почва, уточни д-р Апостолов. Хидропониката не може да се приеме за биологичен метод на отглеждане, както и прилагането на техники с различни субстрати, стана ясно от лекцията. „Семената и посадъчният материал трябва да бъдат биологично сертифицирани, като вече се допуска изключение, когато няма достатъчно налични семена в ЕС, да се позволи използването на конвенционални семена, но при задължителното условие да не са третирани с химически препарати“, каза Стоилко Апостолов. Изключението трябва да бъде одобрено от контролиращото лице, уточни той. В страната има 15 контролиращи лица, като всеки биопроизводител трябва да има сключен договор с такова лице. Относно семената и посадъчния материал МЗХ поддържа регистър с наличните в страната семена и там може да бъде публикувана обява при наличие на излишни семена или посадъчен материал. Апостолов уточни, че в биологичната практика е забранено използването на ГМО семена.

Химичните и синтетичните торове също са забранени в биологичното растениевъдство, както и прилагането на химични препарати за растителна защита. Много важно е всички използвани семена, препарати и торове да бъдат записвани в дневник на дейностите, чрез който да бъде доказано какви са начините за отглеждане на растенията в биостопанството, стана ясно по време на уебинара.

Борбата с плевелите е също мярка, която трябва да бъде контролирана, като при биопроизводството са забранени хербицидите, а основният начин за справяне с тези растения е механичната борба. „Дава се поле на иновативните техники, на различните практики“, каза Апостолов, като обясни, че днес борбата с плевелите се води с нови и модерни методи и дори автономни роботи.

„Гъбичните болести са основният проблем за стопаните. В европейския регламент са разрешени 57 препарата за растителна защита, които са с близки до безвредните вещества“, уточни той.

Стопаните, които искат да се занимават с биопроизводство, трябва да знаят, че съществува и т. нар. преходен период, който за различните култури е 2 години, а за трайните насаждения е 3 г. През този период продукцията и земите, върху които се отглеждат растенията, не са признати за биологични и срокът се изисква, за да може земята да се изчисти от натрупаните в нея ПРЗ, торове и други вещества, уточни Стоилко Апостолов.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...