fbpx

Експерти от ГД АГРИ към Европейската комисия посетиха България

януари 30, 2024

Експерти от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) към Европейската комисия посетиха предприятие за преработка на шипки  в село Черновръх, община Трявна, реализирано по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Иновативният проект е за изграждане на нова производствена сграда и закупуване на технологичното оборудване на обща стойност над 3,5 млн. лева, от които 50 % са безвъзмездно финансово подпомагане по Програмата и 50% самоучастие.

„За нас от Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 г. е важно да се създават повече възможности за предприемачите в селските райони. Въпреки че реализирането на подобна инвестиция в планински район, създаването на работна ръка и привличането млади хора е предизвикателство, добри примери за успех в България има“, каза заместник-министър Таня Георгиева.

Предприемачите демонстрираха постигнатото „умно производство“ на биопродукти, получени в резултат на преработката на биологични шипки. В предприятието са внедрени нови технологии и редица иновации, които спомагат за ефективното използване на ресурсите и местните суровини.

Производството е био сертифицирано- от суровината до крайния продукт, като се използва доставка на биошипки само от български производители. Технологията е разработена така, че максимално да щади полезните вещества на плода чрез създаването на специални процеси на сушене, преработка и съхранение на плода и са разработени специални машини. Процесите по пресоване на семената и добиване на маслото, неговото съхранение и бутилиране за първи път в света протича изцяло в азотна (безкислородна) среда, което елиминира възможността от протичане на окислителни процеси. Ефективното управление на производствения процес е постигнато благодарение на използваните цифрови решения за мониторинг и контрол на операциите в предприятието. Допълнителен принос за околната среда е създаден и чрез използване на горивна инсталация с основен енергоизточник мъха от шипковия плод, като липсата на  каквито и да било остатъчни продукти в предприятието напълно съответства на европейските цели за кръгова икономика, зелено производство и опазване на природните ресурси.

Крайните продукти, които предприятието реализира от преработката на биошипков плод, са сушени шипки, брашно, студено пресовано масло, мармалад и хранителни добавки, чиито продажби постига основно благодарение на онлайн търговия и активен маркетинг.

Бенджамин Феърбрадър, представител на DG AGRI, който е част от екипа отговарящ за ПРСР на България подчерта, че видяното в предприятието в Черновръх е най-добрият възможен сценарий за развитие след изпълнението на грантови проекти.

В рамките на двудневното посещение бе проведена и годишната среща за напредъка по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Целта й е да бъде оценен прогресът по прилагането на Програмата, както и да се минимизират рисковете от непостигането на целите, заложени в нея.

Източник: mzh.government.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...