fbpx

ЕП подкрепи новите геномни техники в земеделието

февруари 8, 2024

Ще се запази задължителното етикетиране на продуктите от НГТ растения от категория 1 и 2

Европейският парламент (ЕП) подкрепи опростена процедура за получени чрез нови геномни техники (НГТ) растения, които са еквивалентни на конвенционалните, и по-строги правила в останалите случаи, се казва в съобщение от ЕП. Парламентът прие позицията си за преговори с държавите членки по предложението на Комисията относно новите геномни техники, които променят генетичния материал на даден организъм, с 307 гласа „за“, 263 гласа „против“ и 41 гласа „въздържал се“.

Българските евродепутати са гласували 11 “против” и 6 “въздържали се”, стана ясно след гласуването. Мотивът на евродепутатите бе продоволствената система да стане по-издръжлива чрез разработване на подобрени сортове растения, които са устойчиви на изменението на климата и на вредители и дават по-високи добиви или които изискват по-малко торове и пестициди.

Понастоящем всички растения, получени чрез НГТ, се подчиняват на същите правила като генетично модифицираните организми (ГМО). Евродепутатите приеха предложението да има две различни категории и два набора от правила за растенията, получени чрез НГТ. Растенията, получени чрез НГТ, които се считат за еквивалентни на растенията, получени чрез конвенционални техники – „растенията от категория 1, получени чрез НГТ“, ще бъдат освободени от изискванията на законодателството за ГМО, а за останалите растения, получени чрез НГТ („растения от категория 2, получени чрез НГТ“), ще продължават да се прилагат по-строги изисквания. Членовете на ЕП решиха да се запази задължителното етикетиране на продуктите от растения от категория 1 и 2, получени чрез НГТ.

Според приетия текст всички получени чрез НГТ растения следва да останат забранени в биологичното производство, тъй като тяхната съвместимост изисква допълнително разглеждане и искат Комисията да докладва как потребителите и производителите възприемат новите техники, седем години след влизането на правилата в сила.

У нас дискусията за новите геномни техники продължава да е оспорвана. Голяма част от стопаните настояват подобна практика да не се прилага у нас, на същото мнение са и биопроизводителите, които настояват, че производството им ще бъде застрашено. На държавно ниво страната ни гласува „въздържал се“ по време на Съвета на министрите на земеделието на ЕС, от МЗХ увериха, че позицията няма да се промени, докато в обществото няма консенсус по темата.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...