fbpx

Доц. Веселин Дочев: Отпадането на контрола е най-опасното в регламента за новите геномни техники

януари 5, 2024
Експерти от различни области настояват предложеното от ЕК ново законодателство за растенията, получени чрез нови геномни техники и произведените от тях храни и фуражи, да бъде пренаписано, а ГМО-растенията да останат в лабораториите, докато не бъдат установени реални ползи и нужди за освобождаването им в природата и предлагането им като храна на пазара. По този повод днес се организира кръгла маса, на която ще бъде представена Общата позиция на граждани, експерти и браншови организации.

Проблемът е, че регламентът предвижда отпадане на регулацията, отпадане на контрола, отпадане на етикирането. Така производителите и потребителите няма да имат информация за тези продукти с нови генни технологии”, обясни пред БНР доц. Веселин Дочев – преподавател в Шуменския университет и агроном от Земеделския институт в града.

Според сегашните изисквания на ЕС на етикета трябва да бъде изписано, ако е използван ГМО-продукт. Новият регламент обаче не предвижда такова нещо.

Потребителите, когато влязат в търговската мрежа, няма да намерят този етикет, а самите производители, когато купуват семена, няма да знаят, че те са генно модифицирани“, обясни доц. Дочев в интервю за предаването “Преди всички”.

Експертите не са съгласни с твърдението, че няма никаква опасност за околната среда и здравето на хората и животните.

“Гените много често вървят свързани. Много често един ген отговаря за няколко признака или няколко гена отговарят за един признак. Когато сменим тези гени, макар и от един и същи вид, ние не сме сигурни дали няма да има някакви странични ефекти. Затова ние държим да има проследяемост, да има контрол на тези растения и животни, които са претърпели тези нови геномни техники”.

По думите му има кредит на доверие, но трябва да има контрол и регулация.

“Някои кръгове много бързат. Като отпадне контролът, всичко това, новите геномни технологии, се патентова. Основно сортовете и хибридите, които влизат от чужбина, са на няколко големи фирми”, коментира той, като подчерта, че става въпрос за финансови интереси.

Според него най-опасното е отпадането на контрола. “Тогава българските производители-селекционери ще отпаднат от пазара, тогава няма да има избор – всичко ще бъде в ръцете на големите компании“, подчерта доц. Веселин Дочев в интервю за предаването “Преди всички”.

Той призна обаче, че учените не са единодушни по въпроса за отношението към новите геномни техники.

На кръглата маса експертите се надяват да убедят политиците, че България трябва да е против това решение или най-малкото да гласува “въздържал се”.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...