fbpx

Доц. Веселин Дочев: Отпадането на контрола е най-опасното в регламента за новите геномни техники

януари 5, 2024
Експерти от различни области настояват предложеното от ЕК ново законодателство за растенията, получени чрез нови геномни техники и произведените от тях храни и фуражи, да бъде пренаписано, а ГМО-растенията да останат в лабораториите, докато не бъдат установени реални ползи и нужди за освобождаването им в природата и предлагането им като храна на пазара. По този повод днес се организира кръгла маса, на която ще бъде представена Общата позиция на граждани, експерти и браншови организации.

Проблемът е, че регламентът предвижда отпадане на регулацията, отпадане на контрола, отпадане на етикирането. Така производителите и потребителите няма да имат информация за тези продукти с нови генни технологии”, обясни пред БНР доц. Веселин Дочев – преподавател в Шуменския университет и агроном от Земеделския институт в града.

Според сегашните изисквания на ЕС на етикета трябва да бъде изписано, ако е използван ГМО-продукт. Новият регламент обаче не предвижда такова нещо.

Потребителите, когато влязат в търговската мрежа, няма да намерят този етикет, а самите производители, когато купуват семена, няма да знаят, че те са генно модифицирани“, обясни доц. Дочев в интервю за предаването “Преди всички”.

Експертите не са съгласни с твърдението, че няма никаква опасност за околната среда и здравето на хората и животните.

“Гените много често вървят свързани. Много често един ген отговаря за няколко признака или няколко гена отговарят за един признак. Когато сменим тези гени, макар и от един и същи вид, ние не сме сигурни дали няма да има някакви странични ефекти. Затова ние държим да има проследяемост, да има контрол на тези растения и животни, които са претърпели тези нови геномни техники”.

По думите му има кредит на доверие, но трябва да има контрол и регулация.

“Някои кръгове много бързат. Като отпадне контролът, всичко това, новите геномни технологии, се патентова. Основно сортовете и хибридите, които влизат от чужбина, са на няколко големи фирми”, коментира той, като подчерта, че става въпрос за финансови интереси.

Според него най-опасното е отпадането на контрола. “Тогава българските производители-селекционери ще отпаднат от пазара, тогава няма да има избор – всичко ще бъде в ръцете на големите компании“, подчерта доц. Веселин Дочев в интервю за предаването “Преди всички”.

Той призна обаче, че учените не са единодушни по въпроса за отношението към новите геномни техники.

На кръглата маса експертите се надяват да убедят политиците, че България трябва да е против това решение или най-малкото да гласува “въздържал се”.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...