fbpx

ЕК събира мнения от земеделските стопани за опростяване на административната тежест

март 8, 2024

Европейската комисия стартира онлайн проучване, за да събере пряко мнения за административните пречки в земеделието в контекста на обявените предложения за намаляване на тежестта върху земеделските стопани в ЕС.

Анкетата е отворена от 7 март до 8 април и задава кратки въпроси на всички езици на ЕС, сред които: колко време годишно отделят за административни процедури; използват ли мобилни устройства за предоставяне на геомаркирани снимки; как оценяват сложността на процедурите и правилата; използват ли външни помощи, за да подготвят заявление за подпомагане по ОСП през 2023 г., и други. Отговорите ще предоставят ценна обратна връзка, за да се разберат причините за притесненията на земеделските стопани.

Проучването ще помогне да се установят източниците на административна тежест, произтичащи от правилата на ОСП и на другите секторни правила. Предварителните резултати от анкетата ще бъдат представени още до средата на април.

От началото на годината Комисията предприе конкретни действия за облекчаване на натиска за земеделските стопани в ЕС. На 12 февруари Комисията прие частичната дерогация от правилата относно земята, оставена под угар (ДЗЕС 8), поискана от земеделските стопани и много държави членки.

Преди заседанието на Съвета на министрите на земеделието на 26 февруари Комисията изпрати на белгийското председателство редица краткосрочни и средносрочни действия като основа за дискусии и съвместни действия със страните от ЕС.

До средата на март Комисията ще представи допълнителни предложения за средносрочни действия, които да бъдат предприети, както и действия за подобряване на позицията на земеделските стопани във веригата за доставка на храни.

 

Може да попълните анкетата ТУК.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...