fbpx

Цветан Цеков: Само устойчивото земеделие може да гарантира развитието на една биоферма

ноември 29, 2023

Иновациите показват правилния път към прогреса на едно от най-големите биостопанства у нас

Само устойчивото земеделие може да гарантира развитието на една биоферма, коментира по време на уебинара „Дигитализация в биопроизводството“, организират по проекта „Be Organic!“ на платформата Cap green zone. „Нашата организация като пионер в биологичното земеделие беше подложена на сериозни изпитания и ние нямахме никакъв друг избор освен да търсим най-правилният път да можем да получим онези знания, които да можем да прилагаме, за да може да се развива едно устойчиво биологично земеделие, което от своя страна гарантира развитието на биофермата“, допълни собственикът на „Яблена натура“. По време уебинара той разказа как на практика дигитализацията е навлязла в ежедневната им работа. „Ние бяхме една от първите ферми в света, в която експериментирахме един математически алгоритъм за прогнози за сигнализация, но в онези времена преди 15-20 години беше не само някаква новост, беше абстрактно“, коментира още Цеков.

 

Иновациите са ежедневие

В стопанството на „Яблена“ функционира цяла мрежа от различни иновации. Системата за прогнози следи климата и времето, като определя и здравния статус на дръвчетата, позволявайки в най-точното време те да бъдат третирани с биопрепарати. Във фермата е изградена и конструкция срещу градушки, която предпазва растенията от опасните валежи. От биофермата участват и в реализирането на метод за разработката на модел за борба с бялата ръжда по вишните, като предоставят поле за изследвания. „Имаме сериозен принос в доразвитието на някои технологии и техники и също така нови концепции за правилното обработване и третиране на трайни насаждения“, горд е Цветан Цеков.

Според него ясната визия за стопанството е един от решаващите фактори как да бъде управлявано една биоферма. „Произвеждаме няколко вида плодове – 8 сорта ябълки, 7 сорта круши, което е изключително трудно, може би най-трудно е да произвеждаш биоябълка, защото тя много лесно се разболява особено когато не са от устойчиви сортове. Но ние сме поели този риск, тъй като неустойчивите сортове се приемат по-добре от пазара. Нашето стопанство е изключително пазарно ориентирано и затова се развиваме, но заедно с това сме развивали и технологиите и именно тези иновативни подходи, които са прилагани, помогнаха да стойчивото развитие на стопанството“, разказа Цветан Цеков.

В момента в „Яблена“ работя по модел, който е комплекс от миниагрегати, които работят на принципа на микровълновото излъчване, като крайната цел е да чрез тяхното въздействие растенията в градината сами да се възстановяват от болести. Във фермата в момента растителната защита се извършва с биопрепарати, разработени от самите от стопаните, като се използват естествени материали.

Според Цеков процесите, които текат в едно органично стопанство, трябва да бъдат в две посоки – технологично и логистично. “Под логистика разбирам цялостния организационен процес с съответните съхранения. По отношение на технологичната част за стопанства, които претендират за сериозния пазар, трябва да има задължително контролиран процес на поливане. По отношение на машините като технологии които се ползват, ние сме заложили да третираме пак с много сериозен мониторингов процес и с модел с дронове. Вече е заложено в нашата програма да закупим 3 дрона, защото ще прилагаме специални препарати, докато усвоим новата технология – микровълновата, защото тогава няма да са необходими трактори, работници. Предвиждаме от следващата година 4 безпилотни машини, котио договаряме, за косене и пръскане.“, коментира Цветан Цеков.

 

По-близо до потребителя

Според Марк Цеков, който оглавява маркетинг звеното в „Яблена натура“ имплементирането на изкуствения интелект в земеделието има няколко основни цели. „Първото нещо е анализиране на данните и събиране на информация. След обработката на тези данни изкуственият интелект започва да дава сам своите съвети, което означава, че ние си имаме миниагроном в нашите стопанствата.“, каза Марк Цеков. За съжаление към момента обаче, подобна практика може да е приложима само в оранжерии.

По думите на Марк Цеков обаче биостопанствата трябва да работят и в друга посока – да преборят апатията на потребителите. Затова и в „Яблена натура“ залагат на иновативни методи в това отношение. Разработват цял алгоритъм, който патентоват и започват с обучение и посещения на градината на деца. Всички столични градини и училища посещават фермата през последните месеци, като всяко дете може да се докосне до живота на овошките в стопанството чрез специален микроскоп. В допълнение като подарък получава специална книжка, която съдържа код, чрез който сканирайки го, родителите му могат да го пренесат обратно в стопанството. „Ние влизаме директно в дома на това дете, при родителите му, така вече имаме възможността да започнем да обучаваме потребителя. В момента създаваме виртуална платформа, в която всяко едно дете ще може изтегли приложение и да засади едно дигитално растение. Абсолютно реално това растение ще бъде посадено на 10 дка площ, където след 1 година детето всеки месец ще влиза в приложението да полее дървото, да се погрижи с него с биологичен препарат. След 1 година то може посети фермата и да обере само своите плодове, които е отгледало онлайн.“, разказа Марк Цеков. Според него всяко едно стопанство трябва да намери своята най-добра черта и да може да разкаже за нея по най-добрия начин, а иновациите и дигитализацията скъсяват пътя до потребителя.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...