fbpx

Ден на отворените врати: Be Organic представя добрият пример на семейство Телкеджийски – биоградина и екохотел

април 29, 2024

Здравка Смиленова: България има изключителните възможности да бъде биозелената градина на Европа 

Националната кампания Be Organic, изпълнявана от АБ Комюникейшънс ЕООД, с финансовата подкрепа на ЕС, представя добрите практики, свързани с биоземеделието. Сред поредицата от Дни на отворените врати, дойде ред и на семейство Телкеджийски, които приеха гости в биологичната си градина. 

„Нас ни увлече това да създаваме все по-добри условия за развитие на културите и ни кара да инвестираме и да се радваме на плодовете на нашия труд. Отглеждаме над 30 култури – кореноплодни и листни, оранжерийни домати, краставици, пипер, зеле, броколи, зелена салата, тиквички, кейл, рукола и др. Голямото разнообразие е породено от желанието на потребителите да ги консумират“, обясни Росица Телкеджийска.

Стопанството е на площ от около 700 дка, като 10 дка е оранжерийното производство, където се прилагат модерни практики. Съпругът на Росица се занимава с внедряването на иновации, които са в полза на цялото стопанство и в помощ на целия екип. Последното, с което експериментирал, било подхранване на растенията с дрон. „По този начин е по-лесно, по-бързо и по-прецизно. Другото, което се опитваме да направим, е голяма хладилна база, която е по-близо до стопанството и ще ни повиши капацитета. Вместимостта на хладилниците е 600 тона.“

Предизвикателствата пред биопроизводителите са огромни, разказа още Росица Телкеджийска и определи нелоялната конкуренция като основен проблем, на който държавата трудно се противопоставя. И въпреки тези трудности друга алтернатива, освен биопроизводството за семейството, няма, признават гостоприемните домакини, които продължават да се развиват и да увеличават производствения капацитет с помощта на европейски средства.

„Имаме един реализиран проект за първична преработка на пресни плодове и зеленчуци. Закупихме линия за миене на моркови, с производителност 600 т/час. Сега в биоградината ще се прави нова инвестиция в хладилни агрегати и соларни панели, за да може себестойността на продукцията да се снижи.

Малка част от продукцията на биоградината е предназначена за местни магазинчета, друга се търгува онлайн, а основните количества отиват в големи супермаркети. Целта е продукцията да е максимално прясна.  

Само на 60 км от биоградините в местността Бойков Рид в Пирин отгледаните по екологосъобразен начин зеленчуци са включени в менюто на семейния ресторант и хотел. 

На прага гостите са посрещнати от идеолога на затворения цикъл на производство и радетел на биопринципите, майката на Росица – Здравка Смиленова.

„Как са се зародили идеите ли? Съвсем случайно започнахме да правим нещо различно, без да се оплакваме. Преди 30 години бяха същите трудни времена. Тогава хората не знаеха какво е биохрана. Сега се радваме, че масово се говори за това и имаме много привърженици. България има изключителните възможности да бъде биозелената градина на Европа, но оптимизъм не достига, за да го осъществим, иначе имаме всички дадености.“

Сред гостите бе Татяна Димчева, директор на ПГ по МСС, гр. Разлог, която представи политиката на професионалната гимназия относно здравословното хранене на децата и връзката им със земята.

„Трябва да каним децата от най-ранна детска възраст и да ги запознаваме с чистите храни и ние вече го правим.“

Тя поднесе и своите благодарности към „Моравско село“ за партньорството с гимназията и общата им кауза:

„В лицето на Здравка Смиленова имаме един изключителен професионалист, оптимист, който винаги е насреща и ще помогне с положителната си подкрепа по всички наши проекти от 2010 г. насам.“

Водещ мотив в работата на семейния бизнес е приемствеността между поколенията. Синовете на Росица и съпруга й вече вървят по техните стъпки. Те учат специалности в западни университети, свързани с производство на биологична продукция, но при всяка възможност помагат във фермата. 

„Методологията е съвсем простичка и истинска. Производителят трябва да има търпение и да даде шанс на растенията да проявят своята сила. Човек трябва да се занимава с това, което му харесва. Ако земеделието не му харесва, нека да не го прави. Ние сме фабрика на открито, буквално е като хазарт, особено през последните години, през които климатичните предизвикателства са по-големи и ако няма любов към това, което правиш, не се получават нещата. Трябва да изпитваш удоволствие от това, което правиш“, сподели Росица Телкеджийска.

Чрез своя добър пример за устойчиво развитие биологичната градина, екоресторантът и екохотелът вдъхват нов живот на региона. 

Материали: Capgreenzone.bg, AGRO TV

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Be Organic! взе участие на съботния фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! взе участие на съботния фермерски пазар в Делта Планет мол Варна

Be Organic! в партньорство с Вкусът на Добруджа проведоха информационна кампания, посветена на късите вериги за доставка в един от най-големите молове в град Варна. Пепа Рашева, Организатор на пазара "Вкусът на Добруджа" ни посрещна и откликна на всички въпроси...

Био градина БГ „Туинс“: Модерен подход за био земеделие и къси вериги

Био градина БГ „Туинс“: Модерен подход за био земеделие и къси вериги

Пореден ден на отворените врати в биоферма бе проведен като част от Националната кампания Be Organic! Този път домакин бе „Био градина „Туинс“, с. Казашко, Варненско. Събието привлече десетки гости и представи успешна практика за биологично отглеждане на зеленчуци,...

Отворени врати в една от най-модерните ферми за биологично отглеждане на овце в България

Отворени врати в една от най-модерните ферми за биологично отглеждане на овце в България

В рубриката „Добрият пример“ представяме една от най-модерните овцеферми у нас – тази в Долни Дъбник. Тя е работещ пример за модерно и технологично стопанство с над 2000 животни, реализирано по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие...