fbpx

ЕК събира мнения от земеделските стопани за опростяване на административната тежест

март 8, 2024

Европейската комисия стартира онлайн проучване, за да събере пряко мнения за административните пречки в земеделието в контекста на обявените предложения за намаляване на тежестта върху земеделските стопани в ЕС.

Анкетата е отворена от 7 март до 8 април и задава кратки въпроси на всички езици на ЕС, сред които: колко време годишно отделят за административни процедури; използват ли мобилни устройства за предоставяне на геомаркирани снимки; как оценяват сложността на процедурите и правилата; използват ли външни помощи, за да подготвят заявление за подпомагане по ОСП през 2023 г., и други. Отговорите ще предоставят ценна обратна връзка, за да се разберат причините за притесненията на земеделските стопани.

Проучването ще помогне да се установят източниците на административна тежест, произтичащи от правилата на ОСП и на другите секторни правила. Предварителните резултати от анкетата ще бъдат представени още до средата на април.

От началото на годината Комисията предприе конкретни действия за облекчаване на натиска за земеделските стопани в ЕС. На 12 февруари Комисията прие частичната дерогация от правилата относно земята, оставена под угар (ДЗЕС 8), поискана от земеделските стопани и много държави членки.

Преди заседанието на Съвета на министрите на земеделието на 26 февруари Комисията изпрати на белгийското председателство редица краткосрочни и средносрочни действия като основа за дискусии и съвместни действия със страните от ЕС.

До средата на март Комисията ще представи допълнителни предложения за средносрочни действия, които да бъдат предприети, както и действия за подобряване на позицията на земеделските стопани във веригата за доставка на храни.

 

Може да попълните анкетата ТУК.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...