fbpx

ЕС инвестира 186 млн. евро за реклама на своите селскостопански продукти

ноември 22, 2023

Насърчаване на органичното земеделие е един от акцентите на кампанията

Европейската комисия ще отпусне 185,9 милиона евро за финансиране на дейностите през следващата година за насърчаване на устойчиви и висококачествени селскостопански хранителни продукти от ЕС в Общността и в чужбина, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

„Рекламните кампании за селскостопански продукти на ЕС трябва да бъдат предназначени да отворят нови пазарни възможности за фермерите в ЕС и хранително-вкусовата промишленост в ЕС като цяло и да им помогнат да защитят съществуващите си предприятия. В допълнение към увеличаване на устойчивото производство и потребление на селскостопански продукти, политиката за насърчаване също така подкрепя устойчивото възстановяване на сектора на хранително-вкусовата промишленост на ЕС в трудни икономически условия“, се казва в съобщението.

Наличните суми за кампании, избрани през 2024 г., са разпределени между промоция на вътрешния пазар на ЕС и в трети страни: съответно 81,3 милиона евро и 85,1 милиона евро. Извън ЕС страни и региони с висок потенциал за растеж са определени като основни цели за популяризиране. Това включва Китай, Япония, Южна Корея, Сингапур и Северна Америка. Обединеното кралство остава един от основните експортни пазари за селскостопански хранителни продукти от ЕС, като поема повече от 20% от износа на ЕС-27.

Европейската комисия съфинансира до 80% от избраните проекти, представени от частни оператори, а също така провежда свои собствени комуникационни кампании в трети страни. Такива дейности могат да включват участие в селскостопански панаири, организиране на бизнес делегации в трети страни и разработване на ръководства за навлизане на пазара за износители.

Кампаниите, избрани през 2024 г., се очаква да представят продукти от устойчиви земеделски практики, които помагат за намаляване на зависимостта от пестициди и антимикробни средства, минимизиране на прилагането на торове и замърсяването на водата, намаляване на емисиите на парникови газове, насърчаване на органичното земеделие и подобряване на хуманното отношение към животните. 62 милиона евро ще бъдат специално разпределени за такива екологично произведени селскостопански хранителни продукти, включително 42 милиона евро за органични продукти.

В работната програма повече от 18 милиона евро ще бъдат насочени и към насърчаването на пресни плодове и зеленчуци.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...