fbpx

Експерти от ГД АГРИ към Европейската комисия посетиха България

януари 30, 2024

Експерти от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) към Европейската комисия посетиха предприятие за преработка на шипки  в село Черновръх, община Трявна, реализирано по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Иновативният проект е за изграждане на нова производствена сграда и закупуване на технологичното оборудване на обща стойност над 3,5 млн. лева, от които 50 % са безвъзмездно финансово подпомагане по Програмата и 50% самоучастие.

„За нас от Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 г. е важно да се създават повече възможности за предприемачите в селските райони. Въпреки че реализирането на подобна инвестиция в планински район, създаването на работна ръка и привличането млади хора е предизвикателство, добри примери за успех в България има“, каза заместник-министър Таня Георгиева.

Предприемачите демонстрираха постигнатото „умно производство“ на биопродукти, получени в резултат на преработката на биологични шипки. В предприятието са внедрени нови технологии и редица иновации, които спомагат за ефективното използване на ресурсите и местните суровини.

Производството е био сертифицирано- от суровината до крайния продукт, като се използва доставка на биошипки само от български производители. Технологията е разработена така, че максимално да щади полезните вещества на плода чрез създаването на специални процеси на сушене, преработка и съхранение на плода и са разработени специални машини. Процесите по пресоване на семената и добиване на маслото, неговото съхранение и бутилиране за първи път в света протича изцяло в азотна (безкислородна) среда, което елиминира възможността от протичане на окислителни процеси. Ефективното управление на производствения процес е постигнато благодарение на използваните цифрови решения за мониторинг и контрол на операциите в предприятието. Допълнителен принос за околната среда е създаден и чрез използване на горивна инсталация с основен енергоизточник мъха от шипковия плод, като липсата на  каквито и да било остатъчни продукти в предприятието напълно съответства на европейските цели за кръгова икономика, зелено производство и опазване на природните ресурси.

Крайните продукти, които предприятието реализира от преработката на биошипков плод, са сушени шипки, брашно, студено пресовано масло, мармалад и хранителни добавки, чиито продажби постига основно благодарение на онлайн търговия и активен маркетинг.

Бенджамин Феърбрадър, представител на DG AGRI, който е част от екипа отговарящ за ПРСР на България подчерта, че видяното в предприятието в Черновръх е най-добрият възможен сценарий за развитие след изпълнението на грантови проекти.

В рамките на двудневното посещение бе проведена и годишната среща за напредъка по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Целта й е да бъде оценен прогресът по прилагането на Програмата, както и да се минимизират рисковете от непостигането на целите, заложени в нея.

Източник: mzh.government.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...